Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už prosím bežte

   Přibližně 4000 lékařů v českém zdravotnictví podalo výpověď. Od března nečarují, zdravotnictví se zhroutí, lidé budou umírat a za všechno může vláda, která nechce dát nebo někde nalézt 2 mld. Kč na navýšení tarifních platů. Lekáři odejdou do zahraničí (zahraničí, žádná konkrétní země, prostě zahraničí) a vy se tady starejte.  

   Požadavky lékařů jsou možná legitimní, ale forma protestů je opravdu děsivá. Vysokoškolsky vzdělaní lidé, jedna z nejprestižnějších profesí, lidé, kteří přísahali, že jejich životním cílem bude záchrana lidských životů, jsou najednou beze uzardění schopni vyhrožovat tím, že nechájí umírat své pacienty. Marketingově (mediálně) dokonalá akce (až na obsazení hlavních protagonistů) vyústila v to, že vláda (09.02.2011) kývla i na navýšení tarifních platů o 1,5 mld. Kč (500 milionů pro sestry). Zdravotničtí odboráři chtějí 2 mld. a nulu pro sestry - tak uvidíme, kam až to dojde. Třeba vláda ustoupí do moře a LOK dostane 2 mld. pro lékaře a 0,5 mld. pro ten nepotřebnej personál.

   Platy lékařů (a zdravotnického personálů) v ČR neodpovídají nárokům kladených na jejich profesi. Osobně bych viděl plat lékaře v průměru na dvojnásobku až trojnásobku průměrné mzdy. V průměru! Průměrný plat lékaře má v příštím roce dosáhnout 60 000 Kč. Je to málo? Hodně? Nevím, mně to nepřipadá natolik málo, abych spustil akci, která může vyústit v realné ohrožení lidských životů. Samozřejmě nastupující lékaři řeknou, že 60 000 je blbost, oni mají něco přes 20 000 a makaj přesčasy do nevidim. OK, nikdo vás nenutí to dělat. Sami jste šli studovat lékaře. Uplatněte se jinde na trhu práce. Nebo běžte do toho zaslíbeného zahraničí (zahraničí, hlavně musíte říkat zahraničí). Každej zdravotní systém čeká s otevřenou náručí na dardu nových lékařů, jazyky taky určitě umíte, tak na co čekáte. Vždyť vám utikaj ty prachy, o který jde.

   A co vlastně umíte po škole? Jsou vaše výkony stejné, jako ty, které budete dělat za 20 let? A kolik jste vůbec zaplatili za vaše studium? Vsadím se, že když náhodně vyberu deset z vás, tak jsem toho přečetl více než devět z deseti vybraných.  Máte větší odpovědnost než řidič autobusu? Má mít nastupující lékař stejný plat jako jeho kolega s dvacetiletou praxí? Mají mít obory stejné platy? Mají mít lékaři navzájem stejné platy? Nechci lékařskou profesi nijak urážet. Vážim si jí. Vystudovat lékaře je opravu náročné. Ale přeci jen žijeme o století dál, takže aura lékaře, který na vesnici rozhoduje i tom kdy sázet brambory, je trochu zastaralá.

   O to více jsem zklamán, že lékaří přistupují k vydírání společnosti. Oni by měli být přece elitou národa. Oporou státu, sociální skupinou, která bude společnosti příkladem. Ne třídou (v duchu pokřiveného marxistické boje), která požaduje jen pro sebe, polarizuje společnost a kašle i na profesi, se kterou denodenně spolupracuje. Oni by měli po úspěšné životní praxi vstupovat do politiky, šířit vzdělanost a všemožně jinak podporovat ducha společnosti.

   Povolání lékaře je dlouhodobá volba - investice, která má zpočátku vysoké náklady, ale i vysoké budoucí výnosy (za velmi nízkého rizika). V období, kdy česká i světová ekonomika zažily (od Velké hospodařské deprese) historicky největší propady, je přímo nebezpečné takto partikulárně ohrožovat snahu vlády alespoň schodek snížit, když ne narovnat.

   Co mě mrzí nejvíce, je, že lékaři se vůbec nesnaží přijít s vlastním řešením problému českého zdravotnictví. Oni v něm přece denodenně pracují, oni nejlépe mohou vidět neefektivnost a nízkou produktivitu. Oni by měli psát články, spolupracovat s ministrem, vzdělávat širokou veřejnost, vymýšlet reformy a všelijak jinak zlepšovat systém. Proč lékaři nepoužívají elektronickou zdravotní knížku? Proč v ČR připadá (téměř nejvíce z EU) nejvíce lékařů na jednoho pacienta? Proč čeští pacienti májí jednu z nejvyšších návštěvností praktických lékařů v EU?

   A proč by lékaři nemohli být soukromníci - živnostníci? Žádné tarify. Normálně si otevřu praxi a budu na vesnici doktorovat. Nebudu mít jistý příjem, takže se budu muset strarat o své pacienty opravdu dobře, aby mi nepřešli přes ulici ke konkurenci. Budu mít stálejší okruh pacientů, budu je znát, budu věděť, že když na řidiče Jardu budu přísný, tak bude pít každý večer o pivo míň. Jeho bratra naopak musím vystrašit, aby omezil svých dvacet cigaret denně. Každého ze svých pacientů pozvu (mailem, SMS, poštou) pravidelně na preventivní prohlídku, zaplatí mi sice 100 Kč za půl hodiny. Ale já i oni víme, že je to pro nás vyhodnější, protože, kdybychom nepřišli na závažnější onemocnění, tak by můj pacient mohl přijít o bonus na svém zdravotním pojištění (funguje na komerční bází, jako u aut), což by ho naštvalo - a asi by ke mně ztratil důvěru a přešel ke konkurenci. I pacient najednou ví, že musí dbát o své zdraví, protože zdraví stojí nejvíce. 

   Odborní lékaří se nechají najímat od nemocnic, které jsou soukromé a vytvářejí zisk. Stejně tak jako řezník vytváří zisk, když vám prodá něco k jídlu (jíst přeci potřebujete častěji než zdravotní péči), tak i zdravotní zařízení se snaží maximalizovat zisk. Vedlejším produktem toho je vzrůstající komfort pacienta, zdravější společnost a méně přesčasů pro lékaře a (netarifní) spravedlivější ocenění pro lékaře podle výkonu.  

    Zatím jsem od našich lékařů neslyšel žádný návrh pozitvního programu, žádný krok z bludného kruhu socialismu. To je jejich největší selhání.

   Ostatně soudím, že komunismus je svinstvo.    

Autor: Marek Jáč | čtvrtek 10.2.2011 1:43 | karma článku: 31,76 | přečteno: 1526x
  • Další články autora

Marek Jáč

Konec Putina

Vladimír Putin mohl být doživotním vládcem ruské federace, ale jeho útok na Ukrajinu znamená, že si své místo v Kremlu již moc dlouho neužije. Ukrajinský konflikt zapříčíní jeho pád. Do dějin se zapíše jako zločinec a diktátor.

2.3.2022 v 1:14 | Karma: 25,48 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Marek Jáč

Komentář k výsledkům amerických voleb v roce 2020

Joe Biden se stal 46. americkým prezidentem. Stal se americkým prezidentem proto, protože proti němu kandidoval slabý protivník – 45. americký prezident Donald Trump!

7.11.2020 v 22:16 | Karma: 17,36 | Přečteno: 912x | Diskuse| Politika

Marek Jáč

Dědictví Donalda Trumpa

Za 43 dní se Donald Trump dozví z televizní obrazovky Fox News, že nebyl podruhé zvolen americkým prezidentem.

20.9.2020 v 23:09 | Karma: 11,82 | Přečteno: 651x | Diskuse| Politika

Marek Jáč

Zamyšlení k prezidentským volbám 2018

Prezidentské volby 2018 podaly zajímavou výpověd o stavu české společnosti a české politické scény.

25.3.2018 v 1:18 | Karma: 20,17 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost

Marek Jáč

Čapí hnízdo – otázka, na kterou se nikdo neptá!

ANO, Andrej Babiš společně se svými spolupracovníky z Agrofertu účelově vyvedli společnost ZZN AGRO Pelhřimov (později Čapí hnízdo) mimo vlastnickou strukturu skupiny Agrofert.

20.8.2017 v 20:22 | Karma: 33,03 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Silné bouřky jdou Českem, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  16:32

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

U Bříství na D11 prorazil kamion svodidla a skončil ve svahu. Omezil dopravu

27. června 2024  11:11,  aktualizováno  16:27

Na D11 mezi obcí Mochov a Bříství havaroval kamion. Prorazil svodidla, zároveň u něj došlo k úniku...

Řidič v Brně srazil školačku a z místa nehody ujel, pátrá po něm policie

27. června 2024  16:17

Osobní vůz ve čtvrtek odpoledne v Brně-Přízřenicích srazil dítě mladšího školního věku, podle...

Turecký kamion se marně snažil podjet most v Brně a zablokoval městský okruh

27. června 2024  16:16

Dopravu v pěti jízdních pruzích zastavil ve středu dopoledne v širším centru Brna turecký řidič...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1363x
Marek Jáč,
student VŠ

Seznam rubrik