Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S chřipkou v zádech - Díl 1 Ovoce a jídlo, které je lékem

Když jsem šla dnes pěšky domů z práce, jemně pršelo. A vzduch docela opojně voněl ... Takové období, kdy začínají chřipky, říkala jsem si. Tak jsem si zalistovala ve svých poznámkách a nyní vám předkládám ke čtení i úvaze, jak vyzrát na chřipku a ještě prožít příjemné chvíle v posteli ... Následující texty jsou  převzaty z bylinářských knih a i soukromé sbírky receptů mé babičky a prababičky. Možná, že se vám takové léčení zalíbí, ale nejlepší je hned navštívit lékaře, až pocítíte první příznaky. S tím fakt není žádný špás, lidičky. http://www.youtube.com/watch?v=gWhZOFxfiVc&NR=1

Hrozny lidé milují odjakživa a snad proto si zasluhují pozornost a zařazení do našeho jídelníčku, když hrozí virová infekce.

Co obsahují hrozny?

Jeden šálek šťávy z hroznového vína obsahuje : 28 mg vápníku, 30 mg fosforu O,8 mg železa, 5 mg sodíku 293 mg draslíku a malé množství vitamínu A, vitamíny skupiny B-komplex a vitamíny C a P.

Jeden šálek hrozinek organismu dodá: 90 mg vápníku, 146 mg fosforu, 5.1 mg železa, 39 mg sodíku, 1 106 draslíku, 30 I.U. Vitamínu A stopová množství vitamínu skupiny B-komplex a C.

 

Pár receptů proti viróze

 

Šťáva z hroznů

Hroznové víno před použitím řádně omyjte a odstraňte z něho všechny stopky. Takto upravené bobule vložte do odšťavňovače a zpracovávejte při prostřední nastavené rychlosti. Pokud jste si vybrali červené hrozny, získanou šťávu ceďte přes drátěný cedník s menšími otvory. Tak se zbavíte semínek.

 

Kašička z hroznů, melounu a rozinek

1. krok

Do ¾ litru vody dáme šálek hrozinek, přivedeme je k mírnému varu, poté snížíme teplotu plotýnky a na takto mírném ohni necháme přiklopené pokličkou povařit asi hodinu. Tekutinu slijeme přes cedník a naplníme jí formičky na led. Šťáva musí zmrznout.

 

2.krok

3/4 kila bílého hroznového vína bez pecek, omyjeme je v cedníku a zbavíme stopek, Očištěné bobulky rozmixujeme. Kašičku pak nalijeme přes hrubší drátěný cedník do misky a ještě se snažíme vyčkat co nejvíce šťávy, abychom získali tak dva šálky husté šťávy. Tu hmotu, která zbude na cedníku klidně vhodíme!

 

3. krok

A teď přistoupíme k přípravě šťávy z melounu. Meloun zbavíme semínek a dužinu vydlabeme lžičkou, také rozmixujeme. Melounovou šťávu přidáme do misky se šťávou z hroznů, misku pak přiklopíme a na tři hodiny dáme chladit. Tak se chuti obou ingrediencí nejlépe propojí.

Z mrazáku vyndáme formičku se zmrzlými kostkami ledu, nasypeme je do igelitového sáčku a roztlucme tak, aby jednotlivé kousky měly velikost mandlí. Takto roztlučený led dáme do mixéru a mixujeme, dokud nevyrobíme ledovou tříšť.

Nakonec dáme půl šálku ledové drti do běžné sklenice a přelijeme jedním šálkem směsi melounové a hroznové šťávy. Získáme tak jedinečný nápoj, který udělá maximu pro naše zdraví.

 

Při chřipce nesmíte hladovět

Připravila jsem pro vás pár nápadů na lehká, stravitelná bezmasá jídla, která si snadno připravíte a přitom tělu dodáte dost důležitých látek. Tato jídla jsou nenáročná na přípravu a tak i v nemoci je snadno zvládnete. Pokud nemáte nikoho, kdo by vám vařil!

Pár nápadů na přípravu jednoduchých jídel

Rýže se zázvorem a česnekem

Až si budete recept číst, dojdete k názoru, že všechny ingredience jsou vhodné pro oslabený organismus a navíc je to jídlo velmi chutné.

Rozpis je pro šest osob, ale vy si ho můžete přizpůsobit podle svých potřeb.

Ingredience

500 g rýže basmati

1 středně velká cibule

5 stroužků česneku

4 cm čerstvého zázvoru

½ lžičky mleté kurkumy

3 lžíce lehkého oleje

8 kuliček pepře

5 hřebíčků

6 tobolek kardamomu

3 tyčky skořice

½ lžičky soli

Postup:

Rýži propláchneme a scedíme. Přidáme pepř, hřebíček, kardamom v celku a tyčinky skořice. To vše asi minutu smažíme, až koření začne pukat.

