Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tajemství vůní: Jak provonět byt

Mluvme o jemných vůních, které příjemně provoní váš byt a přinese vám i psychickou úlevu po namáhavém dni. Samozřejmě, že je krajně nevhodné používat v domácnostech vonné tyčinky, které se spíš hodí do chrámů. Prosytí nejen váš nábytek, ale také zdi a jen tak se jejich vůně nezbavíte. Také aromaterapeutické lampy nejsou bezpečným prostředkem, protože mohou způsobit v bytě požár. Pokud chcete používat vonné svíce, přijmete moji radu a zakupte si takovou nádobu, která je uzpůsobená k vysokému žáru a je dost vysoká, aby plamen nepřesahoval.  Pokud se vám nelíbí vůně čajových svíček, které jsou už vyrobeny s nejrůznější škálou vůní koření a květinových vůní a jsou navíc drahé, tak stačí bílé, obyčejné, nakapte do vosku vaši oblíbenou vůni éterického oleje, nechte chvíli vosk nasát a pak teprve svíčku zapalte. Jste-li unaveni, pak nezapalujte svíce, nepoužívejte žádné prostředky, které je nutno hlídat, jako například vonné tyčinky,  a najděte si jiné řešení, bezpečné a přitom neméně účinné.

Člověk si nemá zvykat na zápach, i když nás obklopuje všude, kam jen se vrtneme. I když nemusí být nepříjemný. Ale čeho je moc, to škodí. Pokud jdete po ulici a jeden pach střídá jiný, pak to nemusí dobře působit na žaludek a to nemluvím o psychice. Protože vůně i pachy působí na psychiku velmi silně. Mohou člověka odpuzovat nebo přitahovat. Jsou místa, kde je zápach přímo odporný a přesto v nich lidé pracují. Po čase ho nevnímají. Ale, podle mého názoru by si měli uvědomit, že by mu měli čelit třeba tím, že si ve své domácnosti vytvoří jinou atmosféru, než tu, v které se většinu svého dne pohybují. Někteří lidí volí pak silné vůně, aniž zvažují, zda jsou pro ně vhodné, ale snaží se přerazit pocit pachu i tehdy, kdy v něm už nejsou. Silné a omamné vůně nejsou vhodné v době, kdy chceme relaxovat a pobývat v příjemném prostředí. Ale jistě je žádoucí, když si v domácnosti rozložíme misky se sušenými květinami a jemně je pokapeme vonným olejem, otevřeme okna a čerstvý vzduch se s vůní smísí. Napjatá psychika to přijme velmi dobře.

Éterické oleje v domácnostech

Ne každý snáší jakoukoliv vůni, ale éterických olejů najdeme na trhu velké množství. Stačí si vybrat. Dokonce ani cena není tak velká, aby si ho nemohl kde kdo zakoupit, zvážíme-li, že ho používáme opravdu v malém množství. Éterické oleje pronikají dýcháním, pokožkou, chuťovým a pocitovým vnímáním do kontrolního centra mozku a ovlivňují náladu a zdravotní stav. Na provonění bytu  stačí, když dáte do misky s horkou vodou pár kapek silice a postavíte ji někde v místnosti, kterou míníte provonět. Nebo namočíte houbu do horké vody a kápnete na ni několik kapek silice a dvakrát denně ji navlhčíte horkou vodou. Éterické oleje vybírejte pečlivě, nechtějte jen vůní přerazit zápach, ale usilujte o to, aby vám posloužil k relaxaci, uvolnění a zlepšení nálady. Těžké vůně, jako ke opium, pačuli, santal apod. vás mohou obtěžovat. Pokud si vybíráte vůně na odpoledne nebo provonění pokoje, kde spíte, volte spíše levanduli, geranium, tedy vůně květin. Je také praktické, když si dáte do misky sušené květiny a na ně nakapete vonný olejíček. To můžete udělat ráno, před odchodem z domácnosti a když se budete vracet zpět a otevřete dveře, přivítá vás kouzelná vůně a příjemná intimita.

Vonné tyčinky na zahradu

Pokud máte zahradu, můžete si, stejně jako to dělají v Číně, zapálit vonné tyčinky na zahradě a určitě odeženete i dotěrný hmyz. Dokonce jsem četla, že pokud jsou napadeny růže mšicemi, před kouřem vonné tyčinky se stáhnou. Někdy může být i pro vaše přátele příjemné, jestliže večer při vekovním posezení zapálíte příjemně vonící tyčinky, jejichž kouř se smísí s večerním vzduchem. Rozhodně je to pro ně vhodnější, než v domácnosti, kde se může vůně kouře z tyčinek nebo z kadidel vsát do oblečení. Budou připomínat budhistické mnichy ještě pár dní po návštěvě. Ovšem jsou lidé, kteří velmi rádi přehání a zapálí v místnosti svazek tyčinek. Je to nejen nebezpečné pro dýchací ústrojí pro dospělého člověka, ale pro děti a pro přítomná zvířata ještě víc. V takovém prostředí už přestanete vnímat příjemnou vůni, začnou pálit oči,  nutí vás to ke kašli a otráví vám to celý večer. Hostitel by se měl zeptat, zda si přejí přítomní, aby se zapálily tyčinky a určitě hodně lidí to odmítne. Alespoň mám takovou zkušenost. Jeden čas to byla velmi módní záležitost a jsem ráda, že od toho lidé opouštějí.

Chemikálie jako vonné prostředky

Z toho plyne, že si člověk nemá zvykat ani na zápach, ale ani na silné vůně zvláště z prostředků, které obsahují různé směsi vůní a chemikálií. Navíc mohou způsobit alergické záchvaty. A to mluvím o sprejích, tedy prostorových deodorantech, kterými se provoňují místnosti a skutečně škodlivé chemikálie obsahují. Na trhu jsou ovšem i prostředky, které jsou prosty chemikálií a navíc ještě při rozstřiku sráží prach. Je třeba se tímto sortimentem seznamovat a vždycky se zajímat o složení. Podobné je to i s tělovými deodoranty a prostředky proti pocení, které mohou být nahrazeny například tělovými oleji s vůněmi růží, levandule, ylang-ylang nebo olejovými parfémy, které se jen v malém množství nanáší na určité části těla a vydrží vysílat příjemné vůně po celý den.

Je těžké si vybírat mezi takovým množstvím zboží, s kterým se na trhu setkáváme, ale před výběrem je dobré, když si rozmyslíme, jaké vůně nám mohou lahodit a jaké obtěžovat. Nenechat se strhnout radami nebo příkladem blízkých lidí. Podle mého názoru je příjemná pomerančová nebo citronová vůně, která se jemně roztýlí ve vzduchu a dokáže potlačit i pach v kuchyni po vaření. Záleží na tom, co je vám příjemné. Ano, paradoxně i krásná vůně, pokud je příliš koncentrovaná v malém prostoru může být stejně obtížná jako zápach.

 

 

Odkazy

Katalog éterických olejů

http://www.karelhadek.eu/cs/katalog/?kategorie=19

Katalog olejových   parfémů

http://www.vsebio.cz/prirodni-kosmetika/prirodni-olejove-parfemy/

Prostorové deodoranty

http://www.kosmetika.vte.cz/katalog/prostorove_deodoranty.php

 

 

Autor: Irena Aghová | středa 20.7.2011 1:58 | karma článku: 21,60 | přečteno: 5056x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...