Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rodina: Děvčata, naučte se pečovat o domácnost

Přichází doba, kdy budeme musít být velmi opatrní na výrobky, které se k nám dovážejí ze zahraničí, protože nikdo se netají s faktem, že nebudou stoprocentně kvalitní. A protože v našich domácnostech, v kterých obvykle žije několik lidí hrozí též mnohá nebezpečí, je dobré se více soustředit na péči o čistotu, snažit si zjednodušit prostředí a také se soustředit na vaření.

Silné antibakteriální prostředky mohou způsobit ztrátu odolnosti

Na trhu je mnoho prostředků nejrůznějších značek, které se nazývají čistící a mycí  prostředky a mají tu vlastnost, že domácnosti dokáží zbavit velmi rychle nečistot a i takových, které pouhým okem nevidíme. Jsou to chemikálie, které spolu se vzduchem dýcháme,  které působí na naši pokožku a také svým pachem na naši psychiku. A na to nikdy nesmíme zapomínat! A pokud jsou v domácnosti děti, nemusí to být zrovna nejvhodnější s nimi pracovat. Mnohé rodiny jsou spokojené, že se byt provoní citrónovou osvěžující vůní a tím je uklizeno až do příštího úklidu. Ano, tyto prostředky jsou vyráběny pro zvládnutí našeho příliš a zbytečně hektického života. Jde to s nimi poměrně rychle! Domácnost, takto vycíděná je zbavena baktérií, s kterými se však setkáváme v prostředí mimo domácnost a organismus nemusí být pak k nim odolný. Je to také o malých dětech! Je sice opravdu pýchou mnohé ženy, že její domácnost září jak z reklamy, ale nikdy jsem neslyšela, že by tako v reklamě zaznělo varování proti látkám, které tento zázrak obsahuje. Lidé, v mysli ovlivněni reklamou, se snaží dosáhnout  nabízenými výrobky na trhu toho zrcadlového efektu a mají pocit, že kdyby uklízeli jinými prostředky, že by nedosáhli stejného výsledku a druzí, kteří je přijdou navštívit, by je pomluvili. Ale jde přeci o zdraví a také o odolnost, jde o návyk na určité látky, které mohou tyto moderní prostředky v sobě obsahovat. A to také není nezanedbatelný prvek. Protože víme, že některé chemikálie jsou návykové! Proto je třeba pečlivě vybírat a zamýšlet se nad tím, že je lépe domácnost uklízet každý den, ovšem nemyslím tím gruntování, ale očištění ploch, zbavení povrchů nábytku prachu, vyluxování a provětrání přikrývek a polštářů, než ji nechat zanést a pak se na ni vrhnout s těmi zázraky které nám nabízejí, protože je to lákavé, ony mají opravdu takový efekt, ale víme to dobře - oko za oko.

Zdravé vaření

Naši předkové používali dřevěné náčiní na vaření, jako jsou prkénka na krájení, válečky na nudle, paličky na maso, vařečky apod. Myslím si, že bychom měli vybírat takové kuchyňské náčiní, které se dá dokonale umývat a vymývat, aby na něm nezbyla žádná stopa po použití a nemnožily se škodlivé bakterie, nepodléhat módě a pečlivě vybírat hrnce na vaření, které se dobře umývají a současně se i zbytečně v nich jídlo nepřipaluje a seznámit se deitalně, před nákupem s jejich vlastnostmi. Také elektrické prostředky, které používáme v kuchyni by měly být snadno použitelné, snadno omyvatelné a uskladnitelné, aby na ně nedosáhly děti, které by si to také chtěly s nimi vyzkoušet. O mycích prostředcích na nádobí platí to, co výše. Naádobí musíme dobře oplachovat a pečlivě utírat. Já zásadně používám papírové utěrky, které vyhazuji, protože si myslím, že látkové utěrky nejsou vhodné, když člověk nemá čas je stále prát.

Umíte vařit?

Domácí jídlo by mělo být jednoduché, promyšlené, aby se naši strávníci zbytečně necpali, mělo by se skládat ze stravitelných a dobře uvařených ingrediencí. Spíš vyhledávat původní recepty, než se řídit televizním vařením, které je sice efektivní, ale obsahuje tolik ingrediencí, že je člověk na pochybách, zda je schopen jídlo strávit. Jednoduché recepty, které již používali naši předkové, protože také neměli čas na vyváření, jsou nejen chutné a přirozené, ale také vrací člověku pravé chutě, aby se osvobodil od všelijakých dobrot, které nabízí ulice a jejichž chuť není záskávána jen a pouze potravinami použitými. Také všelijaké diety, které jsou spíš propagací potravin než skutečnou pomocí k dietě, způsobují v člověku návyk na různé chutě a odvykají od potravin, které by měl člověk skutečně jíst a které jsou těmito recepturami za naprosto nevhodné. Jedná se o ořechy, semena, mandarinky, ovoce rostoucí v Čechcách, které má samozřejmě  úplně jinou chuť a i látky, než dovážené, které se skladováním ztrácejí a člověk jí pak mrtvé potraviny za drahé peníze. Je to čerstvá petrželová nať, která patří do mnohých jídel a také česnek a cibule, které se pěstuje v Čechách mnoho druhů. Pečivo si můžeme také sami udělat, nemusíme čekat na nějaké polotovary. Chléb, rohlíky, dalamánky lze napéci na několik dní, pak uložit do mrazničky a rozmrazovat. Mně děší představa, že se někde povaluje neupečené pečivo, které se pak někde dopéká. A já si myslím, že my české hospodyňky, přijdeme na to, abychom mohly nejen zastávat svá povolání, ale také snadno ovládnout naše domácnosti a rodiny, které je nutné zapojit! Protože tu filozofii znáte - děláme to, rodino, pro sebe.

 

Autor: Irena Aghová | středa 27.7.2011 10:04 | karma článku: 18,09 | přečteno: 2131x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!