Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Daně? To se stává těm druhým!

Jako student pracující na poloviční úvazek dostávám cca poloviční plat, než moji kolegové. Jelikož to není tolik, největší část toho co odvedu je na zdravotní a sociální"pojištění". Což je tedy také daň, ale zapomeňme teď na chvíli na to, že bychom věci nazývali správnými jmény, koneckonců už jsem ve špitále párkrát byl a proto třeba zdravotní "pojištění" zaplatím rád.

Ona položka: daň z příjmu je tak malá, že ji každý duben víceméně dostanu zpátky. Aby taky ne, vzhledem k těm pár šupům, které se říká hrubá mzda. Navíc pravidelně daruji krev (ne kvůli daňové optimalizaci, aby bylo jasno). Takže celkem vzato byla daň z příjmu věc, která se stávala těm druhým. Rozhodl jsem se, že budu pracovat přes léto na plný úvazek, což změnilo můj náhled na politické dění v naší Hezké Republice.

Najednou mi přestalo být jedno, že se na veřejných zakázkách ztratí sem tam nějaká koruna. Nebo, že je veřejným tajemstvím cca 20% tribut politikovi rozhodujícímu o veřejné zakázce. Pořád se mluví o tom, že je potřeba nastolit fiskální stabilizaci, stabilizovat rozpočet, který máme od poloviny devadesátých let ve strukturálním deficitu. Nejsem proti škrtům, pokud se škrtá na správném místě. Omezovat platy učitelům, vědcům protože nejsou peníze je z mého pohledu tendenční.

Co ale teda škrtnout?

Uvědomme si, že ze státního rozpočtu odchází hlavně: důchody, transfery (sociální dávky a jiné peníze obyvatelstvu, tj. cokoli co stát zaplatí ze své dobré vůli lidu), a vládní výdaje (vládní spotřeba a vládní investice).

A co tedy z toho bychom měli poškrtat? Důchody se neškrtají, ale mrazí a zpomaluje se jejich růst. To je dle mého rozumné, ačkoli s tím mnoho lidí nemusí souhlasit. Je to věc názoru a respektuji to, že to někdo může vidět jinak. Co transfery? Tady nám vytane na mysl cikánská rodina s deseti dětmi, co vyžije z dávek. Jde o dost hloupý stereotyp. Podle mého záleží na konkrétní dávce o které bychom se bavili, ale většina z nich má svůj smysl. Třeba příspěvek na živobytí - příjemce spotřebuje na nákup něčeho, co nutně potřebuje. Jídla, oblečení apod. Pokud nemá takový příjem aby si takové věci zajistil sám, má takový příspěvek smysl.

Příspěvek na bydlení bychom měli přejmenovat na dotaci vlastníkům nemovitostí, ale zajistí nízkopříjmovým rozumný standard bydlení. Jak vysoký by takový příspěvek měl být záleží na dohodě mezi lidmi ve společnosti, záleží na tom, co společnost vnímá jako rozumný standard bydlení pro nízkopříjmové. Jsou tu pak i další dávky, které rozebírat nebudu, bylo by to na jiný článek. Řadí se sem i státní subvence, ale to necháme být.

To bychom měli transfery. Poslední důležitá část jsou vládní výdaje. Tady se schová vše co zaplatí stát, resp. vláda. Rozdělme ji na vládní spotřebu a investice. Vládní spotřeba je pro naši představu všechno, co se nakoupí aby se to použilo. Benzín do policejních aut, platy lékařů (ano i politiků), náboje vojákům, jednoduše vše co se spotřebuje. Vedle toho jsou zde vládní investice, které se používají na dlouhodobé projekty, které přinesou něco v budoucnu a mají dlouhodobý charakter. Jde o výstavbu silnic, stavbu nemocnic, nákup zařízení do špitálů, nákup policejních aut (třeba Passatů) atp.

A kde je tady zakopaný pes? Problém je ve vládních výdajích. Co tedy vládní spotřeba? Ačkoli nikdo nepředražuje benzín do policejních aut, IT služby jsou krásnou dírou na peníze. Nikdo tomu nerozumí a proto se tam dá cokoli proplatit. Dejme tomu, že toto je okrajové. Krade se zde taky, ale není to tak vidět. Mnohem horší situace je u vládních investic. Takové projekty jsou obrovské, tj. drahé, tj. výhodné pro zadávajícího politika a všeobecně se ví, že zde se krade nejvíc (nebo abych byl přesný tak se všeobecně ví, že máme nejdražší dálnice v Evropě, nejdražší letadla CASA, nejdražší Pandury, nejdražší [dosaďte]).

Už víte, kde by se tedy mělo šetřit?

