Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Dezinformátoři Šarapatka, Šafr, Neumann

Jejich tempo je šílené, jejich rajonem internet, jejich zbraní pomluva. Forum 24 a Hlídací pes. Dva dezinformační weby, které si hrají na arbitra pravdy, peskují ty druhé a jiný názor než svůj označují za fake new.

Sami ale fake news pilně šíří. Ondřej Neumann a Pavel Šafr, jejich provozovatelé, pravdu nehledají. Domnívají se, že ji vlastní. A jsou tak moc postiženi nenávistí, že jim je v jejich hrdinném boji s nenáviděnými každá lež dobrá. Říkají si patrně: to je takový lump, že nás to opravňuje použít proti němu cokoli. Pomluvu, výmysl, neověřený drb. Nemají argument, nezmůžou se na něj. A tak se snaží člověka s odlišným postojem očernit, pomluvit, zdiskreditovat.  A mají i své kladné hrdiny. Takové, kterým projde vše. Takové, jejichž výroky se neověřují, protože jsou to přece spojenci v boji za správnou věc. Mezi jejich hrdiny patří šiřitel konspiračních teorií a dezinformátor Zdeněk Šarapatka.

Člen Rady České televize Šarapatka mě před rokem falešně nařkl, že prý jsem coby „Babišův kůň“ - myšleno na Babišův pokyn - „klekl“ na pořad Reportéři kvůli nějaké reportáži o hradním kancléři Mynářovi, a to formou hlasování o nějakém postihu. Pomíjím kuriózní výrok, že jsem Babišův „kůň“, což může o mně pronést jen jedinec úsudku velmi mdlého. Poškozuje mě ale zejména to, že ze mě Šarapatka dělá člověka, který se ve výkonu své práce radního řídí vnějšími politickými pokyny (což mi zákon zakazuje, takže mě Šarapatka zcela bez důkazů obviňuje z porušení zákona). Šarapatkův konspirativní výplod pohotově zveřejnil Šafr na svém Foru 24. Jak by ne. Musel vědět, že dělat ze mne Babišova koně je konina, ale v boji za tu správnou věc se nelze ohlížet na pravdu či rozum. A tak si Šafr ani neověřil jednu dost podstatnou věc. Šarapatkův článek vydal loni 29. března. To jsem ale v Radě pro vysílání na nikom klečet nemohl. Nebyl jsem v tu dobu jejím členem. Jmenován jsem byl až 1. dubna, jmenování jsem si převzal o tři dny později a prvního zasedání jsem se nemohl zúčastnit dříve než 9. dubna. Jenže proč by si něco takového Šafr ověřoval, i když to bylo velmi snadné?

Tak co s tím, pánové? Poradím vám: pan Šarapatka napíše omluvu ve znění: „Omlouvám se Ladislavu Jaklovi za nařčení, že v roli „Babišova koně“ „klekl na Reportéry ČT“ svým hlasováním o sankci. Nemám žádné poznatky, že by pan Jakl při výkonu funkce člena Rady pro vysílání jakkoli vystupoval ve prospěch premiéra Andreje Babiše nebo jakékoli politické strany či hnutí. Omlouvám se také za to, že jsem mu přisoudil účast na dotyčném hlasování, které však proběhlo v době, kdy pan Ladislav Jakl členem Rady pro vysílání nebyl“. Forum 24 tuto omluvu zveřejní a dotyčný omluvný článek podpoří na sociálních sítích reklamou za 15 tisíc korun.

Že Forum 24 skočí po každém textu, který by mohl podpořit pomlouvače Šarapatku a poškodit některého neoblíbence, svědčí i případ z novější doby. Ondřej Neumann ze serveru Hlídací pes, který si hraje na dohlížitele nad tím, aby se nešířily falešné či neověřené zprávy, uveřejnil velikou lež. V článku, který má hájit Šarapatku argumentem, že i jiní lidé přece také šíří na internetu nepřijatelné výroky, uvedl tuto pasáž, týkající se mě: „Tak izraelský ministr zdravotnictví šel proti mainstreamu a nekorektně řekl, že COVID-19 je Boží trest za homosexualitu. Pak sám onemocněl. 1) Neřekl to. 2) I když to neřekl, tak s ním souhlasím.“ Tweet, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ladislav Jakl, 10. dubna 2020. Komentář Rekonstrukce státu: Podněcování k nenávisti vůči skupině osob na základě sexuální orientace.

