Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Společnost: Děti nutí rodiče, aby je živili. Je to nemravné?

Možná, že se mnoho lidí podivuje, kam až to dospělo s rodinnou výchovou, když děti používají na rodiče různé druhy vydírání a násilí (jak konečně tvrdí zpráva v tisku), aby je živili, protože nechtějí pracovat. Ne, že by si práci nemohli najít, dodává zpráva. Dlouhou dobu se probíhaly všelijaké diskuse o tom, jak to tedy má mezi dětmi a rodiči být nastaveno a co je vlastně rodina, co domácnost a jaké by měly být vztahy. Z nového občanského zákoníku se toho mnoho na toto téma nedozvíme ...

Nějak mne to nepřekvapuje

Ačkoliv se od nepaměti pokoušelo mnoho osobnosti stanovit určitou meta-etiku ve vztazích mezi malými skupinami, jako je rodina či většími, jako je obec a společnost s tím, že lidé byli vedeni určitým nátlakem, aby ji respektovali, protože už tehdy se dobře vědělo, že právě tyto sociální skupiny tvoří základ k prosperitě, k obraně zájmů a obraně i ohrožení celého společenství, že to má velký ekonomický význam, a samozřejmě také význam pro soudržnost lidí jazykově, nábožensky i národnostně si blízkých, zvažuji, do jaké míry takové argumenty ještě v současné společnosti 21. století platí a co by se mělo změnit. Počátek toho všeho je státní populační politika, která významně ovlivňuje vztahy v rodinách z toho důvodu, aby byli členové mezi sebou solidární a snažili se nejen vychovávat mladou generaci k určitému cíli, o kterém se jistě nemusí diskutovat, ale současně, aby bylo postaráno i o starší členy v rodinách, které by až v krajních případech měly být opatrováni v domovech či LDN. Zdá se, že elementární mezigenerační vztahy byly rozbity. Mnoho lidí nemíní zakládat rodiny. A to jak z ekonomických důvodů, tak i s časových (podnikatelé, exponovaní manažeři apod.), nebo prostě proto, že nevidí v rodinách smysl pro sebe (zvláště, když vyrůstali v neutěšených rodinných podmínkách a chtěli se od takových vztahů odstřihnout, stát se sami sebou).    

Od současného člověka nelze očekávat obdiv k etickým hodnotám

Netvrdím, že jsou všichni lidé stejní a rozhodně si myslím, že každý má právo na to, aby si nejen vybral svou životní cestu, své povolání, způsob života. Od té doby, co přestala působit taková ta zaběhnutá morálka, které svědčilo elementární povědomí o DESATERU a bylo určeno zejména staroizraelskému národu, aby si udržel národní identitu a sjednotil se v určitém systému oproti svému okolí, které ho obklopovalo, křesťanství přineslo velké pojmy, znásobené vstupem velkých postav středověku, ale také krizi v etických přístupech v životě, k lidem, o které se můžeme konečně přesvědčit v dějinách. A já si skutečně nemyslím, že by se lidé v době renesance nebo baroka nějak významně lišili od dnešního člověka i přes to, že došlo k významným ekonomickým i politickým změnám, které vyvrcholily tragickými dvěma světovými válkami. Ty totiž přinesly hloubkou deziluzi těm, kteří ještě doufali, že mohou existovat meta-pravidla, pod kterými budou lidé nějak myslet, vnímat a udržovat vztahy mezi sebou. Podle mého názoru - něco takového nelze prostě v demokratickém státě, který vyznává svobodu, vynucovat, až na takové případy, které jsou v zákonech hodnoceny jako trestné činy.

Takže, jak z toho…

Jedině výchovou a příkladem, nikoliv donucením, protože každý člověk je jiný a jinak pojímá hodnoty, jinak je přijímá a žádná učebnice etiky, žádný systém,  byť sebelépe myšlený, nemůže nahradit lidské individuální rozhodnutí pro výběr hodnot, které do svého života přijme a pro ctnosti, které bude považovat za promyšlené a přijatelné co do jejich obsahu, významu a účinnosti ve styku s lidmi, v práci, ve vztahu ke svým bližním. Výchova by měla nastavit nějaké mantinely, aniž by narušovala strategii rozhodování pro to, jak se v určité situaci kdo zachová. Rozhodně nemůže být příkladem rodina, v které se odehrávají politováníhodné vztahy, v kterých děti prožívají citová traumata a jejich smysl pro spravedlnost, soucítění a solidaritu s rodinou se otupují až do bezohlednosti, nedůvěře či nenávisti k rodičům i blízkým.  Protože s dětmi by se mělo udržovat přátelství od narození až po jejich dospělost. Dítě je totiž samostatnou jednotkou. Brzy si vytvoří názor v tom svém čase o svém okolí, do kterého se narodilo a skutečně je mu zbytečné říkat, že "to bych si ke svým rodičům dovolit nemohla. Za to bych dostala od otce řemenem." Maximálně se tomu podiví a pokrčí rameny. Jak se dítětem nakládá, tak se to vrátí. Dříve nebo později. A pokud bylo svědkem násilí v jakékoliv podobě mezi rodiči nebo neuctivého chování ve všech směrech ke starší generaci, pak si maximálně řekne - úcta je něco, čemu nerozumím. Co to je?

A tak vyprazdňujeme morální pojmy svým vlastním chováním

Slova, jako jsou "úcta", "důstojnost", "soucítění", "milosrdenství“, která označují ve své hloubce vztahové kvality mezi lidmi, se denně vyprazdňují tím, že svými činy vyřazujeme jednotlivé prvky z jejich obsahu. Třeba tím, že vztáhneme ruku na někoho blízkého, půjčujeme si od starých rodičů a peníze nevracíme, nenavštěvujeme své nemocné, nestaráme se dostatečně o domácnost, nedbáme o tvory, které jsme k sobě připoutali, předem odsuzujeme někoho, aniž víme, zda je skutečně vinen, pomlouváme, falešně se pak stavíme pomlouvaným do očí. Naše sliby neplníme, před pěstováním láskyplných vztahů stavíme modly, kterým dáváme přednost před lidskými hodnotami. A nejsme skutečně tím vším lepší, než byly generace před námi, i když máme daleko více svobody k rozhodování. A do toho ještě přicházejí vlivy, které vyprazdňují takové pojmy, jako je "matka" a "otec". Myslím, že k tomu se nelze stavět jinak, než racionálně. Například tím, že se naučíme mezi sebou opravdu komunikovat tváří v tvář a říkat si i věci, které nejsou příjemné, ale je nutné je vyslovit, pojmenovat, řešit.

 

Jestli si tedy přijde syn nebo dcera ve svých třiceti letech pro peníze, protože je nevydělává z důvodů jiných, než že potřebuje podporu, pak je třeba zvážit, zda se dát citově vydírat či dokonce si dát vyhrožovat, nebo si s takovým dospělým dítětem sednout a pokud ještě jsou v jeho chování známky nějakého vztahu a citu, si s ním promluvit. Dřív, než mu zavřeme dveře před nosem. Pokud však takový mladý člověk nebyl vychován k cíli, že si jednou založí rodinu, že bude muset rodinu podporovat svou prací, vychovávat děti atd., atd., pak v té výchově prostě bylo něco špatně. A tak - buď ho živit, nebo ho navždy ztratit. Na světě není totiž prostředek, jak dohánět výchovu, která byla během jeho života v rodině podceněna či dokonce zanedbána. Děti nastavují zrcadlo, někdy velmi trapné …        

   

 

Autor: Irena Aghová | středa 12.2.2014 17:48 | karma článku: 25,07 | přečteno: 1384x
  • Další články autora

Irena Aghová

Norimberský proces a Arendtová

I když jsem se narodila po válce, přesto její dozvuky v mém dětství rezonovaly. Jednak tím že se o válce mluvilo a též existovaly knihy, které jsem bohužel našla v knihovně v příliš dětském věku.

1.2.2022 v 23:37 | Karma: 17,53 | Přečteno: 311x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O milostných dopisech.

Psali jste někdy za někoho milostné dopisy? Jestli ne, tak to nikdy nedělejte. Můžete v sobě odhalit něco, co jste o sobě nikdy netušili. Povídka je psána v ich – formě, osoby jsou fiktivní.

1.2.2022 v 12:26 | Karma: 16,48 | Přečteno: 212x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Povídka. Seminárka a co všechno způsobila.

Příběh je fiktivní, je psán v ich formě. Postavy příběhu jsou též fiktivní. Snad se takové příběhy nedějí, možná, že v jiném světě a mezi jinými lidmi.

20.1.2022 v 7:45 | Karma: 16,93 | Přečteno: 213x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Obraz světa a jeho vliv na úroveň společnosti

Od Sumerů až po současnou dobu se všechny generace v historii snažily zanechat světu své vidění světa. Jaké je vidění světa současných obyvatel naší planety?

18.1.2022 v 6:50 | Karma: 16,82 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Vláda a lid jako konstitutivní prvky státu

Ano, k těmto prvkům ještě náleží ohraničené území. Ale já nyní uvažuji o sepjetí těch dvou jmenovaných. Jak se vlastně navzájem míjejí anebo se chápou jako lidé, kteří jsou svázáni zákony a odpovídají za dění v zemi jako občané?

20.12.2021 v 7:55 | Karma: 16,86 | Přečteno: 164x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!