Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Změna ve zdanění plošných staveb od 1.1.2012 a DPH ve stavebnictví

Změna ve zdanění plošných staveb od 1. 1. 2012 platí pouze pro pozemky evidované v katastru nemovitostí jako ostatní plocha nebo zastavěná plocha a nádvoří, neplatí tak např. pro chodník na pozemku evidovaném jako zahrada. Na stavební firmy a developery čeká od začátku roku 2012 změna pravidel při placení daně z přidané hodnoty. Objednatelé stavebních a montážních prací, kteří jsou plátci daně, budou muset v rámci takzvaného přenesení daňové povinnosti nově DPH přiznat a zaplatit. Stát se snaží novým opatřením zabránit daňovým únikům.

Majitelé staveb obytných domů mívají ve vlastnictví (spoluvlastnictví) i jiné stavby související s provozem obytného domu. Tyto stavby jsou zpravidla příslušenstvím domu. (Příslušenství věci vymezuje občanský zákoník jako věc, která náleží vlastníku věci hlavní, v daném případě vlastníku obytného domu, a je jím určena k tomu, aby byla s hlavní věcí trvale užívána.)Mohou to být například domovní kotelny, garáže, parkoviště, přístupové komunikace, vodovodní a jiné přípojky nebo dokonce čistírny odpadních vod aj. Jak je to s jejich zdaněním?

Domovní kotelna

Domovní kotelna není z pohledu ZDN považována za stavbu rozvodů energií, které jsou vyňaty z předmětu daně ze staveb (§ 7 odst. 2 ZDN). Tvoří-li kotelna příslušenství k obytnému domu, zdaňuje se stejnou základní sazbou daně jako dům samotný (2 Kč/m2 zastavěné plochy), a to z výměry přesahující 16 m2 (§ 11 odst. 1 písm. a) ZDN). Jestliže by kotelna nesplňovala znaky příslušenství obytného domu (např. by z ní bylo dodáváno teplo i do jiných objektů), zdaňovala by se jako samostatná stavba (sazba 10 nebo 6 Kč/m2 zastavěné plochy v závislosti na tom, zda by sloužila pro podnikatelskou činnost nebo ne).

Někdy je kotelna umístěna přímo v obytném domě, v takovém případě není samostatným předmětem daně. Zdaňuje se jako součást domu (přičemž není považována za nebytový prostor) nebo společně s bytem či samostatným nebytovým prostorem, jsou-li v domě vymezeny podle ZOVB jako jednotky (kotelna není jednotkou ale společnou částí domu).

Garáž

U garáží vystavěných odděleně od obytných domů se použije základní sazba daně 8 Kč/1 m2zastavěné plochy (§ 11 odst. 1 písm. c) ZDN).

U podzemních garáží se daní ze staveb zdaňuje pouze nadzemní část stavby.

Garáž, která je součástí obytného domu a v domě nejsou vymezeny jednotky podle ZOVB, se zdaňuje společně s domem. Garáž, resp. místnost s vymezenými stáními pro parkování aut je nebytovým prostorem a slouží-li k podnikatelské činnosti, daň za obytný dům se zvýší o 2 Kč za každý 1m2 plochy garáže (§ 11 odst. 5 ZDN).

V domě, kde jsou vymezeny jednotky podle zákona o vlastnictví bytů (dále ZOVB), je garáž (místnost s garážovými stáními) zpravidla vymezena jako jednotka, pak jde z pohledu ZDN o samostatný nebytový prostor užívaný jako garáž, který se zdaňuje stejně jako garáž vystavěná odděleně od obytného domu (sazba 8 Kč za 1 m2) s tím rozdílem, že základem daně je upravená podlahová plocha nikoliv zastavěná plocha garáže, jak je tomu u samostatné stavby garáže.

Stavby bez svislé nosné konstrukce

Novelou zákona o dani z nemovitostí (dáleZDN) účinnou od 1. ledna 2012 je upraveno zdanění staveb bez svislé nosné konstrukce. A to jsou např. různé druhy komunikací, chodníky, parkoviště, manipulační plochy aj., které jsou podle stavebního zákona stavbami. Stavby zpevněných ploch pozemků evidovaných v katastru nemovitostí s druhem pozemku „ostatní plocha“ nebo „zastavěná plocha a nádvoří“ jsou vyjmuty z předmětu daně ze staveb (§7 odst. 4 ZDN) a jsou zdaňovány daní z pozemků.

... zpevněná plocha pozemků

Pokud zpevněná plocha pozemku není používána k podnikání, uplatní se standardní sazba daně ze zastavěných ploch a nádvoří - 0,20 Kč/m2 (§ 6 odst. 2 písm. d); je-li užívána k podnikatelské činnosti anebo v souvislosti s ní, je zdaněna speciální sazbou daně z pozemků (§ 6 odst. 2 písm. a) ZDN).

Ostatní stavby

K dalším stavbám souvisejícím s provozem obytných domů se řadí např. vodovodní řady, kanalizační stoky a objekty včetně čistíren odpadních vod - zpravidla jsou ve vlastnictví jejich provozovatelů nebo obcí, v některých případech jsou však majetkem vlastníka obytného domu. Tyto stavby nejsou předmětem daně ze staveb (§ 7 odst. 2 ZDN).

... u venkovské zástavby

Zejména ve venkovské zástavbě bývají u obytných domů různé hospodářské stavby, kůlny, uhelny, sklady apod., ty obvykle představují a zdaňují se jako příslušenství k obytnému domu (viz výše v tomto článku).

Stavby vymezené jako společné části domu podle zákona o vlastnictví bytů

Stavba domovní kotelny, i když je umístěna mimo dům, je podle ZVB společnou částí domu (vymezena takto prohlášením vlastníka budovy nebo smlouvou o výstavbě vloženými do katastru nemovitostí), tj. není samostatným předmětem daně ze staveb, ale je zdaňována společně s bytem. Je zohledněna koeficientem ve výši 1,2, kterým se při stanovení základu daně u bytu nebo nebytového prostoru vymezeného podle ZOVB jako jednotka, násobí výměra podlahové plochy jednotky. To platí i pro ostatní stavby vymezené jako společné části domu.

Změna pravidel při placení daně z přidané hodnoty

Opatření se dotkne zejména developerů a stavebních firem. Základní změna spočívá v tom, že dodavatel vystaví fakturu bez DPH. To přizná a finančnímu úřadu zaplatí přímo objednatel. Pro podnikatele je podstatné, že ve fakturách budou namísto DPH uvádět informaci, že daň je povinen přiznat objednatel.

Více papírování

V neposlední řadě bude tento nový DPH režim znamenat také nárůst administrativních činností, neboť poskytovatel i příjemce budou povinni vést speciální evidenci, v níž budou vykazovat stavební a montážní práce, a tuto evidenci budou podávat elektronicky na finanční úřad. Pro velké a střední stavební firmy by neměla být změna problém, pokud mají dostatečně velké administrativní zázemí. U malých firem bez dostatečného administrativního zázemí může způsobit značné komplikace a následný únik do šedé zóny. Na druhé straně nám zavedení této legislativní změny umožní stabilizovat firemní cash flow a celkově se zjednoduší systém inkasa a vratek DPH.  Z hlediska cash flow může mít negativní dopad v případech, kdy povinnost odvést DPH vznikne dříve než bude splatnost faktury dodavateli.  Stát si od nového patření slibuje, že omezí daňové úniky.

 

Autor: Irena Aghová | pátek 23.12.2011 5:48 | karma článku: 22,56 | přečteno: 2799x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč