Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby jsou každý den

Naše životy jsou vymezeny, omezeny, dirigovány, usměrňovány, regulovány, hlídány, kontrolovány a v mnohém i řízeny institucemi. Institucemi, které mají moc si vynutit naši poslušnost silou.

Institucemi, jejichž provoz jsme povinni hradit svými penězi. K tomu všemu potřebují tyto instituce legitimitu. A ta se ve světě, kterému říkáme demokracie, odvozuje od voleb. A tak volíme. Na radnice, do krajských zastupitelstev, do parlamentu, na Hrad. A posledních dvacet let i do Bruselu, Štrasburku a Lucemburku.

Člověk by řekl, že legitimitu nadnárodní organizaci propůjčují reprezentace členských zemí, ale architekti myšlenky centralizovaného a unifikovaného superstátu se rozhodly by-passovat odvození mandátu po lince volič – demokratický stát – mezistátní instituce tím, že se mezičlánek v podobě suverénního samostatného státu přeskočí. Ještě se to nepovedlo tak zcela, protože Evropský parlament není parlamentem v žádném ústavním smyslu slova, nemá legislativní pravomoc a iniciativu, je ale především vlivovou institucí, která může často rozhodujícím způsobem podpořit nebo zastavil tu či onu reálnou politickou iniciativu. Zprostředkovaně tedy do našich životů vstupuje.

Na půdě EP se zcela okrajově řeší zásadní politická témata, jako je míra přerozdělování, individuálních svobod či vzájemné vyvážení pravomocí ostatních institucí. Daleko více se ale na této půdě řeší způsob, jakým se bude vyvíjet proces tzv. evropské integrace, tedy jestli se půjde cestou dalšího oklešťování suverenity členských zemí, nebo naopak zda se podaří uhájit subjektivitu národních států jako jediných základních kamenů unijní architektury.

I EP si za pár dnů bude říkat o mandát voličů. Ale o mandát k čemu? To není vůbec jedno. Motivace voliče může být oproti politickým parlamentním volbám o něco posunuta. Prioritou u těchto voleb by mělo být hledisko, jak se jednotlivé volební subjekty a kandidáti dívají na míru suverenity nebo naopak unifikace, na nedotknutelnost národních států nebo naopak bruselskou centralizaci. Jednotlivé volební strany jsou po této stránce celkem jasně vyprofilované a dávají tak možnost voliči dát najevo, jestli budou prosazovat integraci těsnější, nebo volnější, jestli chtějí posouvat rozhodovací procesy do unijního centra, nebo si je nechat na dohled v rámci domácí parlamentní demokracie. Ryze politická dilemata určitě přijdou na řadu u opravdových domácích parlamentních voleb, ale aby si tyto volby vůbec dobudoucna uchovaly svůj význam, je nyní nutno ze všech kritérií pro výběr vyvoleného kandidujícího subjektu volit především právě vztah k národní suverenitě.

Za týden odvolíme a pak se s naším mandátem bude nějak nakládat. A my budeme čekat zase na další příležitost, kdy budeme moci potvrdit nebo odejmout mandát těm, kdo nás chtějí zastupovat na jiné úrovni. Čekat? Ne nemusíme čekat.

Každý z nás a každý den máme příležitost mluvit, psát a chovat se tak, aby bylo zjevné, jaké zásady podporujeme, o jaké postoje se opíráme. Tím spoluvytváříme společenské klima, které je vůči některým trendům příznivé, jiné zase brzdí. Potkáváme své blízké, kolegy i náhodné spoluobčany v tisících situacích. Nemusíme při každé příležitosti prát politické prádlo a hádat se o tom či jiném papaláši. Ale mnohým svým postojem nebo skutkem můžeme ostatním lidem prostor rozšiřovat, když budeme odvážnější, nebo ho naopak zužovat, když začneme couvat.

V ekonomii vždy byla více určující poptávka než nabídka. Je to tak i ve věcech veřejných. Nehořekujme nad nedostatečnou nabídkou na politické scéně či nad nedostatkem osobností. Daleko důležitější je společenská poptávka. A tu může spoluutvářet každý z nás. Chceme více svobody, nebo spíše jistot? Přejeme svobodu i druhým, nebo raději výhody pro sebe? To, jaké nálady v těchto tématech ve veřejnosti převládnou, to následně určí směřování celé politické scény, a to zásadnějším způsobem, než činí jeden těsný výsledek jedněch voleb. A toto „poptávkové“ společenské klima ovlivňujeme všichni. Každý v rámci svých možností a dispozic.

Svět kolem sebe neovlivňujeme jen v den voleb. Můžeme do dělat každý den.

psáno pro IVK

Autor: Ladislav Jakl | čtvrtek 30.5.2024 18:25 | karma článku: 27,47 | přečteno: 463x
  • Další články autora

Ladislav Jakl

Nová nová levice a déšť Bruselu

Existuje vůbec ještě nějaká politika? Opravdová politika jako usilovná polemika mezi odlišnými společenskými koncepcemi, mezi různými přístupy ke vztahu mezi státem a jednotlivcem? Skoro to vypadá, že už neexistuje.

13.6.2024 v 16:29 | Karma: 32,41 | Přečteno: 824x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jakl

Láska byla zavražděna. Pachatel? Politika.

Láska je láska. No to jistě. A krumpáč je krumpáč. To jsme ale v poznání světa moc nepokročili. Pokročíme, když si uvědomíme, že pojem „láska“ má vlastně dva obsahy.

11.6.2024 v 12:30 | Karma: 22,14 | Přečteno: 569x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jakl

Jádro jako náš anděl strážný

Hard Core. Tvrdé jádro. Žádná měkká dužnina. Ale v jádru je to hodný chlapec. Neumí se vždy vyjádřit, ale když už promluví, hovoří velice jadrně. Prostě jádro kam se podíváš.

6.6.2024 v 19:36 | Karma: 24,55 | Přečteno: 404x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jakl

Vařečku, nebo opasek?

Ve stylu Měsíce československo-sovětského přátelství se nesly (a ještě doznívají) velkolepé oslavy 20. výročí vstupu ČR do Evropské unie. A ten příslušný výroční den by se klidně mohl jmenovat Den mezinárodní rodiny.

21.5.2024 v 21:31 | Karma: 33,60 | Přečteno: 905x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jakl

Kdo suspenduje novináře?

Michal Šimečka, předseda extremistické strany Progresívne Slovensko, vyrukoval s heslem „Urobíme všetko, aby Fico nevládol.“ Slova mají svůj význam a všechno znamená VŠECHNO.

16.5.2024 v 15:38 | Karma: 40,37 | Přečteno: 1593x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Počet obětí pouti do Mekky vzrostl na 900, teploty stoupaly nad 50 stupňů

19. června 2024  16:44,  aktualizováno  21:11

Při letošní velké muslimské pouti do Mekky zemřelo zhruba 900 poutníků, píše agentura AFP s...

Šlachta se v televizi hrubě pohádal s komentátorem, Schmarz pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Bouře nad Českem. Východem Čech a Moravou prochází silné bouřky s krupobitím

19. června 2024  7:56,  aktualizováno  20:36

Pásmo velmi silných bouřek právě postupuje přes východní a střední Moravu. Je mezi nimi několik...

Mašínům brání k vyznamenání část jejich příběhu, řekl Pavel při návštěvě Ústí

19. června 2024  19:47,  aktualizováno  20:10

Prezident Petr Pavel neocení v říjnu státním vyznamenáním bratry Mašíny. Na vyznamenání je už...

  • Počet článků 455
  • Celková karma 34,21
  • Průměrná čtenost 4012x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik