Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zdravotnictví: Každý je odpovědný sám za sebe?

Nerozumím jedné a dost podstatné věci, jak medicína ve svém pojetí figuruje mezi ostatními vědními obory a jak je vlastně pojímána v konzumní společnosti.

Postavení lékaře a jeho působení v oboru

My laici chápeme lékaře jako odborníka, který nás léčí ve smyslu medicínské vědy, tedy nikoliv jako šaman, ale specialista, ve smyslu platných předpisů, které se speciálně vztahují k medicíně a ve smyslu etických vztahů k oboru a svým pacientům. Nicméně je někomu podřízen, jako zaměstnanec a v tom případě musí plnit pokyny nadřízeného a řídit se možnostmi, které jsou vymezeny zařízením, v kterém pracuje, zřizovatelem a zdravotními pojišťovnami, u nichž jsou přihlášeni jeho milí pacienti. Pokud působí jako podnikatel, všechno pro něho platí stejně, až na to, že je zase vázán pojišťovnami a politikou LOK i samozřejmě místními podmínkami, v kterých působí. Do jaké míry může, podle své specializace a znalostí, provádět svou odbornost závisí na míře jeho nezávislosti na toku financí, na vlastních možnostech si ze svého kapitálu pořizovat moderní přístroje a být - in se současnými trendy a požadavky na naplnění pojmu "moderní medicína" , který podle mne není totožný s pojmem "moderní zdravotnictví", protože první pojem spojuji s vědou a druhý s vědou a obchodem.

Medicína je věda, lékařství je obor a lékař je součástí zdravotní politiky státu

Co se vlastně po lékařích chce? Aby sloužili podle zákony dané zdravotní politiky, aby jejich služba byla co nejkvalitnější, aby současně i využívali co nejmodernějších prostředků k léčení pacientů a současně plnili i to, co od nich pacienti očekávávají, to je "zvláštní chování." Lékařství jako vědní obor je spojen s mnoha jinými obory, jako je fyzika, chemie, biologie, matematika atd. Ale současně je spojeno i se znalostí využívání složitých moderních počítačových technologií, určených k vyšetřování a stanovení přesných diagnóz, dále k operacím a pooperační péči. Současně se lékaři svou činností podílejí na výzkumech a jsou samozřejmě i součástí vzdělávacího systému nejen ve státě, kde pracují, ale také v tom nejširším slova smyslu. Tedy, lékař má daleko větší záběr, než od něho pacient žádá ve chvíli,. kdy se k němu dostaví, v době zdravotních problémů a nemoci.

Používáme medicínu k léčení nebo zdravotnictví ke konzumu?

V tomto ohledu si nejsem jistá, zda veškeré nároky, kladené na lékaře, nepřesahují vysoko jejich samotné působení vůči pacientům a není až příliš přitahováno k výzkumu a obchodu, který samozřejmě musí fungovat, tedy vývoj, výroba a nákup léků, přístrojové techniky, zařízení nemocnic a ordinací apod. Odděluje se od samotného výkonu lékařského povolání to ostatní, které dělá zdravotnictví zdravotnictvím a nebo běží současně léčení, výzkum, věda, obchod směřovaný k farmakologii a lékařské technice, výstavba nemocnic, poliklinik a jejich řízení, léková politika, rozpočtová politika a nároky na zvyšování úrovně medicíny? Co všechno vlastně hradíme ze solidárního pojistného? Proč je tak podceňována lázeňská léčba, která se vyvíjela ruku v ruce s pojmem zdravotnictví? Velmi mnoho pacientů chodí za lékaři se svými zdravotními problémy a právem očekávají, že jejich lékař je bude léčit a že je vyléčí. Tudíž že je bude léčit pro ně vhodnými prostředky, které má zdravotnictví k dispozici, protože na to mají plné právo. Pokud se jejich zdravotní stav zlepší anebo nemoc pomine, je spokojen.

Spory a medializování problémů dehonestují českou medicínu a zdravotnictví

Medializace problémů, které v současné době pronikají na veřejnost neprospívá ani lékařům, protože je dehonestuje jako odborníky a jedince, které vnímáme jako své opory a pomocníky při boji s nemocemi, které na nás doléhají a současně obě strany se dostávají do nejisté situace, které může mnoho lidí i velmi těžce prožívat vzhledem k aktuálnímu zdravotnímu stavu a obavám o budoucnost své léčby a lékaře o budoucnost v možnosti uskutečňovat svou odbornost v rámci potřeb obyvatelstva. Podle mého laického názoru medicína a zdravotnická politika vysoko přesáhla svým působením hranici skutečných potřeb, které pacient vnímá jako léčení, záchranu svého života a obnovy jeho kvality. Mám dojem, že celé zdravotnictví, jak je nastaveno, odpovídá daleko vyššímu počtu obyvatel, než má Česká republika a něco v něm velmi přebujelo a něco se z něho vytrácí. Třeba, přinejmenším jistota, že je nyní skutečně na žádané, garantované a přinejmenším evropské úrovni. Lékaře neodsuzuji, ale spíš hledím do blízké budoucnosti a ta se mi nějak vábně nejeví. Ale jsem jen klient zdravotnictví, nikoliv odborník. Vyslovuji pouze svůj osobní názor, s kterým se nemusí nikdo ztotožňovat. Jen bych chtěla říci, že mi lékaři zachránili život a já jsem jim za to hluboce vděčná. Nemám jim to čím oplatit, jen tím, že mi není jejich osud lhostejný.

©Maura, 1/2011

 

Autor: Irena Aghová | středa 5.1.2011 22:30 | karma článku: 8,21 | přečteno: 893x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...