Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč nemůžeme být zralí pro partnerské vztahy a rodičovství

Všechno má svůj čas a jedno vyplývá z druhého. Narodí se dítě, někdy jako produkt lásky, ale občas také jen jako vedlejší produkt touhy.

To, jestli bude na světě s radostí přivítáno záleží i na mnoha dalších věcech, včetně obav otce, jak to ovlivní jeho sexuální život s matkou, obav matky, jestli bude dobrou mámou, jestli nekončí jako její matka, a před ní babička, a co její kariérní vyhlídky. Toto buď vřelé přijetí anebo úzkostné přešlapování či dokonce odpor dítě zcela jistě vnímá. A když bychom si mohli knihu našich traumat představit jako dětský očkovací průkaz, děťátko už v této chvíli dostane první razítko (ve skutečnosti dostane toto razítko už v děloze a několik mu s jistotou přistane i během a po porodu v naší moderní porodnici).

Takovému dítěti chybí samotný základ stavby zvané život, a to s mnoha dopady do budoucna. Pokud tu nejsem vítán, musím si život zasloužit...je asi jasné, jak hluboko toto zranění sahá a jaký vliv na život takového člověka má.

V průběhu dalších několika let se dítě rychle vyvíjí a socializuje, vždy každá etapa přináší jednu stěžejní potřebu dítěte, na jejímž uspokojení závisí jeho budoucí vývoj i život v dospělosti. Kojenec a mladší batole potřebuje vnímat blízkost maminky, čichem, ústy, být krmeno, drženo, těsně objímáno. Pokud takový těsný láskyplný kontakt nemá, rozkolísá to jeho schopnost cítit se naplněn bez přítomnosti druhého, popřípadě může takový jedinec na blízkost zcela rezignovat a stáhnout se do vyčerpávající suché „soběstačnosti“.

Mezi druhým a třetím rokem už se u dítěte vytváří základy osobnosti a koncept vlastní vůle – necitlivě ji potlačujte a stvoříte člověka celoživotně ušlápnutého anebo naopak agresivně se prosazujícího. A kolem věku šesti let, v období malé puberty, je zase zapotřebí dobře zvládnout nárůst zaujetí dítěte svým pohlavím, případně také nárůst agresivity u chlapců a rádoby ženské projevy holčiček. Jinak v dospělosti hrozí neschopnost tvořit naplňující citové vztahy, jelikož otázky pohlaví a sexu jsou vnímány jako něco vylučujícího se s láskou.

Čím ranější zranění nás postihne, tím hlubší části zasáhne. Je to skutečně jako stavba s jednotlivými patry, žádné se nedá přeskočit. Pokud se tak stalo, dům sice zdánlivě drží pohromadě, ale podlahy se propadají, okna se neotvírají a do střechy zatéká.

V pubertě a dospělosti se nová traumata již většinou nevytvářejí. Naše ustrojení, programy, jsou hotovy a fungují jako autopilot, který vede naše pocity a činy. 

Znám lidi, kteří hrdě prohlašují, že neměli pubertu. Věřím a je mi to líto – zřejmě jim jako tříleťáčkům hodně spílali, když si zkoušeli nevzít bačkůrky anebo nevypít čaj... když se pokoušeli testovat, jestli je bezpečné mít vlastní vůli. Člověk potřebuje projít všemi etapami: být stejný (v dětství), jiný (v pubertě) a konečně svůj (v dospělosti). Projít všemi etapami postupně se rozvolňující závislosti na rodičích, a to v laskavém prostředí, aby nakonec dospěl a mohl se osamostatnit. 

Pokud mám ovšem hluboko v sobě zakódováno, že na světě nejsem vítán, že tu pro mně nikdo není, anebo mě stále opouští a mnohokrát jsem plakal hlady, když mě krmili podle nějakého chytrého rozvrhu, pokud se bojím projevit svou vůli a sexualitu, skutečně dospět nemohu. Můžu nastoupit do zaměstnání a koupit si byt, ale nemůžu si kontinuálně udržet vnitřní klid, neumím být sám anebo naopak s ostatními, neumím se zdravě prosazovat, představa hlubokého intimního vztahu ve mně probouzí paniku a podobně.

A pokud nejsem dospělý, nejsem zralý pro partnerský vztah.
A pokud nejsem zralý pro partnerský vztah, nemůžu být rodičem.

Je lákavé běžet stále dopředu a získat vnější atributy dospělého, ale nevyplatí se to. Zpomalte a třeba se i kousek vraťte. Zjednodušte svůj život, zkoumejte a přestavějte sami sebe, než převezmete zodpovědnost za další lidi. Skutečně prociťte, že jste skvělí, i kdybyste za svůj život neudělali nic pozoruhodného - a to budou vaše základy a podlaha. Pobuďte se svou dětskou opuštěností, namísto jejího neustálého nevědomého zaplňování jídlem, cvičením, slepým vrháním se do vztahů... a prociťte něhu a lásku k sobě samému - to nechť je životodárnou esencí, vzduchem vašeho příbytku. Pak pracujte na svém osobním prostoru, hranicích - stěny domu. A nakonec svůj palác prodchněte ohněm a barvami své jedinečnosti.

Všechno má svůj čas a jedno vyplývá z druhého. 

Iveta Havlová
 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iveta Havlová | pondělí 19.9.2016 7:00 | karma článku: 17,92 | přečteno: 755x
  • Další články autora

Iveta Havlová

Ničivá vypěstovaná přecitlivělost na nátlak

Mnozí z nás jsou, ať už si to uvědomují nebo ne, přecitlivělí na jakýkoliv náznak očekávání nebo nátlaku. Často to jde tak daleko, že jsme uvěznění v takzvané negativní závislosti...

16.1.2017 v 14:05 | Karma: 18,49 | Přečteno: 947x | Diskuse| Ostatní

Iveta Havlová

Nikdy nezískáte, na čem jste závislí

Pokud mají peníze (ženy, muži, plastická krása, majetek..) nahradit „první bezpečnou vazbu“ s rodiči, která u vás bezpečná nebyla, bezpečí a klid vám nedají Nikdy nebudete dost bohatí, dost krásní, dost bezpečně zadaní

3.1.2017 v 9:50 | Karma: 17,87 | Přečteno: 1032x | Diskuse| Ostatní

Iveta Havlová

Návyk na bezmoc Aneb Proč jsme nemocní a závislí na partnerovi

Všechny děje v nás i kolem nás, vše, co se děje, je jen kombinací napětí a uvolnění. Stejně jako náš organismus stále a stále pracuje na udržení vnitřní rovnováhy (homeostáze), tak i veškeré stavy vnější, včetně vztahových, stále

26.9.2016 v 8:13 | Karma: 15,66 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ostatní

Iveta Havlová

Co je zamilování

Dokud nejsme zralí, existenčně i emočně soběstační a nejsme nadšení svým životem, nezamilováváme se do lidí, ale do kvalit, které mají a které nám zoufale chybí.

23.9.2016 v 11:36 | Karma: 16,15 | Přečteno: 862x | Diskuse| Ona

Iveta Havlová

Proč rozchody tak bolí

Přicházejí ke mně ženy i muži, se kterými se rozešel partner. Říkají „je konec všeho“, „svět zčernal“, „dál už nic není“. Dospělí lidé, ne náctiletí, ne sedmnáctileté slečny s medovými fantaziemi,

23.9.2016 v 10:34 | Karma: 16,89 | Přečteno: 892x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  16:42

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  16:29

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Pětiletá holčička se ztratila při výletě na Šumavě, ušla dva kilometry

6. května 2024  15:50

Po pětileté holčičce pátrali v neděli dopoledne policisté, horská služba i vrtulník. Dívka se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2151x
koučka a terapeutka

www.cestykreativity.cz 

Seznam rubrik