Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Putifarky: Muži v pasti

Biblický příhěh o Josefovi má zajímavou epizodu. Je zajímavá tím, že se stále opakuje. Nazvěme ji schématem, které je dáno.

Josef byl příkladem mužské cnosti

Jistě, že Josef byl dobře vychovaný mladík. Jistě by nevyhledával ženy k pobavení a rozhodně byl oddán jedinému Bohu, což neopoměl zdůraznit. Jistě, že po mužích se cnost nevyžaduje tolik a s takovým důrazem, jako po ženách. A proto nějakého muže nazývat cnostným je asi dost legrační. Ale sledujme příběh dále. Josefa, poté, co ho odvezli z té nádrže, kam byl svými bratry vhozen do Egypta, nečekaly žádné dobré vyhlídky. Upadl do otroctví. Jenomže ukázal jisté schopnosti, kterými na sebe upozornil a zanedlouho si ho začali i na dvoře faraóna vážit. Než na něho dostala chuť Putifarka, která ho dříve podporovala a poté si přišla vybrat svůj honorář. Dalo by se říci, se se dopustila sexuálního harašení. Jak se zdá, její manžel nebyl hlupák, i když musel Josefa potrestat, ale jak příběh známe, dopadlo to s ním nakonec dobře ...

Ne však s jiným mužem

Jsou to dva roky, kdy se na mne obrátil jeden člověk o pomoc. Měl velké problémy v zaměstnání. Nedávno ho získal po delší době, když byl na pracovním úřadu a byl velice šťastný, protože měl manželku a malé dítě a příjmy sotva stačily na uživení se. A hned si dělal plány, protože mu slibovali slušný plat a práci v oboru, v kterém vystudoval. Oddělení, v kterém pracoval, vedla manažerka.

... pomáhala mu a začal dobře vydělávat

Snažila se, zpočátku, mu pomáhat, aby se dobře zapracoval, a tak často spolu sedávali v její kanceláři, někdy i do večerních hodin. Jeho manželce se to nelíbilo, ale když ji přinesl jednou či dvakrát výplatu i s odměnou, tak ztichla. Konečně mohou počítat s nákupem některých věcí k do zařízení domácnosti! A také si, po delší době dopřát letní dovolenou. Za nějaký čas jezdil ze svou šéfovou na služební cesty, pak se zúčastňoval různých jednání. Myslel si, že ho chtějí povýšit, protože podle svého názoru vykazoval dobré výsledky, byl obratný a uzavřel několik, pro firmu výhodných zakázek.

... ale cena byla pro něho příliš vysoká

A tak mu jednou naznačila, že by byl z nich dobrý pár. Ohradil se, že je ženatý a ona mu odpověděla, co je na tom, já jsem taky vdaná. Neodvážil se však říci, že mu vadí věkový rozdíl, který mezi nimi byl. Bál se, že přijde o zaměstnání, bál se ještě víc, že ztratí rodinu. Snažil se s ní rozumně pohovořit, ale z její strany to nebylo o rozumu. Nevěděl, co má dělat. Neměl se na koho obrátit o radu, aby se mu nevysmáli anebo nezneužili jeho výhodného postavení, kterého mezitím díky paní šéfové, nabyl.

... konec dobrým časům

A pak už nenosil domů takové odměny, jako dřív, a to vyvolalo v rodině nepříjemnosti. Hatily se plány, které si dříve dělali. A tak byl ve dvojím ohni. Na jedné straně nátlak, nepříjemný nátlak od paní šéfové, na druhé straně nátlak ze strany jeho ženy. Několikrát si vypůjčil i peníze a předstíral, že to jsou odměny a dostal se do úzkých, protože nebylo z čeho půjčky rychle splácet. Našel si vedlejší práci a nakonec se mu podařilo dluhy zaplatit, takže odvrátil hrozbu exekuce. To se ovšem začalo odrážet na jeho zdraví. Mnohokrát se snažil to své ženě vysvětlit, ale nakonec ztratil odvahu mluvit o vztazích na pracovišti.

... co mám dělat?

A tak se obrátil na psychologa, protože nevěděl, kudy kam. Ten mu poradil, aby změnil zaměstnání, ovšem, zkušenosti s hledáním místa za plat, za který by rodinu uživil ho odvrátily od takového řešení. Nechtěl být už doma, nechtěl poslouchat, že je k ničemu, že jiní mají to či ono, že kdyby byl chlap, tak by si práci našel, že musí myslet na to dítě a on nevěděl, co je horší, jestli nevěra nebo domácí situace, která by mu také nepřidala. Kdo to nezažil, nepochopí, do jakého utrpení se může muž v takové situaci dostat! Vyprávěl, že jednou, když byla zase pohoda, ji požádal, jestli by si nemohli spolu promluvit. Zřejmě se domnívala, že se už rozhodnul příjmout nabídku, ale když zjistila, že ji vypráví pro ni nezajímavý příběh, vysmála se mu, že je pitomec a vyhodila ho z kanceláře. Už druhý den dostal podřadné místo s odpovídajícím platem. A začalo doma peklo ...

Když jsme spolu o tom hovořili, nechtěl připustit, že by místo opustil. Pořád se domníval, že se něco změní, že nakonec to pomine, vždyť byl vlastně odmítnut, ale já jsem mu vysvětlila, že se hodně mýlí, protože odmítnul ji a podle všeho se cítí velmi uražená a dá mu to ještě několikrát, jak se říká, sežrat.Řekl mi, že také poznal svou ženu a že k ní ztratil vztah.

"Ale nedivte se, ona hledí víc na budoucnost vašeho dítěte, je na mateřské a nemůže nic dělat, aby zlepšila vaši situaci. Proto se tak chová a čeká od vás maximum."

"Já vím, ale přeci já jsem nemohl ..." odmlčel se a pokrčil rameny.

"Ale to vám nikdo neradí, abyste se podvolil. Stejně by to špatně dopadlo. Nakonec by vás odhodila a vy byste se cítil ještě hůř. Tak alespoň víte, že jste se zachoval tak, jak jste chtěl a to je také kus velké odvahy. To by asi každý neudělal."

"Ale co mám dělat? Ten plat opravdu nestačí pro tři lidi a z mateřské také moc nezbude. Už nemáme možnost se uskrovnit. A já si nebudu půjčovat. To rozhodně ne, v žádném případě."

Dohodli jsme se, že si bude hledat jiné zaměstnání a do té doby nebude o tom doma raději mluvit. A vyšlo to, naštěstí, protože jeden můj známý člověka s takovou odborností zrovna hledal. Ale každý takové štěstí nemá. Někdy to může skončit i tragicky. Takové věci se u soudu těžko dokazují a myslím si, že mnoho mužů i tají, čím procházejí. V mnoha případech je to na nich, jak svou situaci zvládnou. Ale jsou opravdu to silnější pohlaví? Možná je v tom to tajemství, proč umírají dřív než ženy.

Ani muži to nemají lehké.

 

Autor: Irena Aghová | pondělí 22.8.2011 0:44 | karma článku: 18,46 | přečteno: 1633x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Co s Goebbelsovou chátrající vilou? Nikdo ji nechce, vláda ji nabízí jako dar

4. května 2024  8:59

Někdejší honosné panství a „hnízdečko lásky“, ale dnes jen chátrající stavení opředené temnou...

Prokremelští Noční vlci projedou Českem, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Pokroková a proti válce. V Rusku končí poslední škola vyučující „podle Západu“

4. května 2024  8:39

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedna z mála v Rusku ústy svých...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!