Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Taškařice v Parlamentě: Suma sumárum ...

Docela mne mrzí, že jsem se nedívala na živo na jednání Parlamentu a že jsem přišla o rozkošnou příležítost být alespoň v duchu s furianty. Nejsem vždy za jedno s názory pana prezidenta, ale souhlasím s tím, že obstrukce, která byla od počátku zbytečná, nepřinesla nikomu nic užitečného, dobrého, povznášejícího. A to v době, kdy Evropou prochází vnitřní, duchovní, politická, ekonomická, sociální a řekla bych i etická krize. Nejsem na straně pravice a ani levice, nechci nikomu přizvukovat, hledím na společenskou, ekonomickou, duchovní, mravní, politickou a sociální perspektivu pro český lid. Ten je v neustálém nebezpečí v tom ohledu, že není posilován, aby bránil své oprávněné zájmy a vešel v rozumný a kultivovaný dialog s vládou, která je kolektivem lidí, jež řídí po všech stránkách tuto zemi.

Od levice bych čekala víc ...

Od počátku reforem se projevuje neschopnost levicově orientovaných politiků rozumně čelit ostrým škrtům hlavně ve prospěch lidí, kteří v žádném případě nejsou schopni dostát svým závazkům vůči institucím a není to v jejich moci. Samozřejmě, že nyní všichni, nebo ti bystřejší chápou, že hromadné propouštění na počátku reforem rozhodně nic nevyřešilo, právě naopak. Dnes v pracovních procesech chybí lidé, kteří byli odpovědní za výkon své práce a také zkušení a znalí, kvalifikovaní. Tito lidé jsou dnes na pracovních úřadech v mnohých případech v těžké životní situaci a ostatní, kteří prošli sítem, nemohou navázat na procesy, které fungovaly a jsou také v těžké situaci. Ano, státní správa je košatá, její fungování je závislé na mnoha úřadech, které jsou prvky množiny procesů na sebe navazujících. A pokud vznikne problém, na který nikdo nemůže reagovat, pak to samozřejmě nikomu neposlouží.

Obě strany se musí postarat o fungování státu

A stát musí fungovat! Nebude fungovat sám od sebe, ale lidmi, kteří jsou zapojeni do řady činností, které si vynutila svými směrnicemi, jež jsou nad národními zákony, které se do nich zapracovávají a aplikují, Evropská unie. Jsme jejími členy a jsme odpovědní za jejich plnění. Myslím, že místo stávkování, které je krajním řešením, měly být ze strany levice předloženy přesvědčivé argumenty, které by však byly v souladu s průběhem reforem, které nelze zastavit, ale nesmí postihovat jak fungování státu, které je zabezpečováno kompetentními lidmi, ale také lidmi, kteří ne vlastní vinou a ne vlastním přičiněním padají nežádoucím způsobem do sociální sítě, či senioři nebo mladí lidé, kteří jsou stále víc tísněni před nástupem do zaměstnání požadavkem praxe. Levice by měla být schopna ovlivnit fungování trhu práce! Odstranit problémy, kdy stát v dohledné době nemůže živit z veřejných prostředků více lidí, než je schopen zaměstnat, lidí, kteří budou schopni odvádět daně a jiné poplatky do solidárních pokladen a posilovat stát. A myslím si, že v tomto ohledu má levice velké rezervy, které si rozhodně nenahradí pod sochou Svatého Václava. Všichni víme, že tato vláda musí svou práci dokončit, že nechodí do práce pro svůj plezír a to nejsou lidé ve valné většině nekvalifikovaní a nezkušení, ale je nutné vyvažovat návrhy, které přicházejí do parlamentu. Zatím jsem nějak nezaznamenala, že by levice měla na některé drastičtější návrhy nějaký významný vliv. Slib, že se po jejím vítězství ve volbách všechno jakoby vrátí do původního stavu, je iluzorní. Dokonce se ani neozvala proti návrhu a prosazování tzv. veřejných prací pro nezaměstnané a jistě, že v tomto ohledu se nabízí mnoho úvah o usazení tohoto institutu, který by mohl být zneužíván a skutečně se blížil k nuceným pracím pro lidi, kteří ve valné většině ne vlastní vinou byli vyvrženi z pracovního procesu.

