Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Systém a antisystém

Naše ministerstvo vnitra vydalo zprávu o tom, že u nás sílí antisystémové hnutí a že prý dokonce zastiňuje extremistickou scénu. 

Lidé, kteří dávají najevo nespokojenost se současnou společenskou a politickou situací tak mají konečně oficiální razítko, že jsou důležití. Jinak by třeba měli komplexy, že nikoho nezajímají.

Extremismus jako politologický a dokonce trestněprávní pojem jistě zasluhuje samostatný rozbor. Je extremistou ten, kdo požaduje zcela volný trh bez zásahů státu, kdo požaduje radikální omezení byrokracie a agendy, kterou si přivlastnil stát a jeho instituce, kdo volá po radikální ochraně individuálních svobod a proti jejich omezování sociálně inženýrskými a kolektivistickými koncepty? Pak se hrdě hlásím k extremismu. Ostatně, nikdy jsem neměl problém, když mě někdo označil za stoupence krajní pravice. Pravice je u mne individualismus a svoboda, levice je u mne etatismus a vnucování kolektivistického dobra. Pak krajní levice prosazuje konec soukromého vlastnictví, znárodnění a zrušení politické plurality, krajní pravice zase vymetení socialistického haraburdí z našeho právního řádu a z denní praxe exekutivních orgánů. Tak jednoduché to je.

Daleko zajímavější je proto podrobit zkoumání pojem „systém“ a „antisystémovost“ jako odmítání onoho systému. Ale jakého? Jaké jsou atributy společenského a politického systému, ve kterém žijeme? Třeba svobodné volby? A co obnáší svobodné volby? Rovnost hlasů a tajné a přímé hlasování. Takže kdo obhajuje, aby propadly hlasy lidí, kteří volí strany se ziskem pod pětiprocentní klausuli, ten je antisystémový? A obhájce korespondenční nebo elektronické volby je také antisystémový, protože u takových voleb nelze zaručit tajnost, ochranu před nátlakem či vyloučení hlasování v zastoupení? A jsou antisystémoví ti, kdo hájí mechanismus, podle kterého členy rad tzv. veřejných médií mohou navrhovat jen prověřené organizace, takže organizovaný angažovaný člověk má větší práva než neorganizovaný?

Je součástí našeho systému tržní hospodářství? Jsou tedy protisystémoví ti, kdo trh pokřivují dotacemi, selektivními daněmi, regulacemi, limity, kvótami? Je součástí našeho systému nedotknutelnost soukromého vlastnictví? Takže je protisystémová legislativa, podle které lze majetek vyvlastnit, konfiskovat či omezit právo hospodaření? Je součástí našeho systému svoboda smlouvy? Jsou tedy protisystémoví ti, kdo zakazují dvěma smluvním stranám, aby spolu uzavřely dohodu o poskytnutí a přijetí služby dle dohodnutých podmínek, jsou protisystémoví ti, kdo smluvním stranám podmínky vnucují nebo dokonce vylučují některé komodity z možnosti být předmětem obchodu? Je součástí našeho systému svobodná tvorba cen a antisystémové jsou tedy kroky směřující k cenovým regulacím, stropům a úředně vnucovaným cenám?

Je součástí našeho systému ústavní suverenita státu? Jsou tedy potom protisystémoví ti, kdo s každou další implementací vnucovanou pod hrozbou sankcí narušují základy státní svrchovanosti? Jsou protisystémoví ti, kdo prosazují, aby v některých oblastech bylo možné vyjmout z jurisdikce našich orgánů činy, pachatele či opatření cizí moci? Jsou antisystémoví ti, kdo prosazují konec práva veta při hlasování v mezinárodních organizacích?

Je součástí našeho systému rodina jako základ společnosti? Rodina složená z rodičů, matky, otce, dětí a širší rodiny? Jsou tedy protisystémoví aktivisté, kteří chtějí postavení rodiny v našem právu zrušit, pokroutit, zdeformovat, zdevalvovat? Jsou protisystémoví ti, kdo brání rodičům vychovávat své děti v duchu vlastního přesvědčení?

Je součástí našeho systému svoboda slova, svoboda spolčování, sdružování a shromažďování? Jsou tedy antisystémoví ti, kdo mluví o limitech a nutnosti omezení těchto svobod? Jsou protisystémoví moderní cenzoři a udavači? Je součástí systému naše kulturní tradice a umělecká svoboda, a jsou pak tedy protisystémoví prosazovatelé politické korektnosti a cancel culture? 

Nebo je to všechno jinak? Nebo už dávno žijeme v úplně jiném systému, v němž žádný z výše zmíněných atributů již neplatí a naopak jejich restaurace je dnes protisystémová? Najdeme odpověď v příští zprávě vnitra?

A malá douška na závěr. Koruna oslabila. Naše centrální banka zastavila intervence v její prospěch. A hned je to znát. Kdysi intervenovala proti koruně, donedávna pro korunu, teď snad bude chvíli klid. Ale aspoň si zase někdo všiml, že existuje něco jako naše samostatná měnová politika. A té že se máme vzdát? Není koruna součástí našeho systému? A jaké že se na Hradě chystá složení nové Bankovní rady ČNB? O tom jsme zatím neslyšeli slovo. Tak si hoďme korunou: budou to jestřábi, nebo holubice? Ale pozor, až ta hozená koruna dopadne, bude o inflaci lehčí.  

Autor: Ladislav Jakl | úterý 8.8.2023 15:08 | karma článku: 35,91 | přečteno: 936x
  • Další články autora

Ladislav Jakl

Férové olympijské zápolení

Za týden odstartují v Paříži Letní olympijské hry. Po více než dva týdny budou jistě férově mezi sebou zápolit sportovci, sportovkyně (a ti další) v mnoha disciplínách.

19.7.2024 v 8:59 | Karma: 28,65 | Přečteno: 720x | Diskuse | Ostatní

Ladislav Jakl

Olympiáda schopností utrácet z cizího

Sotva se rozptýlil prach nad volbami do EP, už se nám hezky rozbíhá kampaň před podzimními volbami do Senátu a do krajských zastupitelstev. Bez ohledu na okurkovou sezónu.

11.7.2024 v 20:07 | Karma: 34,83 | Přečteno: 973x | Diskuse | Ostatní

Ladislav Jakl

Utopie a dystopie nejsou protiklady

Futuristickým literárním a filmovým příběhům jsme si zvykli říkat sci-fi, tedy vědecko-fantastické, i když v drtivé většině na nich není „vědeckého“ vůbec nic.

8.7.2024 v 19:39 | Karma: 23,63 | Přečteno: 426x | Diskuse | Ostatní

Ladislav Jakl

Ukrajina: osvobození, nebo dobytí?

Před několika dny prolétla našimi médii zvěst o soudu nad jedním Čechem, který údajně raboval na Ukrajině. Kromě informace poskytnuté prvoplánově ale z příběhu prosakuje i cosi implicitního.

7.7.2024 v 17:52 | Karma: 34,76 | Přečteno: 1045x | Diskuse | Ostatní

Ladislav Jakl

Diváku, naval prachy a mlč

Měl jsem ve středu zajímavé povídání se slovenským hercem a někdejším ministrem kultury Milanem Kňažkem – živě pro zprávy na Prima CNN.

28.6.2024 v 15:41 | Karma: 35,81 | Přečteno: 1068x | Diskuse | Ostatní
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 461
  • Celková karma 30,97
  • Průměrná čtenost 3972x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik