Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Zrovna toho pána Kojzara  v podstatě nemusím, ale ani Vás  pane Rothe.Z Vašich slov jsem si dovolil udělat osobní názor, že Jste víceméně  člověk na dvě věci.Doplňte si sám na jaké..Jak  jsem si vážil sportovkyně paní Čáslavské, ta však  svým vystoupením  většinu svých obdivovatelů ztratila. Oč byla vynikající sportovkyně ,stejně nekvalitní to byla úřednice na dvoře pana Havla.Chápu, že jako matka se zasadila, aby její syn nebyl potrestán za svůj hanebný čin.Myslím si , že to nebylo v pořádku.Vražda je vražda a k tomu ještě vražda vlastního otce, svědčí o skutečnosti, že mírně řečeno, matka zásadním způsobem nezvládla  svou výchovnou roli,zejména po rozvodu.Asi správně uměla přikládat pod oheň nenávisti proti svému bývalému partnerovi.Vaše trapné připomínky o šlechtickém původu jen dokazují, že Jste  se zřejmě tak nějak nepotkal s patřičným vzděláním, neumím posoudit čí to byla chyba.Možná Jste se narodil ve špatné době,dnes už to těžko napravíte.Obrázek o Vás si většina čtenářů už zajisté patřičně zafixovala do své paměti.Stejně,, moudré" slova  na Facebooku píše jistý pan Timmy Kross, ale tomu to nejde vyčítat, je to pohrobek sudetských odsunutých bývalých našich spoluobčanů.To však nikterak nesouvisí s Vámi.Omlouvám se.Jinak pane hrabě , nebo nevím jaký titul Vám nálež dle rodinného práva , mějte se dobře ať máte správné zažívání a spokojenou stolici.Je to pro život velice důležité, věřte mi  Mám skoro 80 let , tak vím co říkám.Příjemný den

1 0
možnosti
MS

Analogicky existuje autorita formální a autorita přirozená, které se mohou někde krýt a jinde být v protikladu. Historie je plná příkladů.

V některých oblastech lze považovat K.S. za šlechtice ducha, v jiných jednotlivostech zase dost těžko, takže je to trochu ambivalentní. Ovšem řeči o plazení se a lísání se nejvíc připomínají princip "Když mě chcípla koza, tak sousedovi taky." ;-)

0 0
možnosti
Foto

Jasně, jen se klidně lísejte a namazejte se indulonou. Když se budte hodně snažit, dostanete placku a fotku s Karlem R^

1 1
možnosti
RH

Užasné, jak někteří chtějí před "aristokraty" líbat zem a platit se a přitom kvičet štěstím, že je poddaný a může sloužit! ;-D

Jak to ten Rod jenom dělá, že má tolik mínusů! ;-D;-D;-D

6 4
možnosti
MK

Ty máš problémy Rudo. Sám jsem byl několik let poddaným Jejího Veličenstva Alžběty II. a nikdy jsem zem líbat před ní nemusel. Japato?

2 7
možnosti
JS

Zrušení šlechtických titulů při vzniku Československé republiky bylo nutným krokem. Představitelé První Československé republiky se rozhodli založit stát na demokratických principech a občanské společnosti. Šlechtické tituly nebyly jen "okrasou" u jména, ale především vyjádřením mocenské hierarchie.

Představte si, že v průběhu První Československé republiky bylo nutné přerozdělit (vpodstatě zabavit) přes čtyři miliony hektarů půdy. Důvod? Bylo prostě krajně nebezpečné, aby území státu bylo ve vlastnictví pouhých deseti šlechtických rodin a církve. Mimochodem – Schwarzenbergové patřili mezi největší vlastníky půdy v celém Rakousku-Uhersku. Všichni víme (doufám), proč.

Vznik Československé republiky byl pro ně rodinnou tragédií. 

Šlechtické tituly byly výhradním symbolem vrchnostenské moci. Schwarzenbergové například v devatenáctém století urputně prosazovali zachování robotní povinnosti. Šlechta spolu s katolickou církví také prosadily, aby i po tolerančním patentu, který zaváděl náboženskou svobodu, i nadále byli všichni poddaní monarchie nuceni odvádět povinný poplatek katolické církvi, a to bez ohledu na to, že poddaní byli členy nekatolických křesťanských sborů. Tyto a tisíce dalších podobných nařízení byly úzce spojeny se šlechtickými výsadami – proto bylo tak důležité je zrušit.

4 0
možnosti
Foto

J72a15k67u51b 91R61o33t32h

29. 1. 2013 15:58

a) "Mimochodem – Schwarzenbergové patřili mezi největší vlastníky půdy v celém Rakousku-Uhersku. Všichni víme (doufám), proč." Možná vím, ale přesto se vás raději zeptám, proč?

b) nepochybuji, že tehdejší politici to měli za důležité. Nicméně tvrdím, že vlastně tyto zákony nezrušily nic, jen trapně buzerovaly.

c) nebylo nutné nic přerozdělit. Bylo to ryze politické rozhodnutí především Agrární strany.

d) např. v Itálii či Francii (republiky) nepovažoval za nutné rušení titulů nikdo (kromě komunistů). Proč?

2 9
možnosti
MK

Jakube, ten zákon je o šlechtických titulech. Což je například Jeho Jasnost, Jeho Milost apod. Nezakazuje však šlechtické hodnosti jako kníže, baron, hrabě, zeman apod.

Dále zakazuje užívání šlechtických hodností v souvislosti s panstvím  - jako Vévoda Krumlovský, či hrabě ze Schwarzenberku apod.

Ale nezakazuje příme užívání šlechtických hodností ve spojitosti se jménem jako kníže Schwarzenberg, hrabě Kolowrat apod., ovšem nesmí tomu předcházet titul Jeho Jasnost kníže, Jeho Milost hrabě atd.

2 5
možnosti
Foto

J45a12k90u37b 56R18o20t29h

29. 1. 2013 15:52

Vidíte, Martine, a to je problém výkladu. Oba ty zákony jsou natolik vágní, že mohou být vykládány oběma způsoby. Ostatně, nic to nemění na tom, že jsou pitomé a nesmyslné. A nerelevantní.

2 7
možnosti
JH

J79a61n 84H48l93e30d39í97k

29. 1. 2013 15:21

zřejmě to zrovnoprávnění lidí vymysleli magoři,, jelikož i mezi běžnými lidmi jsou propastné rozdíly,, někdo je mimořádně pracovitý, navíc autor vynálezů a někdo celý život profláká v rozmařilých sociálních dávkách a navíc nonstop lže a krade

4 3
možnosti
SB

Takovéto zrovnoprávnění lidí, abych hospodského povaleče považoval za rovna Einsteinovi, je samozřejmě nesmysl. 

Avšak nerovnost mezi lidmi spočívá právě v těchto hodnotách, o kterých píšete, a nikoli v nějakých šlechtických titulech.

Autor si je může uznávat, jak chce. To je jeho věc.

Na mne pan autor působí dojmem výstředního člověka, který ví, že píše hloupost, ale někteří lidé s v tom přímo libují, aby mohli být v permanentní hádce s celým rozumným světem. A s rozumnými lidmi může být v hádce pouze ten, kdo sám říká nesmysly. Ten nesmysl není výsledek myšlenkového procesu pana autora, nýbrž prostředek, aby se pan autor mohl cítit bojovníkem proti většině. Potřebuje to pro tento svůj vlastní pocit. Nic více, nic méně.

7 1
možnosti
EH

Kníže nekníže, já jsem teda ráda, že se neklaníme lidem jenom kvůli tomu, že se narodili ve správné rodině. I ten mafiánský kmotr musí makat pro to, aby měl vliv a peníze. ;-D

8 3
možnosti
SB

Klidně si ho za knížete považujte. Klidně se před ním klaňt, jak chcete.

Většina lidí vyznává jiné hodnoty:

Překvapený

Beethoven vyskočil od piána a obrátil se na knížete, jenž tuto trapnou situaci

způsobil a zvolal: „Kníže, čím jste vy, jste bez své zásluhy, za to vděčíte jen

svému rodu, takových jako vy je a bude tisíce, však Beethoven je jenom jediný!“ Více zde: http://www.hradecinfo.cz/news/nezdarene-nokturno/

9 3
možnosti
JH

J44a36n 97H73l60e57d77í29k

29. 1. 2013 15:25

jste mimo mísu, --- šlechtici vychovávali DOOPRAVDY !!!  své potomky k pravdě, víře a lásce k vlasti, ikdyž za to hrozila poprava. Současnost značí krást, lhát, podvádět nejen rodiče, učitele, ale i spoluobčany, pojem čest je věcí neznámou

0 10
možnosti
HB

" Za blba bude ovšem pouze jen ten, kdo oznámení podá." ne pane, za blba jste vy svým naprosto neopodstatněným provokativním řiťolezectvím. Představte si, že v Rakousku jsou tituly také nepřípustné a to dokonce až tak, že podle ESD použití titulu zakládá právo na omezení svobodného pohybu. Nevidím k titulování jiný důvod, než provokaci a/nebo dojem vlastní výjimečnosti a ničím neopodstaněného dojmu o své vyšší inteligenci a příslušnosti k té lepší společnosti. Takže používejte si co chcete, je to jen vaše volba, za blba budete vy.

8 2
možnosti

Řiťolezectvím? Pouhým konstatováním faktu. 

Potomek šlechtického rodu je zase šlechtic, to nemá nic společného s tím, na čem se někde usnesli nějací poslanci. Ti mohou zakázat psát či vyslovovat slovní označení, na šlechtictví dotyčných to nic nezmění.

0 6
možnosti
  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2032x
Motorkář, monarchista, křesťan, modroknižník, vtipálek, čtenář, psavec, docent Gorkého university života. Evropský mischung slovanských, germánských, židovských a keltských genů. Syn, manžel, otec, strýc a jednou snad i dědeček. Odpůrce komunistů, nacistů a fašistů.

E-mail: Roth.J@seznam.cz


 

Seznam rubrik