Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Štědrý den ve Vídni: Krásná, ale Praha to není

Z Brna do Vídně je to kousek a jezdívám tam velmi často za příbuznými. Tentokrát jsem tam strávila Štědrý den. Obloha byla téměř azurová a silný ostřejší vítr mi nezabránil, abych se vydala na procházku chrámy a chodila davy, které hovoří měkkou němčinou, kterou miluji stejně jako češtinu. Bohužel mi zima zabránila v tom, abych šla navštívit hrob Ludwiga van Beethovena, ale postála jsem před domem, kde Mozart skládal Figarovu svatbu. Milovaná hudba a krásné pamatováčky na příležitostné konzerty v Česku. Vídeň je krásná, má nádherné nábřeží Dunaje, je krásná svými monumentálními stavbami, je svatá vším, co je v ní uloženo, je to kousek toho, co je ve mně uloženo, ale Praha, Praha to není ...

Uložili to do nás ...

Když stanu na Novotného lávce a dívám se do řeky, tak slyším jemné tóny Smetanovy Vltavy a zmocňuje se mne zvláštní stav z doteků země, která v sobě nese ostatky minulých dob a generací, které se na jejím duchu podíleli. Já vím, že krásy gotiky padly za oběť revolucím, které se naší zemí přehnaly. Ale když nad tím tak vším přemýšlím, v dějinách naší země máme živoucí gotiku, která svými myšlenkami, pokrokovými a nesmrtelnými. sahá do nebes a přesahuje i naši dobu, přátelé!Zachovaly se gotické písně, básně a spisy, nad jejichž hloubkou i dnes zůstává rozum stát, je vepsána do kamene i do paměti, takže jinak nedáme, než že Karel IV. byl Otec vlasti. Jestli si myslíte, že zase přeháním, tak věřte, že mé hledání pokladů v české minulosti má ten výsledek - obdiv, lásku, dojetí a víru ve věci budoucí. A tak, v hudbě, obrazech a umění, které jsou uloženy do expozic, je výzva k zamyšlení nad sebou samotnými a hleděli na svou historii s pokorou nám tak vzdálenou, ale i to má svůj důvod.

Výzdoba hlavní třídy ve Vídni

Bylo to úžasné, když se setmělo a do ulice visely světla a lustry, v nichž se mihotala barevná světla. V tom chladu se sem tam ozval zpěv v italštině a němčině. A Vídeňáci nesli na ramenou své děti a usmívali se, i když vánoce slaví o den později, než my. Nikam nespěchali. Nechávali se okouzlovat magickými světly, které ozařovaly starodávnost ulic a domů, v nichž sídlil kde kdo, na koho mohou být pyšní. Tato velkolepá kaskáda světel a překrásných proměn odvracela pohled od obchodů, které nabízejí krásné zboží významných značek, ale byly zavřeny.

Kavárna

Přemožena chladem a touhou po šálku kávy jsem si vybrala kavárnu, která byla nacpána lidmi s dětmi. Podávaly se tam teplé pudingy, zákusky, jak se znám ze starších kuchařek a hrála tam hudba. Kouzelný interiér působil trochu starodávně. Lidé seděli v boxech a tiše se bavili. Usmívali se na sebe a personál byl ochotný a také usměvavý. Ale vznáším kritiku nad nabídkou káv, protože v jejím seznamu nebyla má oblíbená turecká káva. No jo, holt cizina! Tak jsem vysvětlila slečně servírce, co myslím tureckou kávou a když pochopila, tak se na mne s takovým zvláštním úsměvem podívala a řekla, že takové kávy oni nejen nepijí, ale ani nepřipravují. Takže, zase česká specialita. Musela jsem si vybrat asi z dvaceti káv, které kavárna nabízí. Ale já si říkám pořád, turek je turek! Vzpomínám si na návštěvu v Italii, kdy jsem dostala chuť na kávu a turka tam také nevaří.

Před odjezdem jsem se ještě jednou prošla kolem chrámů a řeky. Na svatého Štěpána tam jedeme na večírek. To už nebude o procházkách a já si beru sebou varnou konvici a dózu s "kafem", abych si někde v ústraní, až se nóbl společnost bude bavit, udělala to své turecké. Ale jinak se těším na koncert i tanec, o kterém budu ještě vyprávět. Jó, Vídeň, říkám si, inspirativní, monumentální, pamětihodná, slavná a úžasná, to ano. Ale Praha, přátelé, Praha to není ...

 

Autor: Irena Aghová | neděle 25.12.2011 11:22 | karma článku: 21,36 | přečteno: 1370x
  • Další články autora

Irena Aghová

Dějiny ukazují cestu následníkům co je dobře a není .

Nemyslím, že by měla Evropa opakovat chyby svých kulturních předků a dospět ke zkáze, ale měla by hledat východiska a dospívat k určitým cílům, i když vzdáleným.

4.12.2021 v 14:18 | Karma: 18,57 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O soucitu s nemocnými a o predikování smrti přeživších.

Před chvílí jsem si přečetla článek, který mi vyrazil dech a ráda si přečtu Vaše diskusní příspěvky. Studie: Těžký průběh nemoci covid-19 zvyšuje riziko úmrtí v následujícím roce (msn.com). To je výchozí článek.

3.12.2021 v 1:36 | Karma: 24,80 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Politika je věc veřejná na sociální půdě.

Na první pohled se zdá, že společnost rozdělují názory na situaci, která je složitá a v ní se projevuje zranitelnost hodnot a nutnost dosud ustálené hodnoty zvážit a neobávat se jejich přehodnocování.

28.11.2021 v 0:56 | Karma: 15,87 | Přečteno: 184x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Jak je důležité pěstovat ve státě etiku.

Po roce 1989, po sametové revoluci vzešla tendence pokračovat v ideálech První Masarykovy republiky. Jenže po Masarykovi svět prožil II. Sv válku a po ní další vývoj, který známe pod názvem totalita.

6.11.2021 v 14:28 | Karma: 17,32 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Ghosting jako způsob týrání člověka.

Poprvé jsem se setkala s pojmem, jehož obsahem je projev egoismu a sebestřednosti či vážného nedostatku empatie. Tím pojmem je ghosting.

2.11.2021 v 8:09 | Karma: 18,60 | Přečteno: 763x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Vzteklý křeček spadl do bazénu, nechtěl se nechat chytit. Pomohli až strážníci

3. května 2024

Vzácný křeček polní se začátkem týdne zatoulal až na jednu zahradu v brněnské části Komín. Jenže...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...