Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Společnost a politika: Bude volba presidenta protestem?

Několikrát jsem se zmínila o tom, že prožíváme dobu velkých změn, které se projevují nespokojeností i propukáním násilí téměř na celém světě. I naší zemi, od doby, kdy na politickou scénu vstoupila Nečasova vláda, neminuly problémy spojené se výraznou změnou pojímání sociálních potřeb občanů a s tím i materiálního zabezpečení lidí s nižší nebo nízkou šancí si zlepšit své životní podmínky ze všech hledisek. Z druhé strany jde o snahu odlepit občany od závislosti na státu a většinu potřeb si zabezpečovat vlastními silami, což však zůstává pouze v teoretické rovině, protože pro mnohé z nich trh práce nenabízí žádnou vhodnou příležitost. Těch důvodů je mnoho, jejich rozbor není však cílem tohoto článku. Ovšem - v souladu s tématem v nadpisu: bude volba prezidenta protestem proti stávajícím poměrům nebo vedena rozumem a vybírána osobnost, která vyladí nepokojný stav v zemi?  

Směr politiky a její kvalita v České republice

Je patrné, že tzv. pravicová vláda to nemá jednoduché. Reformy, které si předsevzala jako svůj úkol, narážejí na odpor občanů, kteří jsou znepokojeni poklesem životní úrovně a současně i na velmi tvrdý odpor levice, která svým působením v mediích znepřehledňuje pro většinu lidí výhodnost a nevýhodnost kroků pravice a tlačí je do pozice nedůvěry k vládě a vyvolává v lidech existenční nejistotu i existencionální dilemata. A tím přerůstá občanský nepokoj nad přemýšlením, jak za podmínek změn si zlepšit svůj život uspořádáním si hospodaření s prostředky, které mají k dispozici. Jistě, že by to bylo správné, kdyby ovšem tato snaha nebyla více teoretická, než prakticky uskutečnitelná, tedy kdyby neklesaly reálné příjmy a nebyli pod tlakem penzisté a postižení, či nemocní lidé, kteří si nemohli nastřádat ve svém životě dost prostředků a vyvíjet snahu k jejich získávání druhou prací vedle svého pracovního poměru, neboť nepředpokládali dříve, že dojde k takovému propadu v prostředcích na důchod, když celý život řádně pracovali a odváděli peníze. A od tohoto faktu není nikdo schopen odvracet pozornost. I když lidé vědí, že to je problém v mnoha evropských zemí.

… lidé očekávají od vlády podmínky ke slušnému životu

Nicméně vláda musí předpokládat, že lidé od ní očekávají hlavně dobré hospodaření s veřejnými financemi a že bude plně respektovat potřeby státních občanů, například poskytováním kvalitní zdravotní péče, kvalitního vzdělání, naplňovat možnosti ke slušnému životu pro ty, kteří ho chtějí žít a nebude snižovat ani průměrný životní standard, kterého lidi svou prací a přičinlivostí za celý aktivní život nabyli. A proto současná sociální politika a postoje pana ministra práce a sociálních věcí jsou pod tlakem velké kritiky, protože ona je základem všeho a zdrojem růstu nebo poklesu životní úrovně ve všech ohledech občanského života. Protikorupční politiku lidé samozřejmě vítají, ale chápou, že je to běh na dlouhou trať a že jednu nebo dvě generace, žijící v současnosti v této zemi, její výsledky nezachrání před klesající životní úrovní a rozevírání nůžek mezi společenskými vrstvami. Zatímco vláda plánuje v určitém horizontu, lidé chtějí slušně žít ve svém čase, což je normální, protože za daných okolností nemůže nikdo očekávat, že kdokoliv dobrovolně se podřídí tíživé sociální situaci a v konci nebude mít ani na to, aby si namazal chleba s máslem, obrazně řečeno.   

