Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Společnost: Do jedné vody nevstoupíš dvakrát

Už jsem několikrát vyjádřila obdiv lidem, žijícím v České, Moravské a Slezské zemi. Jeden blogger se vyjádřil že slovo "lid" mu vyznívá příliš socialisticky. Ale já ho ráda používám, protože obsah pojmu označuje jednotu společnosti dělící se přesto na vrsty, skupiny malé skupiny a osamělé jedince, kteří se raději všech straní. A pravda je tam, kde ji většina přisvědčí. Tak. Tady se těžko dozvíte, kdo má pravdu, takže je nejlepší, když se ustálíme na tom, že je pravda tam, kde to vidí většina. Jenže jsme rozpolcení, protože nedokážeme přesně říci, co je a není v zájmu života naší země, v zájmu posilování demokratických hodnot a v zájmu ochrany občanů před narušováním veřejného pořádku, v zájmu etiky.

Myslela jsem, že jsme dál ...

Víte, přátelé, já dovedu pochopit, že se stává lidem, ne však všem, že se zaseknou v jednom historickém období a i navzdory tomu, že čas letí a lidé se mění a i historie. "Podjatý Žid" Mazel se vzdal funkce, paní Šlégrová některé lidi rozčílila a její obhájce je v kárném řízení. Není to tak jednoduché, jak se zdá! Od roku 1990 mělo naše školství hodně času a hlavně výborných podmínek na to, aby dětem od základní školy až po vysokou nacpala do hlavy vzdělání, hodné moderního člověka. Nebo si mám myslet, že existuje stále Osvětimský syndrom, který se nějak promítl do postmodernistického "světonázoru"?

Škola by měla objasňovat historii i současnost

O antisemitismu, jeho příčinách a důsledcích bylo napsáno velké množství rozumných a vysoce kvalitních knih, stejně jako totalitárních režimech. Stejně tak existuje mnoho velmi srozumitelných knih o dějinách náboženství a dějinách Evropy i jiných zemích. Já chápu, že v našem politickém životě existují různá hnutí od ultravice do ultralevice, že se drží různých ideologií, kterými si Evropa prošla a ještě procházet bude, ale očekávala bych nějaký myšlenkový vývoj. Jak pravil moudrý řecký filozof: do jedné vody nevstoupíš dvakrát, a to je velká pravda.

Co je silnější: znalecký posudek nebo ústavní pořádek a zákony?

Ale pravda také je, že je velmi ošemetné znaleckým postupem odhalovat extrémistické myšlenky a sepisovat o tom znalecké posudky. Od toho máme soudce, advokáty a jiné specializované právníky, aby na základě ústavního pořádku a zákonů vyhodnotili, zda propagování některých ideologií a myšlenek je v souladu s právním řádem České republiky a posoudili závažnost stavu podle trestního práva. Od toho máme politiky, aby posoudili závažnost takových hnutí a posoudili, zda ohrožují demokracii i jiné články ústavy, kterými jsme všichni i samotní extrémisti vázáni. Protože v obdobných případech by se nám mohlo stát, že se budou posuzovat i jiná hnutí, které nejsou v souladu s právním řádem a navíc ústavním pořádkem, což považuji za kontraproduktivní a navíc to může působit, že se tu zavádí další článek nad ústavním pořádkem, zákony této země a nad kompetencemi politiků, kteří by takové záležitosti měli posuzovat jako první.

Jaké znalosti, takové i názory

A jistě, že většina slušných lidí v této zemi nemá ani čas a ani chuť se někde dočítat, kdo je Žid a kdo není. Myslím, že je jim to jedno a navíc cítí, že název Žid má opět podivný význam. A znovu připomínám: do jedné vody nevstoupíš dvakrát. Takové problémy se mají řešit  s rozhodností a hned na základě zákonů a ne úvah, které k ničemu nevedou, jen k šíření domněnek, dohadů a názorů, které vzhledem k obecně chápaným pojmům, nemají žádné významné opodstatnění. Stále se nám nedaří hájit svobodu, a tak kousek po kousku z ní ukrajují ti, kteří dokáží silnější argumentací přetlačovat obsah jejího pojmu a její filozofie. Paní Šlégrová se chovala tak, jak je jí dovoleno. Všichni experti tvrdí, že "jim to něco připomíná", ale žádný neřekne jednoznačně, zda to je nebo není v souladu s právním řádem této země. Přestože  takové hodnocení je průkazné a jasné pro každého.

Závěr - povzdechnutí

Občas se objevují kritiky, že je v naší společnosti hodně absolventů z humanitních oborů, jejichž potřebnost ve společnosti je diskutabilní. Na tomto příkladě, který jsem uvedla, bych se někdy k tomu i přiklonila, protože kdo jiný, než právě lidé, kteří by se měli odborně zabývat otázkami společenských nálad, hnutí, nejrůznějších ideologických spolků, se mohou vyslovovat (odborně a se znalostí věcí) k tak různorodé společnosti a k takovým problémům, jejichž dosah nedovedeme odhadnout? Kdo jiný by se měl zabývat otázkami multikulturní problematiky, náboženskými otázkami a myšlením občanské společnosti? Pokud vím, je jen pár politologů, většinou již ve starším věku, kteří umí dobře analyzovat politickou situaci a dát směr myšlení širšímu okruhu lidí. Protože lidé by se dokázali lépe vyznat v tak zamotané době, jako je nyní ta naše. Ubylo by úzkostného strachu a pocitu, že slušní lidé nic nezmohou proti většině neslušných. A také nerozhodnosti, co je ještě demokratické a legální a co už není a rozhodně se k tomu postavit podle platných zákonů.

Autor: Irena Aghová | středa 11.1.2012 22:00 | karma článku: 10,87 | přečteno: 649x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...