Dnešní stát je 4x horší než středověká církev

Vraťme se zpátky k daním. Když jsem se podíval na výplatní pásku, skoro mi zamrazilo. V zemích koruny Hezké ve středověku brala církev sedlákům desátky, tj. cca 10% jejich "příjmu". Dnešní stát se dostane při složené daňové kvótě k procentům čtyřiceti. (Pak část vrací, ano já vím). Je proto dnešní moderní stát 4x horší než středověká církev?

Určitě je tento pohled hodně zjednodušující a Hradní Pán a pan Kardinál by nesouhlasili s tímhle výpočtem (jsou docela dobří přátelé, že?) ale mě se líbí jeho jednoduchost. Je dost jednoduchý na to, aby ukázal lidem, za kolik se dalo vyžít. Za kolik vyžila taková organizace jako katolická církev, která ovládala společnost. Proč to dnešní stát nedokáže?

Dnešní stát si osvojil řadu funkcí. Stará se o vzdělání a zdravotnictví (to církev do jisté míry taky), stará se o veřejné blaho (a církev tehdy ne?), dopravu (to církev tehdy ne), bezpečnost (a křížové výpravy byly jako co?), soudnictví (čarodějnické procesy...), kulturu (kostely, chrámy, náboženské obrazy)...

Tak mi prosím řekněte, kde je ten problém? Proč musíme platit takové peníze, abychom se mohli bavit nad  vtipy o soukromých poslaneckých "vinotékách" ukrytých v podlaze? Proč musíme platit takové peníze, abychom mohli sledovat skoroživý přímý přenos odposlechů Mazánka a Kolibříka (Janoušek+Bém)? Proč musíme platit takové peníze, abychom mohli slyšet projevy politiků odsouzených za korupci?

A jaký je lék?

Těším se, až léto skončí, protože s tím přijde i můj lék na můj problém s tímhle procitnutím. Budu mít zase poloviční úvazek. A daně? To bude zase věc, která se stane těm druhým!

Autor: Ivan Jelínek | pátek 20.7.2012 11:19 | karma článku: 15,46 | přečteno: 1026x
  • Další články autora

Ivan Jelínek

Proč nám dnes češství nepomáhá?

Vládní omezení začala platit 27. prosince loňského roku. Je to už 36 dní. 36 dní platí nejpřísnější opatření, která PES zná. Myslel jsem si, že si už můžeme oddechnout, nikdy totiž nemáte jistotu, že budou klesat nebo jak moc.

2.2.2021 v 7:04 | Karma: 0 | Přečteno: 48x | Diskuse| Miniblogy

Ivan Jelínek

Jak se dnes zve dívka na kafe

Pozvání na kafe je svým způsobem chůze po katastrofické křivce. Stačí krůček stranou a člověk upadne do katastrofy. Je to složitý proces, kdy musíme vážit každé slovo a vymýšlet chytré, vtipné a hlavně okamžité komentáře.

4.7.2016 v 8:33 | Karma: 16,49 | Přečteno: 1097x | Diskuse| Ona

Ivan Jelínek

Prostě Tokio

Vlezu do večerky, kecám s prodavačkou v japonštině. Docela příjemná paní. Ráda poradí, pomůže. Když zjistí, že jsme z Česka, hned začne: "znám vašeho prezidenta. (Nesrozumitelné...Pearl Harbor?...) ale už dávno."

22.5.2015 v 8:00 | Karma: 15,43 | Přečteno: 577x | Diskuse| Cestování

Ivan Jelínek

Vesnická etiketa

Jako člověka z města mě chování vesničanů zaráží. Nejde o kradení májek, kydání hnoje nebo dávání slepicím. Vesničané jsou tak trochu jiní. Dělají věci, které by člověk z města neudělal.Vesničané mají třeba jiný přístup k osobní zóně. Ignorují ji. Při nástupu do vesnických autobusů se cítím jako v zástupu semknutých tučňáků, kteří se prodírají krutým větrem směrem k Jižnímu pólu. Houf se pomalu posouvá směrem ke dveřím, lidé do sebe naráží jako klasy na poli ve větru a nikomu z vesničanů to zřejmě nevadí. Kromě mě.

12.1.2014 v 13:01 | Karma: 15,31 | Přečteno: 1395x | Diskuse| Společnost

Ivan Jelínek

Povzdech volební komise

Mnoho lidí ani za plentou neví, čí volební lístek vložit do obálky a proto nakonec do urny vhodí obálku prázdnou. Ušetřete prosím čas svůj i můj a když nevíte, k volbám nechoďte.

24.10.2013 v 19:31 | Karma: 6,64 | Přečteno: 286x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 857x
Statečný majitel ustrašeného psa. Poslední dobou i nadšený vařil na http://ivayaku.blogspot.com