Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trh práce: Uplatnění lidí na trhu práce

Znovu se vracím k problematice, kterou jsem otevřela v předchozím článku "Budou lidé tlačeni do podnikání?", protože jsem zvážila diskusi, která se mi jevila velmi přínosná. Můj předchozí článek byl postaven na stranu potenciálních zaměstnanců, ale nyní bych se chtěla zabývat problémy zaměstnavatelů versus zaměstnanců. Předchozí článek http://irenamauranovotna.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=183841

Zneužívání ustanovení zákoníku práce ve prospěch zaměstnanců

Zaměstnavatele asi netěší, když zaměstnanci nemají takové nasazení, které je nutné k plnění k jim zadaných úkolů a často se stává, že jsou provedeny neuspokojivě, což podnikatele samozřejmě poškozuje. A protože v současné době dávat výpověď za hrubé porušení pracovních povinností je pro zaměstnavatele těžké, jelikož zákoník práce v aktuálním znění nedefinuje přesně - co je hrubé porušení pracovních povinností - pak zaměstnavatel těžko u případného soudního jednání uspěje. A bohužel, někteří lidé využívají těch ustanovení zákoníku práce, které jsou pro zaměstnance výhodné, v neprospěch zaměstnavatele, ale ve prospěch svůj.

Příklad z praxe:

Uvedu jeden příklad za všechny. Podnikatel uzavřel nájemní smlouvu na využivání parkovacího prostoru pro svá vozidla. Zaměstnanec, který měl na starosti tuto nájemní smlouvu (i jiné) opomněl zaplatit nájemné za jeden rok a přišla faktura, kde byla započtena smluvní pokuta a současně i úrok z prodlení. Vznikla z toho částka, která podnikateli v žádném případě neudělala radost, ale spíš ho rozlítila. A tak uhodil na příslušného zaměstnance. A ten se bránil, že smlouvu k vyřízení předal kolegyni, která byla pověřena řízením skupiny a že se o to více nezajímal. Podnikatel se tedy obrátil na dotyčnou zaměstnankyni, která uvedla, že dala smlouvu k vyřizení své podřízené, která se sama nabídla, že problém vyřídí, ale zjistilo se, že na to prostě zapomněla, protože v té době řešila své naléhavé rodinné záležitosti. Podnikateli vznikla škoda. A protože takový problém nemohl řešit jako hrubé porušení pracovních povinností, protože systém jeho firmy neurčoval, že by tak zaměstnanci nemohli postupovat, tak je potrestal odnětím odměn za určité období.

Problémy zaměstnanců

Dokáži se vžít do kůže podnikatele, který na sebe vezme spoustu povinností, coby zaměstnavatel a nemá dost nástrojů na to, aby utužil pracovní morálku na pracovištích své firmy. Ale z druhé strany mají i zaměstnanci problémy dostát vysokému nasazení v práci, které jim může způsobit zdravotní problémy i problémy se vztahy k rodinách.

- zaměstnanci s vysokým nasazením

Jenomže, z druhé strany, dlouhodobé pracovní přetěžování lidí vede k absentování ze zdravotních důvodů, pokud jsou lidé motivováni vysokými platy k tomu, aby pracovní zátěže podstoupili, stejně dříve nebo později se u nich projeví nejen zdravotní problémy, ale i rodinné, protože se nemohou úspěšně zapojovat do každodenního běhu rodinného života. A to platí například i pro zaměstnance státní sféry, kteří mají třísměnný provoz, nebo jsou nasazováni do různých akcí a z praxe například víme, že elitní policisté, kriminalisté, vojáci, lékaři a jiné podobné profese nemají v rodinách na růži ustláno.

- běžní zaměstnanci

Běžní zaměstnanci se snaží, kromě plnění svých povinností v práci, si udržet rodiny a pokud mají děti, je pro ně problematické brát na sebe úkoly, které vyžadují časové zatížení. Současně však pociťují i strach, že je může zaměstnavatel vyměnit za ty, kteří takové povinnosti nemají. A tak kličkují mezi požadavky zaměstnavatele a požadavky rodiny tak dlouho, až se z toho hroutí a pak mají problémy, které za ně nikdo nevyřeší.

- zlozvyky zaměstnanců

Není řídkým jevem, že zaměstnanci nevyužívají přestávky v práci, ale v době mimo přestávky. zvláště v raních hodinách, kdy nastoupí do práce snídají, telefonují, diskutují, čtou noviny apod. Samozřejmě, že zaměstnavatel, který má ve svém programu mnoho úkolů a potřebuje zaměstnance do nich zapojovat, se s nimi nebude denně hádat a hlídat, zda pracují v určitém čase a odpočívají v určitém čase, a tak musí leccos přehlédnout. Ani napjatá situace se zaměstnaností, kupodivu, mnoho lidí nevyvádí z míry a dokonce jsou schopni i nadřízenému říci: "já teď nemám čas, až dosnídám" anebo "teď mluvím s matkou, pak se stavím," anebo "my teď oslavujeme narozeniny." Ne, to není můj výmysl, ale příklad z praxe.

Hygiena a strategie práce

V těchto stručných případech, které nebudu dále rozvíjet pro přehlednost článku, je patrné, že pokud se mají významně změnit ustanovení Zákoníku práce, který nebude tak jednostranně výhodný pro zaměstnance, je třeba se hluboce zamyslet nad současnými způsoby  výkonu práce, nad výkonem práce lidí a hygienou práce. Protože jistě snadno dojdeme k názoru, že pokud ve firmě vládne chaos v tom smyslu, že se dělá páté přes deváté, management není schopen práci  řídit tak, aby byla pro zaměstnance vykonatelná bez velkých problémů a zbytečného přetěžování, pak taková firma brzy skončí. A bohužel, není to dnes řídkým jevem. Také neuspokojivé vztahy  mezi lidmi nemohou vést k žádným úspěchům a je třeba je takticky řešit. A mezi neuspokojivé vztahy je možné zařadit i příliš velké přítelíčkování, intrikování, nespravedlivé odměňování, upřednostňování vzhledu před výkonem i sexuální vztahy a alkoholismus na pracovišti, které jsou často zdrojem velkých problémů. Pokud povede nový zákoník práce k takové tendenci, že bude vyvažovat jak možnosti zaměstnavatele, tak zaměstnanců, je nutno přistoupit i k novým strategiím v řízení a bezpečnosti práce, jakož i její hygieně, aby se skutečně vyplatil. Jinak se budou problémy na trhu práce prohlubovat, což je v současné situaci opravdu fatální.

Autor: Irena Aghová | pondělí 28.3.2011 21:19 | karma článku: 6,97 | přečteno: 1029x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...