Prezidentští kandidáti - co bychom měli očekávat

Otrávenost, znechucení, zničené mezilidské vztahy, rozkolísávání morálních hodnot, neúcta k zákonům, nedůvěra k vládě, nenávist, to všechno v lidech probouzí touhu situaci řešit. poukázat na nedostatky a poukázat na svou úzkost z budoucnosti. A v tomto duševním rozpoložení se ohlížejí po kandidátech, kteří se nabízejí ke zvolení do prezidentského úřadu. Tentokrát si ho budou volit sami! Nebudou spoléhat na politické strany, které je zklamaly (a to je velká škoda), dokonce velkou váhu přikládají kvalitě osobnosti nad určitým směrem jeho odbornosti. I když taková myšlenka zřejmě nepadla, potřebují někoho, kdo by měl respekt a důvěru, smysl pro spravedlnost a vyvažoval mezi občany a politiky ten stále se prohlubující nesoulad a vrátil do země sociální smír, klid a jistotu. S tím by se už dalo něco dělat!

... je nutno si zlepšit pověst v mezinárodním ohledu

Současně si přejí, aby je zastupoval někdo, na koho je v zahraničí vidět, který bude mít respekt při jednáních a pro naši zemi dosáhne v mezinárodním společenství důstojné podmínky, bude schopen zmírnit násilí a vrátí do země i důstojnost právu a vyšší možnosti se ho domáhat, stejně jako oprávněných zájmů občanů. Měla by to být osobnost, která bude schopná překlenout partikulární zájmy a přiklonit se k většině a současně přispět ke kultuře politiky, mezilidských vztahů a podpořit mravní způsob jednání mezi lidmi i mezi vládou a lidmi a vyvést národ z marasmu, který je tu více a více pociťován. A to je dobře, že si lidé stále ještě uvědomují, co si přejí a jak si přejí žít. Takový kandidát ovšem tu nemůže být jen pro sociálně slabé, ale také pro ty silné, kteří jsou ekonomickým hybatelem země a jsou garantem udržení a rozvoje materiálních podmínek, ale i pro ty, kteří vytvářejí duchovní hodnoty a jsou schopni vést vzdělávací ústavy na srovnatelné úrovni se světem. Kdo je schopen něco takového naplnit v situaci, kdy tyto podmínky, dělající stát vyspělým a společnost vzdělanou a na slušné úrovni po všech stránkách, ochabují a zostřují se vztahy na všech úrovních společenského, politického i rodinného života?

I když prezident v naší zemi nemá silné postavení…

přesto vážnost k tomuto úřadu mezi lidmi je stále vysoká a jistě je záhodno, aby se ještě více posilovala v době, kdy hrozí ekonomické krize a lidé budou pociťovat materiální nedostatky. Prezident schvaluje zákony, může mluvit v Parlamentu, může i jinak působit k zachování sociálního smíru a svou osobností vyrovnávat mezi vládou a lidem rozpory, které mohou eskalovat do nekontrolovatelného stavu. A proto volba kandidáta by se měla odehrávat ve smyslu odpovědnosti voličů, nikoliv jen přáním prosadit někoho, kdo se jim jen líbí nebo dokonce tímto způsobem dát najevo svůj protest nad šedivostí až soumrakem naší doby, která ovšem není jen českým problémem. Myslím, že valná většina lidí by si přála, aby v zemi zavládl pořádek a řád, už dávno vědí, že nelze všechno stavět na materiálním základě a že peníze opravdu"smrdí". Generace, které v současnosti žijí v naší zemi, vyšly většinou ze socialismu a nyní o něm přemýšlí, porovnávají a nevidí v současném životě nic moc dobrého, i když je dost potravin, zboží, lidé žijí daleko lépe, dožívají se vysokého stáří a jsou mnohem vzdělanější a otevřenější ke světu. A přesto cítí, že tu něco chybí a to něco chtějí získat. Zatím to nemá jasný pojem. Je to umístěno mezi tělem a duší… Nový prezident bude mít hodně těžkou pozici, protože tentokrát budou lidé říkat: my jsme si vás zvolili a chceme výsledky - tady a teď. Jsem opravdu zvědavá, který odvážlivec nakonec zvítězí. Český národ má charakter, srdce, ale není to s ním rozhodně lehké. Naštěstí …                  

Autor: Irena Aghová | středa 8.8.2012 21:30 | karma článku: 14,14 | přečteno: 1067x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....