Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Raději se do oprav v bytě sami nepouštějte ...

Už týden špatně odtéká voda v kuchyňském dřezu! Už měsíc protéká voda v toaletě!Už několik dní říkám: sprav tu garnýž, než nám spadne na hlavu .... a nic ... tak si zavolám hodinového manžela. Ano, tento muž všech řemesel pomůže leccos opravit, co zrovna hoří. Nejhorší jsou ucpané odpady, protože můžete vytopit nejen svůj byt, ale i sousedy, kapající kohoutky nebo nefunkční páková baterie, je toho moc, co by mohl klidně spravit i manžel. Ale ten nemá čas ... nebo to neumí? Provokace, která se zvlášť na vánoce vůbec nemá zkoušet! A pak  - i když se může poctivě snažit, nemusí to dopadnout dobře. A pak se bude třeba pojišťovna pídit, zda neodbornou opravou jste právě vy nezavinili pohromu, jejíž likvidace vás může přijít na pěknou sumu peněz.

Ale pokud se chcete ženit, pánové, tak  byste měli umět to a to a to ...

Myšlenka "hodinového manžela" vypadá jako truc vůči těm mužům, kteří se nikdy nenaučili spravovat běžné poruchy v domácnosti. Musím se jich zastat, pokud nejsou řemeslníci, nestačí, že jsou sami o sobě šikovní. Není to tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Některé poruchy může opravdu opravit jen ten, kdo to umí a má na to oprávnění, umí například svařovat a smí svařovat v prostorech bytu, kdo ručí za bezpečnost prováděných prací. To nestačí, že váš manžel umí svařovat. Vypadá to jako maličkost, ale stačí drobná chyba a můžete nadělat více škody než užitku. Pokud předpokládáte, že by k takovým pohromám mohlo dojít, pak se radši nejdřív pojistěte. Ucpané odpady a kapající vida z kohoutků je vražedná kombinace. Stačí, že nejste pár dní doma, třeba vás odvezou do nemocnice s akutním zánětem slepého střeva nebo žlučníkovým záchvatem a pak, po návratu, se nebudete stačit divit, co všechno budete hradit. A budete rádi, když pojišťovna uzná, že jste katastrofu nezavinili nedbalostí nebo ji mohli předejít. U kapajících kohoutků a ucpaného odpadu to budete těžko prokazovat, protože jste povinni funkčnost udržovat. To si málokdo asi uvědomuje. A proto je dobré, když v určitých intervalech se pustíte do čištění kuchyňského odpadu a odpadů v koupelně - vana, umyvadlo. A pokud se vám zdá, že byste to nezvládli, raději na to někoho sjednejte. Není to tak jednoduché povolit plastové matice a pak je zase dobře utáhnout. Chce to mužskou sílu!

Zlaté české ručičky ... vychytralé firmy ... hlídejte kvalitu prací

Dohled nad úpravami a opravami, které provádějí firmy, je víc než nutný. Spoléhat se na to, že objednaná firma vše zařídí, je opravdu riziko, které se nevyplácí a i když by měl práce přebírat objednatel, přesto, pokud není odborník a nebo si není jistý, zda podepíše protokol, měl by požádat kompetentní osobu, aby dokončené práce zkontrolovala a případné vady a nedodělky do protokolu poznamenala s tím, že sjedná termín k jejich nápravě. Jinak vás  čeká martyrium s reklamacemi, a to nikomu nepřeji. A některé vady skutečně manžel nemůže opravit! Například špatně zasazená plastová okna, která nejdou buď otevřít nebo zavřít. Nebo výměna či oprava stoupaček a odpadů! Či vložkování komínů nebo oprava plynového průtokoměru! Pokud jste vlastníky bytu a oprava se děje ve vašem bytě a ne ve veřejných prostorech domu, pak je to na vás, jestli provedené práce schválíte podpisem protokolu anebo si zavoláte někoho, kdo je schopen odhalit drobné vady a nedodělky, které se mohou používáním pěkně zdramatizovat. A zkuste reklamovat!

-- Výměna plastových oken ...

Před privatizací se vlastník rozhodl, že provede výměnu stávajících dřevěných oken za plastová v rámci zateplování. Lidé, kteří tam bydleli,  byli nadšeni. Vždyť je to hit! Konečně v zimě nebude foukat mezi okny. A tak vyklízeli byty, protože při té akci se neskutečně práší a firma nastoupila a práce provedla. Jenomže po nějaké době se zjistilo, že některá okna se nedají pořádně dovřít nebo otevřít. Sice se od objednatele někdo prošel po bytech, podepsal protokol a každého ujistil, že to časem sedne. Nesedlo. Vady se zhoršovaly a lidé začali bouřit. Svádět to na nájemníky, že to měli hned vyzkoušet, po takové době je opravdu směšné. Svádět na ně odpovědnost, že si to měli  pohlídat a hlásit hned vady, že teď je pozdě je nedostatek zodpovědnosti objednatele. Smlouvu nikdo neviděl, dohody mezi smluvními stranami o opravě skrytých vad a reklamacích také nikdo neviděl. Až po velkých tahanicích nakonec bylo nájemníkům přislíbeno, že opravy budou provedeny, po privatizaci. Firma jen čeká, až si ji někdo objedná. A kdo to pak bude hradit, pokud uplyne doba reklamace a bezplatná oprava vad a nedodělků?

-- Oprava stoupaček a odpadů ...

Všechno by bylo dobré, kdyby objednaná firma provedla svou práci nejen odborně, ale také za sebou zazdila vyňaté cihly, aby se k odpadu dostala. Ono to není jednoduché odborně a pořádně zazdít takový otvor za toaletou! A proč by to měl zajišťovat vlastník bytu nebo nájemník? A také není jednoduché vysvětlit sousedům, proč slyší každé vaše spláchnutí a protékání vody. Prý se má čekat, až se potrubí trochu zanese. Pak to slyšet nebude! Úžasná a odborná rada renomované firmy. Takže musíme počkat, až se potrubí zanese, nemám představu, jak to může dlouho trvat. Ale pokud bude taková situace trvat dál, i po zanesení potrubí, uplyne doba, kdy jste mohli reklamovat anebo zjistit, zda nejde o vady a nedodělky, které by měla firma zadarmo opravit. Takové situace mohou skutečně vyvolat žlučníkový záchvat! Anebo také zbytečné hádky a napětí mezi sousedy, otrávenost a stres.

Takové situace se zdají být bezvýchodné. Uzavírat smlouvu s firmami se všemi podstatnými i nepodstatnými znaky smlouvy bude kdekomu k smíchu. Uzavírat smlouvu ústně znamená, že budete podepisovat protokol o předání a převzetí prací podle obchodního zákoníku s kombinací s občanským a předpisy souvisejícími, reklamace je uvedena v zákoně o spotřebiteli. Všechno však záleží na poctivosti firem a také na tom, jestli protokol prostě "podškrábnete" nebo si sjednáte někoho, kdo je schopen práce zkontrolovat a podepsání protokolu převezme za vás. Není to žádná ostuda, když nerozeznáte kvalitu provedených prací. Ono se na to tak trochu někdy spoléhá - co myslíte?

 

 

Autor: Irena Aghová | neděle 19.12.2010 1:09 | karma článku: 8,56 | přečteno: 296x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!