Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Společnost: Dr. Barták u soudu, anebo mravnost nadevše

Případ pana doktora Bartáka je věru pozoruhodný. Vášnivý obstarožní milenec, který posílá mladice po dvou letech asistentské služby (jejíž součástí byly osobní služby, jak prý měly napsáno ve smlouvě) na odpis. Vášnivý milenec, hodný manžel a vzorný otec a věřící katolík (který zřejmě nikdy nečetl dílo "Teologie těla"), jemuž nic lidského není cizí sedí u soudu v obtaženém saku přes břicho, obležen novináři s kamerami a mikrofony, tedy ve středu pozornosti, opuštěn smetánkou, a podle nejnovějších zpráv, i manželkou, která mu to však celou dobu trpěla, až se pohár hanby naplnil. A soudce se červená, neboť nikdo se ničím netají.      

Podivný případ

Sex při výkonu práce

Pokud vím, tak žádný zákon a ani mravní pravidla společnosti (která se necítí být zavázána katolickou morálkou v celém jejím rozsahu), jejichž hranice jsou u nás tak pružné, že se do nich vejde ještě mnoho takových skutků, protože se proti nim nikdo zatím nevyjadřoval jako ke společensky nežádoucím, nezakazuje žádné sexuální praktiky. Je to každého věc, zda se dá někde v nějakém zařízení tomu určeném bičovat, svazovat, věšet hlavou dolů v kukle apod. Pan dr. Barták ovšem prováděl sex na pracovišti nebo při výkonu své pracovní činnosti, pokud tomu rozumím dobře, co se šíří v tisku. Leč - nedávno jsem četla několik článků, že sex na pracovišti je běžnou záležitostí a nikdo se nad tím nějak nepohoršuje, až na podvedené partnery mileneckého párku, kterému nahrává příležitost - tedy společné pracoviště. Když se to přežene, zaměstnavatel je vyhodí, ale nezřídka se tito kancelářští milenci vezmou na radnici (nebo i v kostele) ve vší počestnosti a pracují spolu dál, i když někdy odděleni, aby to nevypadalo hloupě. A je po vášni! Pan doktor Barták se několikrát vyjádřil, že je věřící katolík a oháněl se známostmi s lidmi, kteří to o sobě možná také tvrdí, takže - z určitého pohledu na jeho kauzu - je hříšník. A jeho případ je nanejvýš nechutný. Několik žen na něho podalo žalobu, ale bude zajímavé, jaký průběh bude soud mít. Ty dámy s ním uzavřely smluvní vztah dobrovolně s vědomím, že půjde o tzv. osobní služby. To, co se dělo mezi nimi v soukromí, na hotelích nebo jiných místech, bylo zřejmě v intencích smlouvy. Nečekaly možná, jaké požadavky na ně šéf bude mít, ale z druhé strany jim mohlo být jasné, že nepůjde o vaření kafe a obvyklé laškování.

Svobodný sex nebo intimní věc? 

Navážu na předchozí odstavec: lidé, kteří se sešli u soudu, žalovaný a žalující, soudce a advokáti, řeší nejen problémy, které vzešly ze smluvních vztahů a žalující se cítí být poškozené chováním a praktikami pana doktora Bartáka, neboť utrpěly psychickou újmu a hlavně se zřejmě cítí být zneuctěny (což se ještě neprobíralo), ale také míru a váhu sebehodnocení po té, když se ukázalo, že pan doktor nepohlíží na své okolí jako na sobě rovné bytosti, mírně řečeno. Tedy, že lidi používá a odhazuje jako věci, které si lze koupit a znehodnotit. Jak vlastně pohlíží současná společnost na podobné zacházení? Kam až sahá idea svobodného sexu a kdy se stává sex intimní záležitostí? Ty hranice nelze přesně určit. Ono totiž o nic vlastně nejde - pro jedno kvítí slunce nesvítí. 

.... Instantní vztahy

Do jaké míry se podobné vztahy uskutečňují, lze odhadnout snadno, pokud nahlédneme do jakéhokoliv běžného časopisu pro ženy nebo pro muže, kde se bez skrupulí dozvídáme různé intimnosti ze života tzv. celebrit tak často, že se stáváme již otupělými čtenáři, protože se nad tím už nepozastavujeme. Nevěra u párů, které se s velkou slávou nedávno brali před očima celého národa, výměna partnerů, násilí, opilost, slavné návraty k předchozím opuštěným milencům nebo rozvracení rodin za účelem návratu. Z pohledu těchto aférek, o kterých se dočítáme denně v bulváru a i jiných časopisech, se zdá případ doktora Bartáka jako tuctovka, která nestojí za psí štěk. Ale přesto je významná - ukazuje se totiž, na jakou cestu ve vztahu člověk k člověku, žena k muži, stát k občanu, právo a mravnost, oslovující všechny bez rozdílu a jejich váha v očích lidí, jsme se vydali. A dnes, když někdo řekne - že bez pravé lásky není pravého štěstí, tak se mu mnoho lidí vysměje.    

Závěr – žít a užít 

Nejsem moralista a nikoho neodsuzuji za způsob života, který si zvolil, pokud nepoškozuje druhé lidi. Smiřme se s tím, že láska vyžaduje dva lidi, kteří se pro ni rozhodli a chtějí žít v jejím světle po celý život v úctě ke své duši, citu i tělu, ale i k duši, citu i tělu svého milovaného partnera. Ale pro ostatní, podle mého soudu, není na světě žádná síla, která by lidi, jež považují sex za konzumní záležitost, přesvědčila, že to není správné, mravné a žádoucí tak žít. Sex je zdravý, prodlužuje život, brání různým chorobám a porno podněcuje páry k vyšším výkonům, říká se a píše se.. A o ty výkony tu přeci jde, ne? Jinak by na každém rohu nebyly obchody s erotickým zbožím a s reklamami na úspěšný sex pro vyhasínající lidi, přepracované a na hranici vyhoření. Kdo však o takových věcech má právo hovořit, když sami někteří lékaři už jsou nenávratně na šikmé ploše? Někoho nezastaví ani šíření pohlavních nemocí, ani následky soužití s násilnickými partnery. Doktora Bartáka za něco odsoudí a tím případ skončí a zapomene se na něho ... a ty jeho dámy, až se vzpamatují, se třeba i dobře vdají. A jednou se tomu budou smát ... i to je docela možné.

 

Autor: Irena Aghová | pondělí 17.9.2012 20:35 | karma článku: 17,06 | přečteno: 1391x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!