Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Víra, náboženství a svoboda

Je Bůh? K čemu je umění, církve, památky? Směřuje lidstvo k pokroku? Obává se ho, nebo i přes obavy musí za ním jít? Musíme mít - ismy? To jsou otázky, které mi občas proudí hlavou. A zde je můj názor. Možná, že budete trochu souhlasit, ale nemusíte. Pravda je ve vás.

Víra a náboženství

Osvícenství, které vystoupilo z hlubin náboženského fundamentalismu dalo lidem pokrok za cenu vědomí si vlastního vkladu a osamostatnění se od pocitu, že nad nimi někdo bdí a odpouští všechno, co napáchají. Církev si šla svou cestou a lidé také. Osudový střet po třicetileté válce zanechal své kořeny, které vrostly do dalších generací a člověk se mohl spoléhat více na sebe, hledat optimálnější způsob nezávislého života a bez výčitek žít podle svých sil a možností. Víra a náboženství se rozešly a vydaly se na hledání svého prostoru a sebeurčení. Samozřejmě, když člověk začne studovat, tak se musí setkat s dějinami, uměním, literaturou, podle toho, co studuje a jakým směrem chce vést svůj další, profesionální život. A tak se setká s tradicí náboženství, které se vtisklo do způsobu života lidí po dlouhá staletí. A jak jinak chcete porozumět slohům, stylům a myšlení, než si osvojit právě ten způsob života? Proč je gotika tak vznosná, proč baroko zanechalo svým sochám a andělům pootevřená ústa a otázky ve výrazu tváře? S jakým úžasem se dívají sochy do nebe a co říká hluboká a neopakovatelná hudba i poezie a fatální války, které otřásaly světem, aby ho odtrhly od minulosti a přítomnost si našla svůj výraz v umění, v myšlení, vládnutí a své touze po lepším a svobodnějším životě? Jaké otázky si kladly minulé generace o životě a smrti a jaké si kladou generace v moderní době? Vrůstá do mysli lidí víra, pocházející z náboženství nebo víra, pocházející z idejí, které vznikly po tak velké změně světa?

Porozumění životu

Jsem proto, aby věda dávala základy modernímu člověku k porozumění životu a hloubce jeho víry v cenu a smysl života a světa, ve kterém žije. Aby vynášela na povrch své závěry a lidé si z nich mohli vybírat, podle svého vědomí a svědomí, o čem a jak chtějí přemýšlet, co nového mohou ještě získat ze starých myšlenek a co vytěžit z nových objevů. Jak rozuměli životu ve staré Mezopotámii, v Řecku, v Římě, v Evropě, která díky tomu, že byla územím pod římskou vládou, nalapala do sebe všechny vlivy minulých civilizací. Evropa byla pohanská, monoteismus a také křesťanství, které vedle židovství a islámu, přišlo ruku v ruce s jejím vytvářením jak po stránce vládnutí a vyvíjení států, tak i kulturně a ideologicky. A z velké dálky k nám zaznívaly hlasy staré řecké kultury myšlení, vrostlé tehdy nově do křesťanství, které se stalo hybnou silou Východu i Západu za velmi tragických počátků. Možná, že si mnoho lidí klade otázku, a já také, zda v tom úsilí o budování evropských států nevyprchaly všechny životodárné síly, které pohnulo tolik lidí ke krajním obětem a proč šli dobrovolně vstříc násilí, aby uchovali to nejcennější, co bylo v křesťanské lásce vysloveno - svoboda člověka, láska vy smyslu agapé, milosrdenství ke slabším a vědomí činů a skutků v podobě, co je dobro a zlo a základy moderního myšlení v sociální i kulturní oblasti v nejširším slova smyslu? Čeho se člověk má bát, co je hřích a jak dalece může předznamenat lidský osud, osudy celé společnosti a co je po smrti? Co je království nebeské, co je apokalypsa a co je posmrtný sen? Co znamená zmrtvýchvstání a co je s lidskou duší poté, co opustí tělo? Zachová si své vědomí nebo splyne, či se převtělí? A proč se o to zajímáme? Co má větší cenu? Život sám o sobě nebo myšlenka na to, zda má člověk žít s vědomím, že zemře a něco se pak stane vzhledem k jeho skutkům, činům, myšlenkám a konání? Jak rozumíme životu, který je projevem našich skutků, konání, jednání a vnitřního založení?

