Zavařování: Marmelády
Borůvky jsou dnes velmi ceněné a jsou výborné jak čerstvé, tak i zavařené. Borůvková marmeláda se dá využít i do koblih, do drobenkového koláče, do piškotového dortu a jiných moučníků, do kterých není třeba dávat spíš pikatnější marmeládu, třeba rybízovou. Sušené borůvky se používají v lidové medicíně při průjmových onemocněních.
Borůvková marmeláda
Čistě přebrané borůvky dejte vařit do kastrolu a stále míchejte, aby se nepřipálily. Potom, až se rozvaří, přelisujte je přes síto. Na 1 kg borůvek dejte 30 dkg cukru a za stálého míchání nechejte vyvařit. Až začnou houstnout, zamíchejte do nich lžíci rumu, pak naplňte sklenice, zavažte a uschovejte.
Jeřabiny mají také své místo v kuchyni. Já je také suším. Jako sušené plody je míchám s malinovým, jahodovým a ostružinovým listím a dělám z nich výborný vitamínový čaj.
Jeřabinová marmeláda
Čisté jeřabiny rozvařte v hliněném nebo kamenném kastrole. Potom je dobře přetřete přes síto. Na 1 kg jeřabin, které jste přelisovali, dejte 3/4 kg cukru. Pak kastrol s obsahem dejte na sporák a za stálého míchání nechejte vyvařit. Když začnou vařit, nechejte je ještě půl hodiny vařit. Zchladlou zavařeninu ve sklenicích uschovejte. Hodí se dobře do omáček ke zvěřině a dokáže nahradit plně i šípkovou zavařeninu.
Šípky jsou tradičně používány na vaření vitamínových čajů, ale lisuje se z nich i olej na kosmetické použití. Jsou i krásnou ozdobou do vázy a podzimních kytic do interiérů.
Šípková marmeláda
Na 1 kg přelisované šípkoviny dejte 1/2 kg cukru. Ale nejprve cukr pokapejte vodou a nechejte roztát. Poté dejte na sporák. Až začne houstnout, vložte do něho přelisovanou šípkovinu a nechejte půl hodiny vařit. Lehce vychladlou dejte do sklenic.
Jablkové marmelády
První typ
Opadaná, očištěná jablka nechejte s trochou vody rozvařit v troubě. Rozvařená přetřete přes síto. Na 1 kg přelisovaných jablek dejte půl kg cukru, dejte do kamenného kastrolu a vařte za stálého míchání asi 1 hodinu. Horkou marmeládu nalijte do sklenic a vychladlé obvažte a uschovejte.
Druhý typ
Rozkrájejte jablka, dejte do hrnce, zalijte je do 3/4 hrnce vudou, nechejte do měkka uvařit, pak přelisujte přes síto. Na 1 kg jablečné kaše dejte 3/4 kg cukru a nechte asi půl hodiny vařit, pak tam vhoďte 3/4 kg na tenké plátky pokrájená jablka a nechtejte ještě půl hodiny vařit. Horkou marmeládu uschovejte do sklenic.
Rybíz
Rybízová marmeláda
Zralý rybíz oberte a přetřete sítem. Na 1 kg přelisovaného rybízu dejte 1 kg cukru buď krystalového nebo hrubě tlučeného. Rybíz z cukrem dejte do kotlíku na prudký oheň a stále míchejte a tak vařte 20 minut. Marmeládu nalijte do sklenic a nechejte stát do druhého dne. Na vychladlou marmeládu položte v rumě namočené plátno, posypte je salicylovým práškem, obvažte pergamenem a uschovejte. Podle toho návodu můžete připravit také meruňkovou, broskvovou, malinovou a jahodovou marmeládu.
Ovoce v octě
Nejsem si jistá, zda někdo ještě zavařuje ve vinném octě, ale mohu ubezpečit, že to není špatné. Až na to, že se to hodně prodraží. Ovoce v octě se však velmi dobře hodí do ovocných salátů anebo jako příloha k masu.
Broskve v octě
Oloupané broskve rozpůlte a vařte v octě. Na 1/8 octa dejte 1/4 kg cukru. Měkké broskve vyndejte, uložte na mísu a přikryjte papírem. Druhý den slijte z nich šťávu a zavařte ji hustěji, načež do ní vložte broskve, nechejte přejít varem, vyndejte broskve, urovnějte do sklenic, zalijte šťávou, obvažte a uschovejte.
Brusinky v octě
Na 5 kg brusinek svařte 1/2 l vinného octa s 1 kg cukru. Když začne cukr vařit, vhoďte do něho kousek skořice a brusinky. Opatrně míchejte a 8 minut nechte vařit. Pak je vyberte z cukru dírkovanou sběračkou, vložte do sklenice, cukr nechte ještě povařit, načež skořici odstraňte, cukr, trochu již prochladlý, nalijte na brusinky a studené zavažte.
Pokud máte zájem o jakékoliv recepty, které jsem kdy uveřejnila, napište mi na e-mail (novotnaire zavináč seznam.cz) a já vám je pošlu v .pdf formátu.
Příště ovoce v rumu a ve víně
Irena Aghová
Sírachovec
Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti
Irena Aghová
Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.
Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.
Irena Aghová
To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.
Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.
Irena Aghová
O svědomí
Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.
Irena Aghová
A zase máme další semestr za sebou.
Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři
Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...
V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe
V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...
Ruští úředníci utíkají z Ukrajiny, nedočkali se slíbené raketové kariéry
Ruští úředníci, kteří v počátcích invaze odešli na výzvu Kremlu pracovat na okupovaná území na...
Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma
Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...
Seznam rubrik
- Antika
- Román o orosených růžích
- Umění
- Vídeňské bonbónky
- In memoriam
- Články roku 2011
- 2011 Povídky z maloměsta
- Příroda a její dary
- Hudba pro specialisty na etno
- Zahrada
- 2013
- Územní členění a problematika
- Sociální problematika v ČR
- Martin a Liliana
- Biblické dějiny
- Stres. frustrace, deprese nebr
- 2014
- Mezi drakem a hadem
- Společnost
- Články roku 2010
- 2015
- Z historie
- Demokracie
- Politika
- Smlouvy nejsou kus papíru
- Rodina a život kolem ní
- Tajemství zdraví a krásy
- Umět vařit je -in -
- Povídky a novely na sobotu
- Moje domácí kuchyně
- Milostná lyrika
- Až budou padat hvězdy
- On ženatý, ona vdaná
- Můj rozmarný Bůh, harmonie
- Náboženství
- Občanský zákoník a předpisy so
- Pohádky
- Těžké chvíle s lehkým srdcem
- Filozofování s filozofy
- Ženou v každém věku
- Paragrafy
- 50 +
- Druhé housle
- Čtenářský deník
- Osobní
- Nezařazené
- Rok 2012
- 2017
- Rok 2016