Pak přidáme česnekovou a zázvorovou pastu a několik minut na mírném ohni mícháme, až ucítíme, jak se k nám linou vůně. Potom přisypeme cezenou rýži a rázně promícháme. Posléze přivedeme k varu, zakryjeme poklicí a na mírném ohni asi 18 minut vaříme. Oheň pak vypneme a rýži necháme ještě 5 minut dojít. Můžeme posypat rozinkami nebo praženými mandlemi.

Okurkový salát s jogurtem

Tento salát je na přípravu velmi jednoduchý a kraluje mezi bezmasými jídly.

Pokud nebudete salát hned jíst, je nutno okurku, než ji smícháte s jogurtem, nasolit a nechat ji „vyplakat“, protože jinak bude salát vodovatý.

Ingredience:

1 okurka

500 ml jogurtu

2-4 rozdrcené stroužky česneku

mletý pepř

1-2 lžíce sušené máty

Příprava:

Okurku oloupejte a po dílce ji rozdělte napůl, potom na nepříliš silná půlkolečka. Posolte a nechte v cedníku nejméně hodinu, aby pustila šťávu.

V míse zašlehejte do jogurtu česnek a pepř. Sůl až nakonec. Z okurky spláchněte přebytečnou sůl a nechte odkapat, pak ji smíchejte s jogurtem. Před tím, než se do salátu pustíte, poprašte ho sušenou rozdrcenou mátou.

Pokud mátu vynecháte, do jogurtu vmíchejte 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci octa a 3 lžíce sekaného čerstvého kopru.

Salát je velmi osvěžující a poměrně sytý.

Salát z vařené mrkve a brambor

Tento salát je poměrně jednoduchý na přípravu a přitom mimořádně dobrý.

Ingredience:

350 g mrkve

350 kg brambor

sůl

šťáva z půlky citronu

4 lžíce extra panenského oleje olivového

½ lžičky kmínu

1 lžička sladké papriky

špetka pepře

3 stroužky česneku (prolisovaného)

Postup:

Mrkve očistíme a odkrájíme. Brambory oškrábeme. Obojí nakrájíme na větší kusy a vaříme v mírně osolené vodě. Musí být velmi měkké. Zeleninu pak scedíme, rozkrájíme, rozmačkáme. Citronovou šťávu smícháme s olivovým olejem, přidáme sůl, kmín papriku, pepř a česnek,. Dobře promícháme s mrkví a bramborami. A máme chutný a poměrně jednoduchý, snadno stravitelný salát.

Sladký kuskus

Sladký kuskus je vynikajícím zpestřením jídelníčku a není složité si ho připravit. Můžete k tomu pít podmáslí nebo studené mléko.

Ingredience

500 g kuskusu

1/2 – 1 lžička soli

100 g másla nakrájeného na kousky nebo 6 lžic oleje

1 lžíce mleté skořice

3 lžíce moučkové cukru nebo podle chuti

100 g rozinek nebo sultánek, 10 minut povařených ve vodě

podmáslí

Postup:

Pro 6 osob vsypte do mísy 500 g středně hrubého kuskusu. Pro vás si odměřte tolik, kolik myslíte, že sníte. Postupně přilévejte 600 ml teplé vody, myšleno pro 6 osob, ale vy si odměřte vodu podle množství kuskusu, které jste si zvolili, osolené s 1 lžičkou soli, míchejte, aby se voda vsakovala rovnoměrně. Po deseti minutách, když kuskus začne bobtnat, přimíchejte 3-4 lžíce podzemnicové oleje a zrnka proměte mezi dlaněmi, aby se provzdušnila a odstranily se všechny hrudky. Zakryjte mísu alobalem a strčte do trouby. Tam se pomalu celý proces dokončí.

Do kuskusu si můžete přidat ovoce, piniové oříšky. Mandle, rozinky, vše podle chuti.

Smažené papriky a rajčata s vejci

Je to jednoduché a přitom velmi chutné jídlo. Můžete si přidat i šunku.

Rozpis je pro 4 porce

Ingredience:

2 nasekané cibule

3 lžíce lehkého oleje

2 papriky zbavené semínek, nakrájené na malé kousky

kousek chilli, pokud chcete

4 oloupaná a nasekaná rajčata

sůl a pepř

4 vejce

Postup:

Cibuli si osmažte na oleji do zlatova. Přidejte papriky a smažte do měkka (pokud si přidáte chilli, tak nyní v této fázi). Potom přidejte rajčata a 10 minut mírně povařte. Nahoru rozklepněte vajíčka a další 4 minuty smažte, až vejce ztuhnou. A dejte si k tomu chleba!