Levice musí být kvalifikovaným oponentem pravice

Levice není přítelem chudých, ale na základě svého programu by měla účinným způsobem zasahovat do programů vlády, která též plní své úkoly, ne ze své vůle, ale z pohledu nejen našeho státu, ale také z pohledu fungování EU. Levice by měla vytvořit nástroje, které zoptimalizují dopady krizí, které se dají očekávat, na občany. Mediální boj levice, jak je vidět, nic nezachránil ani v ohledu státního příspěvku stavebního spoření. A jestliže stavební spoření má sloužit víceúčelově, pak ať se změní název tohoto spoření a rozšříří se i na spoření na vzdělání, na start do života, aby si studenti, resp. jejich rodiče, nemuseli předraženým úvěrem zajišťovat budoucnost svých dětí a mladí měli našetřeno na výdaje se založením rodiny. Tedy životně nutné výdaje! Stavební spoření vyvolává dojem, že lidé si naspoří na opatření bydlení, rekonstrukci stávající bytových prostor apod. s tím, že by mohla své základní pojetí rozšiřovat. A pokud při narození dítěte někdo z rodiny takové spoření založí, pak s podporou státního příspěvku může dítě mít jistotu, že na počátku svého startu nebude zadluženo po uši do budoucnosti. A příspěvek státu by mohl být pohyblivý podle možností a situace v ekonomice, kterou je nutno respektovat. A odbory jsou paralyzovány, podle mého názoru tím, že nemají podstatnou moc a slovo v tripartitě a ani, podle mého soudu schopnost se prosazovat na správných místech. Pokud by levice skutečně fungovala a snažila se do svých řad získat odborníky i členy, kteří uvidí perspektivu své činnosti v prosazování programu a nasazení svých znalostí a schopností uvažovat racionálně, opustit myšlenku sociálního státu, ale vytvoření sociální základny podle schopností je státem zabezpečovat, pak bude posílena a bude mít váhu i očích lidí, kteří jsou nyní její odpůrci a v mnohých případech důvodní odpůrci.

Pozoruji, že vláda prosadí všechny své nastavené teze a je třeba v nich vidět i ty části, které vyloženě mohou modernizovat život společnosti a prohlubovat odpovědnost každého člověka za svůj život a život své rodiny, obnovit přirozené vazby v rodinách, ale nedohánět je až na dno možností. O sporných částech, které jsou zejména veřejné práce pro nezaměstnané, by měl rozhodnout Ústavní soud. Lidé by se měli stavět za své oprávněné zájmy a práva účinnými způsoby, obracet se na jednotlivé resorty se svými problémy a žádostmi o zmírnění nebo odstranění tvrdosti zákona, hlídat si, zda zamětnavatel platí odvody na důchodové pojištění a zdravotní pojištění a okamžitě tuto situaci řešit, pokud zjistí, že dluží. Tedy, vstoupit do komunikace se státem v životních situacích. Rozkol mezi pravicí a levicí, neustálé mediální třenice, znejisťují občany, kteří se potřebují vypořádat ze svými každodenními problémy. Nemyslím si, že i když by levice přišla k moci, že by byla v jiné situaci, než je současná vláda, až na to, že by nemohla dostát svému programu. Ale zdá se, že po tom, co i přes obstrukce bylo prosazen o snížení státního příspěvku na stavební spoření, se nedočkáme žádné rozumější taktiky, jak dopady  reforem zmírnit vůči jednotlivým skupinám obyvatelstva České republiky.

 

Autor: Irena Aghová | pátek 4.11.2011 10:41 | karma článku: 11,26 | přečteno: 729x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...