Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výzkum: Záhada hrobky Ježíšovy rodiny odhalena

Kniha "Hrobka Ježíšovy rodiny" od autorů Simchy Jakobovice a Charlese Pellegrina, vyd. Knižní klub, r. 2008, je zajímavá a jistě potěší ty, kteří rádi přemýšlí nad záhadami a rádi sledují zajímavé výzkumy. Knihu přeložil Dušan Zbavitel. Knihu jsem přečetla a...

Kolem Ježíše stále mnoho zájmu ...

Je pravda, že jsem přečetla mnoho knih z nejrůznějších období, které se zabývají otázkami existence jedné z největších postav dějin, Ježíše Nazaratetského a v těch obdobích, v kterých vycházely, se projevovala snaha o důkazy, že skutečně žil a že Evangelia svým způsobem jeho život i dílo věrně znázornila. Jakoby lidé toužili se přesvědčit, že je to pravda a že se učením mohou řídit. Ale já si kladu otázku, velmi osobní, zda je to důležité prokázat jeho skutečnou existenci proto, aby se poselství učení tak ve své době jedinečného, výjimečného, stala programem lidstva a také, jednotlivců, neboť podle mého názoru, je docela jednoduché a snadno splnitelné. Ale jen na pohled a jen z prvního dojmu. Ježíš svým životem položil před člověka jednu myšlenku: "Chodit životem na lehko." A kdo chce vědět, ví, kdo chce slyšet slyší...

Bůh měl na stvoření šest dní, Ježíš dva a půl roku

Je zvláštní, když člověk Ježíšův příběh studuje skutečně pečlivě a přitom je znalcem filozofických i náboženských tradic v době před Ježíšem, vyvstává nám před očima osobnost mírná, přesvědčivá, nenáročná, pracovitá a oddaná své věci. A to i ve chvíli, kdy už chápe, že mu jde o život. Samozřejmě, že židovské náboženství a židovská mystika mohla odpovědět na mnoho zvláštních věcí, které se v jeho životě děly a vzbudit oprávněný dojem i v současném člověku, že u Ježíše šlo o výjimečně dokonalé transdentální vědomí a právě v kontrastu prostředí, v kterém pobýval a konal svou práci.

... člověk má žít na lehko

A říkám výjimečné proto, že jistě se v jeho době vyskytovali lidé, a dokonce i před ním, kteří "prozřeli", ale málokdo dokázal svou věc dotáhnout tak daleko, že by na dlouho a  tak hluboce poznamenal lidský svět. A to jak pozitivně u svých přívrženců a lidí laděných na jeho "kanál" anebo odpůrců, z nichž mnozí chápou, že principy hmotného světa, v kterém se lidstvo pohybuje a zápasí o životní prostor, o sebezáchovu a nasycení, nemohou dokonale přijmout požadavky na jednoduchost života, ale spíše je to věcí jednotlivců, kteří k takovému žívotu přistoupí a jistě, že budou sklízet své ovoce, ovšem v opozici. Což nevadí, protože člověk musí být nejen sytý, musí mít důstojný životní standard, musí zkrátka vyhovět požadavkům hmotného světa, ale také musí mít prostor k naplnění svého spirituálního vědomí, což z něho nemusí dělat ještě člověka typicky náboženského. A nad touto myšlenkou se zastavím. Není to právě poselství doby baroka, která v jistém ohledu stále pokračuje v otázkách naplnění lidské spirituality? Nenajdeme v těch snahách našich předků ještě podnět k osobnímu vztahu k tezím, které jsou stále otevřené a nenaplnitelné?

Během četby mi vyvstalo v hlavě hodně otázek, proč se zkoumala Ježíšova kostnice s takovou úporností. Je důkaz o jeho životě a smrti důležitější, než poselství, které nám zůstalo v Bibli? A pro náš překotný svět, není důležitější nacházet v těchto tezích minimálně pro osobní život inspiraci? Osobně nejsem přívržencem takových výzkumů z jednoho prostého důvodu, že ač nejsem křesťanka, cítím v hloubi duše, že učení, vycházející z Evangelií, má rozhodně budoucnost stejně jako všechny současné a budoucí vědecké závěry o tom, co je život a jak se vysvobodit ze závislostí na nadbytku a nebo z hrůzy z nedostatku, které ho táhnou směrem dolů. Ale knihu si rozhodně přečtěte. Je velmi poutavá.

Autor: Irena Aghová | úterý 31.5.2011 23:01 | karma článku: 24,89 | přečteno: 1946x
  • Další články autora

Irena Aghová

Dějiny ukazují cestu následníkům co je dobře a není .

Nemyslím, že by měla Evropa opakovat chyby svých kulturních předků a dospět ke zkáze, ale měla by hledat východiska a dospívat k určitým cílům, i když vzdáleným.

4.12.2021 v 14:18 | Karma: 18,57 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O soucitu s nemocnými a o predikování smrti přeživších.

Před chvílí jsem si přečetla článek, který mi vyrazil dech a ráda si přečtu Vaše diskusní příspěvky. Studie: Těžký průběh nemoci covid-19 zvyšuje riziko úmrtí v následujícím roce (msn.com). To je výchozí článek.

3.12.2021 v 1:36 | Karma: 24,80 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Politika je věc veřejná na sociální půdě.

Na první pohled se zdá, že společnost rozdělují názory na situaci, která je složitá a v ní se projevuje zranitelnost hodnot a nutnost dosud ustálené hodnoty zvážit a neobávat se jejich přehodnocování.

28.11.2021 v 0:56 | Karma: 15,87 | Přečteno: 184x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Jak je důležité pěstovat ve státě etiku.

Po roce 1989, po sametové revoluci vzešla tendence pokračovat v ideálech První Masarykovy republiky. Jenže po Masarykovi svět prožil II. Sv válku a po ní další vývoj, který známe pod názvem totalita.

6.11.2021 v 14:28 | Karma: 17,32 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Ghosting jako způsob týrání člověka.

Poprvé jsem se setkala s pojmem, jehož obsahem je projev egoismu a sebestřednosti či vážného nedostatku empatie. Tím pojmem je ghosting.

2.11.2021 v 8:09 | Karma: 18,60 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!