Rýžový nákyp

Recept je pro 6 porcí.

Je to vynikající dezert, který můžete podávat teplý nebo studený, různými způsoby ochutit a můžete jako podklad přidat spařené oloupané broskve, jablka, co máte prostě rádi.

Ingredience

200 g rýže

350 ml vody

1 litr mléka

175 g cukru podle chuti

Postup:

Rýži vsypeme do velkého hrnce s vodou. Zakryjeme poklicí, přivedeme k varu a necháme mírně vařit asi 6 minut, nebo až se voda vstřebá. Ale hlídejte ji a míchejte, aby se nepřichytila ke dnu a nepřipálila. Potom přilijte mléko, přiveďte k varu a na velmi mírném ohni vařte 30 až 45 minut, dokud rýže hodně nezměkne a mléko se do ní musí téměř vsáknout. Občas míchejte, aby se rýže nepřichytila na dno. Vmíchejte cukr a příchutě a ještě pár minut povařte.

Podávejte teplé nebo studené a přidejte si kompot nebo spařená jablka, broskve, meruňky, podle své chuti.

Recepty pocházejí z vynikající iránské kuchyně.

 

Jablečný ocet nesmí být pozadu

Při angíně

2 lžičky jablečného octa s 2 lžičkami rozmícháme v 1/2 sklenici teplé převařené vodě. Kloktáme velice pomalu. Několik lžiček této směsi polykáme velmi pomalu. A to každých pár minut. Kloktání opakujeme 4 x denně.

Při bolesti hlavy

Přiložíme na čelo obklad z jablečného octa. A to z gázy namočené ve vodním roztoku. Vodní roztok uděláme takto: 1/2 sklenice studené vody, 2 lžičky jablečného octa a 2 lžičky medu. Když se obklad zahřeje, vyměníme ho. Tento obklad můžeme přiložit i na krk.

 

Tradičně víme, že bylinky jsou nedílnou součástí léčby chřipek, ale málokdo tuší, jak si správně připravit bylinkový čaj, aby byl nejen chutný, ale také měl pro naše léčení význam.

 

Bylinky proti horečkám, kašli a nastuzení

 

1. Bazalka

 

Bazalku nejme zvyklí používat, ale přesto mí zmírňující účinky při potížích spojených s nachlazením. Dobrým prostředkem je bazalka při mírných zánětech nosohltanu a mandlí. Také při zánětech dásní lze dosáhnout dobrých výsledků tímto přípravkem:

 

Na výplach úst

 

Vezmeme 1 hrst sušené bazalkové natě a 250 g vody, Bazalku vhodíme do studené vody a necháme zahřát do varu, Ihned potom odstavíme a scedíme. Chladným odvarem si vyplachujeme ústa.

 

Chladivý nápoj při horečkách

 

Při horečkách se bazalky využívá jako chladivého nápoje , který si připravíme 1 hrsti sušené bazalkové natě a 1 litru vody.

 

2. Bedrník lékařský

 

Bedrník lékařství se již v medicíně nepoužívá, ale v lidovém léčitelství je stále oblíbenou bylinkou. Při katarech horních cest dýchacích se doporučuje tinktura nebo nálev.

 

Tinktura

 

Připravíme si ji tak, že v ¼ l lihu zředíme ¼ l vody a v této tekutině máčíme 1 týden 25 g bedrníkového kořene pokrájeného na drobé kousky. Poté dobře přecedíme a bereme 3 x denně 15 kapek na kousku cukru.

 

Nálev z bedrníku

Nálev si připravíme tak, že přivedeme ¼ l vody do varu a vhodíme 25 g rozdrceného bedrníkového kořene, odstavíme, přecedíme a požáíváme každí dvě hodiny 1 lžíci.

 

3. Nezapomeňte na podběl!

 

Podběl obecný je velmi oblíbeným lidovým lékem při chorobách ústrojí dýchacího. Následující recepty na čaje jsou víceméně tradiční, je dobré si je připomenout.

 

Čaj z podběle při nastuzení

 

Při nastuzení, spojeném s rýmou, kašlem a mírně zvýšenou teplotou, oblíben je čaj z této směsi:

listu podběle 20 g

listu jitrocele 20 g

kořene anděliky 20 g

semene anýzu 20 g

natě mařinky 20 g

květu divizny 40 g

Špetka směsi se spaří v šálku horké vody, nechá 10 minut odstát a pije 4x denně dříve, než vychladne.