Pokrok je v otázkách a odpovědích na ně

Nikdo není schopen klást otázky a odpovídat si na ně, než lidstvo. To je jediné schopné někam směřovat, osvojovat si mravní ideály, které ještě zdaleka nebyly všechny formulovány a vysvětleny, proč jsou mravní. Náboženství jako celek, který v sobě shromažďuje poznání o Bohu, konzervuje v sobě jakýsi fundament reflexe, který vychází z hlubin historie, je jedním z pokladnice, v níž jsou uloženy myšlenky dávných civilizací, které zanikly, ale nechaly za sebou otisk, který se vetkal do písemností. A ty písemnosti zase vytvářeli lidé, na úrovni své doby, aby přenášeli svou duchovní i praktickou zkušenost do dalších generací. Jsou platné? Dá se podle nich obecně jednat, konat, chovat se a rozmnožovat je i v dnešní době? To mohou napovídat sakrální stavby - vysoké klenuté, žebrovité stropy gotiky vyjadřují touhu po Bohu, baculaté baroko a jeho údiv pak touhu po procitnutí. A v tom všem žije jako odkaz myšlenka, čím je lidský duch. Protože jde o duši. Ale ne, čím je tělesný život, zdraví těla a prožitek těla. Náboženský způsob života není o tělesném životě, ale o duchovním životě, a proto tolik lidí ve středověku i v novověku bylo ochotno žít v askezi a hledání zdrojů světla pro duši. Moderní a současná doba má daleko více otázek. A ty se týkají toho, zda člověk s plným vědomím své tělesnosti, rozumovosti a duchovnosti obstojí v přísném fundamentu duchovních a mravních pravidel, které mu křesťanství zprostředkovává a klade jako podmínku k dosažení ideálu a současně mu v tomto ohledu dává odpověď na otázku, co je život a co bude po smrti.

Hledejme zdroje pro šťastný život

Smyslem mého hledání je hledání odpovědi na mravní principy dnešní doby a jejich hranice, které se posouvají a ještě v těch posunutých hranicích by měly být obsaženy. Co je tou výzvou, která nás drží za šosy a v které se cítíme tak nejistí? Sounáležitost člověka k člověku, vymístění všeho, co poškozuje jeho elementární právo na život a jeho kvalitu. Zbývá odpovědět na otázku, co je kvalita života a jak ji má společnost chápat, aby se ještě ona uživila a přežila. Zda do té kvality života patří i právo na projev spirituality, která je tou třetí přirozeností a nesmí překážet cestě za přežitím  a hledáním nových poznání a zdrojů pro život jednotlivce i celku. Přesto všechno zůstává nadále platný princip, že člověk je výjimečnou bytostí, obdařenou svobodnou vůlí. Ta se může instalovat všemožným způsobem, i krajními - ismy, v kterých lidstvo čas od času zamrzne, aby je pak s velkou pompou a na základě svého přesvědčení, nehledě na lidské oběti, odvrhlo spolu s jejich nositeli a doktrínami. Spolu s chamtivostí, která je lidstvu tak vlastní, ale ve své podstatě umožňuje přežití skupin, které drží v rukou zdroje k přežití. Převalování takových způsobů vede nejen ke ztrátám, ale k novým cestám, které lidé nacházejí ve svém ideálu uchování života a práva na vnitřní život, který každý z nás více či méně pěstuje v jakémsi vnitřním přesvědčení, nikoliv ze strachu a obav, že nad námi cosi je, ale většina lidí už to cosi neobjevuje, nechává to být samo sobě.

 

A proto nic neodvrhuji. Epos o Elíšovi, Gilgamešovi, Genesis, Starý zákon, Nový zákon a Komunistický manifest, ideologie a doktríny jsou dílem lidí, více či méně inspirovaných k tomu, aby něco sdělili a vykonali. Je to o údělu a touze po pochopení, čím je člověk, zda je Bůh a zda může člověk bez Boha žít. A jen svobodný stav mysli se může přenášet po těchto drahách a nic neopomíjet a naslouchat všem, kteří mají co říci. A jedinec má právo se ptát, zda bude mít zítra možnost přežít a překonat svůj problém, jak slušně uživit rodinu, zda je možné milovat a jak překonat překážky, které mu kladou zájmy celku nebo skupin. A je na něm, jestli je bude řešit v kostele, pod modrou oblohou, na kopci, čelem k zemi nebo čelem k nebi. Krása života a světa spočívá v zápasech, z kterých vycházejí lidé s uceleným pohledem a dokáží nejen ovlivňovat společnost, ale přitáhnout i pozornost vzdorujícího, upachtěného a frustrovaného jedince, který i přes omezenost svého životního času dokáže darovat něco, co nezanikne v té vřavě světa. Lásku, přátelství, soucit a pochopení pro utrpení druhých lidí, nejen proto, že to bylo vysloveno, ale proto, že to tak cítí sám jako člověk, obdařený svobodnou vůlí a lišíci se od všeho, co je v přírodě přirozené.

 

Autor: Irena Aghová | neděle 25.12.2011 13:22 | karma článku: 19,77 | přečteno: 1073x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Objednávka USA a Británie, prohlásilo o obvinění z útoku ve Vrběticích Rusko

3. května 2024  17:35

Obvinění Ruska z podílu na výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 jsou...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  17:16

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Škody po požáru v Mionší jsou malé, prales podle hasičů zřejmě někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  16:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!