A Šafrovo Forum 24 i tento drb okamžitě převzalo. Tím mě nařkla ze spáchání trestného činu nejen jakási obskurní bojůvka s názvem Rekonstrukce státu, ale i Neumann a Šafr. Faktem totiž je, že jsem nikdy nic takového nenapsal a že ani nemám a nikdy jsem nepoužíval žádný twitter. Je mi jedno, jestli si Neumann zdroj vymyslel, vyrekonstruoval či zda si jen neověřil, že dotyčný twitterový zdroj je podvržený. Důležité je, že on sám tímto aktivně šíří lež, která je způsobilá mě vážně poškodit. Jeho dezinformaci už také přejímají další média, hrající si na bojovníky s dezinformacemi.

Tak co s tím, pánové? Poradím vám.  Ondřej Neumann na stránkách Hlídací pes zveřejní tuto omluvu: „0mlouvám se Ladislavu Jaklovi, kterého jsem falešně nařkl ze spáchání trestného činu podněcování nenávisti vůči skupině osob na základě sexuální orientace. Své nařčení jsem vystavěl na podvrženém výroku, jehož pravost jsem si nijak neověřil“. Následně omluvu ochotně přetiskne i Šafr na Foru 24 a oba pánové tyto texty podpoří reklamou za 15 tisíc korun. Po Rekonstrukci státu nic nechci, nic o ní nevím, pro ni jsou takovéhle praktiky patrně atributem.

Myslíte, že se oněch omluv dočkám? Tak leda msty. Tihle lidé zvláštního ražení dovedou být nepříčetní, když jsou přistiženi při činu, který sami trvale podsouvají terčům své nenávisti.

https://www.forum24.cz/babisovy-posily-v-rrtv-klekly-na-reportery-ct-a-hned-porusuji-zakony/

https://hlidacipes.org/ondrej-neumann-rozkaz-zni-jasne-dobyt-kavci-hory/

Autor: Ladislav Jakl | čtvrtek 25.6.2020 13:19 | karma článku: 45,10 | přečteno: 4554x
  • Další články autora

Ladislav Jakl

Férové olympijské zápolení

Za týden odstartují v Paříži Letní olympijské hry. Po více než dva týdny budou jistě férově mezi sebou zápolit sportovci, sportovkyně (a ti další) v mnoha disciplínách.

19.7.2024 v 8:59 | Karma: 28,65 | Přečteno: 720x | Diskuse | Ostatní

Ladislav Jakl

Olympiáda schopností utrácet z cizího

Sotva se rozptýlil prach nad volbami do EP, už se nám hezky rozbíhá kampaň před podzimními volbami do Senátu a do krajských zastupitelstev. Bez ohledu na okurkovou sezónu.

11.7.2024 v 20:07 | Karma: 34,83 | Přečteno: 973x | Diskuse | Ostatní

Ladislav Jakl

Utopie a dystopie nejsou protiklady

Futuristickým literárním a filmovým příběhům jsme si zvykli říkat sci-fi, tedy vědecko-fantastické, i když v drtivé většině na nich není „vědeckého“ vůbec nic.

8.7.2024 v 19:39 | Karma: 23,63 | Přečteno: 426x | Diskuse | Ostatní

Ladislav Jakl

Ukrajina: osvobození, nebo dobytí?

Před několika dny prolétla našimi médii zvěst o soudu nad jedním Čechem, který údajně raboval na Ukrajině. Kromě informace poskytnuté prvoplánově ale z příběhu prosakuje i cosi implicitního.

7.7.2024 v 17:52 | Karma: 34,76 | Přečteno: 1045x | Diskuse | Ostatní

Ladislav Jakl

Diváku, naval prachy a mlč

Měl jsem ve středu zajímavé povídání se slovenským hercem a někdejším ministrem kultury Milanem Kňažkem – živě pro zprávy na Prima CNN.

28.6.2024 v 15:41 | Karma: 35,81 | Přečteno: 1068x | Diskuse | Ostatní
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...

  • Počet článků 461
  • Celková karma 30,97
  • Průměrná čtenost 3972x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik