Andalusie, země slunce a památek

"Život se má žít- nejenom pořád někam zdrhat," napadlo mě při pohledu na obyvatele Andalusie vychutnávající si odpolední kávu a spokojeně jsem se protáhl. "Tak tady jsme správně," prohodil jsem ke zbytku osazenstva naší premiérové výpravy. A nebyla to výprava ledajaká...

 

Spojila nás společná vášeň. Motorky. Bikeři celého světa spojte se. Náš cíl nebyl tak ambiciózní. Jen parta chlapů co se chce pořádně projet. A pořádně si to užít. A Andalusie.

Bylo nás pět. Vlastně šest, ale Béďa neodolal a odmítl nasednout na mašinu až  ve Španělsku. Nezbývalo, než mu popřát  šťastnou cestu a určit místo setkání ve Španělsku. Sledovali jsme ho bez lítosti. Člověk musí znát svoje hranice a my jsme se  ty naše chystali otestovat až za Pyrenejským pohořím.“ Brzo se uvidíme, Béďo“


Motorky jsme do cíle převezli autem. Španělsko bylo dechberoucí.  Zatímco pohled na španělskou krajinu v okolí Malagy nás okamžitě nabudil na projížďku, hbitost a rychlost zlodějíčků u benzinky nás přivedly v úžas. Úžas stál naše dva  parťáky 1000eur a všechny doklady.

 

Při projížďce do hor jsme navštívili jedno z nejstarších měst: Ronda. Město z 10.-11.stol je víc než tipem na zastávku na občerstvení. Obraz dvou starých částí města na skalách spojených vysokým mostem vás nenechá na pochybách, že se zde setkáváte s historií Evropy.
A kdybyste si toho náhodou, při opojení z jízdy, nevšimli, starověké římské viadukty vám to přesvědčivě připomenou.

 

Granada.Bílá, zářivá. Březnová teplota mínus tři stupně při odjezdu z Chebu se tady zdála stejně neskutečná jako fakt, že sangrie v místních hospůdkách byla pokaždé jiná a pokaždé skvělá.
Cesta dál na jih, k  Gibraltaru pro nás byla potvrzením, že i cesta může být cíl. To  proč všichni bikeři znovu nasednou na mašinu a vyrazí kam se jim zrovna chce a za čím se jim zrovna chce. Třeba za svobodou, za svobodou nejen na silnici, ale i v hlavě.

 

Jak se blížíme k Gibraltaru míjíme tucet starých městeček a v každém z nich by stálo za to zastavit. Kvalitní silnice, díky kterým můžete přidat plyn, pomáhají překonat pokušení najít si důvod k další zastávce.
Gibraltar, s kratičkou přistávací dráhou utvořenou násypem do moře, je místem, kde se Středozemní moře přetlačuje s Atlantikem. Zdá se, že nerozhodně, což nemůžeme  říci o  nás a času.

 

Vracíme se a vstřebáváme atmosféru Andalusie, která v nás zanechává dojem ráje motorkářů. Naše 2000km dlouhá jízda končí. Neochotně se loučíme s vřelostí místních obyvatel, vynikající španělskou kuchyní a pocitem z jízdy. Možná to byla výprava trochu ledajaká, ale byla skvělá.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jakub Pánik | středa 19.8.2009 22:03 | karma článku: 23,38 | přečteno: 3269x
  • Další články autora

Jakub Pánik

Fotoblog: Z Chebu na slunný jih

31.5.2012 v 8:05 | Karma: 14,44

Jakub Pánik

Cesta do ekonomického pekla

16.12.2011 v 7:01 | Karma: 31,15

Jakub Pánik

Do Barcelony nejen za fotbalem

2.11.2011 v 18:30 | Karma: 19,94