 

Bobulovité plody zahání chřipku

Mezi bobulovité plody počítáme: ostružiny, maliny, borůvky, červený a černý rybíz, angrešt, bezinky a jahody. Bobulovité plody obsahují organický rostlinný fenol, který je znám jako kyselina elagová. Mají vysoký obsah draslíku, jsou bohaté na železo, obsahují značné množství vitamínů A a C a také hodně vápníku a fosforu.

Ostružina

Ostružinová šťáva je vynikající prostředek proti kašli (pokud se pomalu usrkává plastikovým brčkem), dále je vynikající při léčbě revmatizmu, zánětu mandlí a jiných chorobách.

Červený rybíz

Šťáva z červeného rybízu je mimořádně antiseptická a je vynikající na léčení hnisavých aftů. Horká šťáva z rybízu pomáhá při pocení těla a tím zahání horečku a nachlazení, Jako alternativa – také pomáhá ohřátá voda se šťávou z citronu.

Černý rybíz

Černý rybíz je významným zdrojem vitamínu C a bioflavonidu rutinu. Černý rybíz významně posiluje imunitu organismu.

Borůvka

Šťáva z borůvek působí příznivě při bolestech v krku, ale i jiných neduzích.

Bezinky

Šťáva z bezinek je dobrá na zvětšené mandle, zduřelé žlázy, pomáhá snižovat teplotu a ulevuje od ušních bolestí.

 

Jak zničit chřipku?

 

K jednotlivým šťávám z bobulovitých plodů se báječně hodí ostatní ovocné džusy. Šťávu můžeme kombinovat s citrusovými šťávami a zázvorovou limonádou takto:

Šťávu z bobulí smícháme s citrusovou šťávou v mixéru, dosladíme medem, dolijeme zázvorovou limonádu a snad přidáme i kostky ledu. Před podáváním asi čtvrt hodiny mixujeme. Potom pomalu usrkáváme brčkem. Tento koktejl je vynikající při snižování horečky.

 

A co citrusy?

 

Odborníci radí, aby se citrusové plody před přípravou šťávy oloupaly.. Ale musíme dávat pozor, abychom neporušili bílou blanku, která je pod kůrou. Jelikož tato blanka v sobě obsahuje spoustu výživných látek, měla by se seškrábat ostrým nožem a přidat k ovoci do odšťavňovače a tím svůj nápoj obohatíme nejlépe.

Kyselé ovoce

Každý z nás je jiný a mnozí z nás nesnáší kyselé ovoce. Kyselou šťávu je rozumné smíchat s nějakým sladším ovocem, třeba ananasem. Velmi lahodný nápoj získáme tak, že smícháme limetkovou šťávu – 1 díl, s mandarinkovou šťávou – 5 dílů. Nezapomeňte přelít hotový nápoj přes cedník s většími otvory, abyste se zbavili pecek.

 

Jak je to z obsahem výživných látek?

 

Citronová šťáva

Víte, že jedna malá lžička čerstvé citronové šťávy obsahuje : 1 mg vápníku, 2 mg fosforu, 21 mg draslíku, 7 mg vitamínu C a stopová množství hořčíku, železa, sodíku, vitamínu A a některé vitamíny skupiny B-komplex. Štáva z citronu obsahuje také velmi malá množství zinku, vanadu a molybdenu,. V jedné polévkové lžíci, podle výzkumů, která obsahuje čerstvou limetkovou šťávu je: 1 mg vápníku, 2 mg fosforu, 16 mg draslíku, 5 mg vitamínu C a stopová množství železa, sodíku, vitamínu A a některých vitamínů skupiny B-komplex, dále opak menší množství germania, cínu, selenu a zinku.

Pomerančová šťáva

Jeden šálek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy obsahuje: 25 mg vápníku, 42 mg fosforu, O.5 mg železa, 2 mg sodíku, 400 mg draslíku, 500 I.U. Vitamínu A, 1 mg niacinum stopová množství dalších vitamínů skupiny B komplex a 124 mg vitamínu C. Pomerančová šťáva je také zdrojem boru, kterého obsahuje neurčené množství.

Mandarinková šťáva

Jeden šálek právě vymačkané šťávy z mandarinek organismu poskytuje: 44 mg vápníku, 35 mg fosforu, O,5 mg železa, 2 mg sodíku, 440 mg draslíku, 1 O4O U.I. vitamínu A, některé skupiny B-komplex a 77 mg vitamínu C. V mandarinkách je největší množství křemíku ze všech citrusových plodů.

Pokračování: Bylinné čaje,obklady, koupele a hojivé tinktury při chřipce

 

 

Autor: Irena Aghová | středa 29.9.2010 22:29 | karma článku: 13,08 | přečteno: 1373x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!