Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč někteří lidé páchnou a jiní voní

Proč někteří lidé páchnou a jiní voní? Inspirována články některých bloggerů jsem se snažila odpovědět na tyto otázky, abych se zastala těch některých – páchnoucích. http://www.youtube.com/watch?v=omBaLQn_jJc&feature=watch_response

Ne všichni lidé, kteří kolem sebe šíří nepříjemný zápach, jsou ti, kteří neudržují správně svou hygienu. Mezi námi chodí hodně trpících lidí, kteří si zaslouží hluboký soucit a úctu pro jejich boj s úpornými nebo smrtelnými nemocemi. V některých případech se dokáží zbavit svých problémů s tělesným pachem velmi trpělivou detoxikací, někteří dlouhodobým léčením úporných kvasinkových nebo bakteriálních onemocnění. Lidé, kteří trpí hyperhidrózou jsou k politování, protože nemohou sami svou nemoc ovlivňovat bez speciální lékařské péče, která je jim poskytována jednak po fyzické stránce a jednak také po psychické. Svého času jsem pracovala ve zdravotnictví. Nemohu zapomenout na utrpení onkologicky nemocných lidí a chovám k nim úctu i obdiv, skláním se před jejich statečností a bojem nejen s jejich základním onemocněním, ale i s vedlejšími obtížemi, které musí řešit a které mohou také způsobovat tělesný pach.

Chemoterapie a její vliv na pach těla

Každý člověk má typický tělesný pach. Ale chemoterapie může působit změnu tělesného pachu. Některým lidem způsobuje změnu tělesného pachu radiační terapie. Tělo po chemoterapii je plné jedů. Projevuje se to na velmi silném zápachu moče a stolice. Lidé, kteří chemoterapií prochází, se zbavují jedů detoxikačními kůrami, zejména pitím sycené minerálky a jedí speciální výživu, která jim pomáhá se zbavit jedovatých látek v těle. Tedy, nestačí jen, aby se umývali, používali voňavky a parfémy a tělové vody. Musí vynaložit velkou trpělivost, aby se detoxikovali, a tím se zbaví i nepříjemného pachu, který šíří i kolem sebe. Lidské tělo se přičiňuje o to, aby se zbavilo toxických látek. Jednak těch, které vězí uvnitř těla, a to přes kůži – jde zejména o játra a ledviny. Ale některé toxiny zůstávají v tucích, špatně se vylučují, a proto lidé po chemoterapii musí provádět detoxikací podle lékařských pokynů. V tomto smyslu se hovoří o antioxidantech, ale je těžké rozhodnout, jak říkají, který z nich je nejlepší, aby jim pomohl se zbavit jedů v těle, které jsou příčinou nepříjemného chemického pachu.

Kandidóza

Kandidóza je velmi nepříjemné, bohužel časté onemocnění, která je způsobena přemnožením kvasinek ve střevech, krvi a orgánech. Candida albicans je parazitická kvasinka, která sídlí ve střevech, pohlcuje 10-15% střevní mikroflóry, ale také pohlavní ústrojí, ústa, jícen a krk. Tato kvasinka žije za normálních podmínek v rovnováze s ostatními bakteriemi jako je acidophilus a bifidobakterie a kvasinkami v lidském organismu.
Pokud má k tomu podmínky, tak se množí, oslabuje imunitní systém a způsobuje infekci známou jako kandidóza. Mikroorganismus může cestovat krevním oběhem do mnoha tělních orgánů. Příčiny tohoto nepříjemného onemocnění jsou různé. Může ji způsobit přítomnost steroidních hormonů, jako je kortizon anebo anabolické steroidy v jídle a lécích. Příčinou může být i stres, nesprávná výživa, kdy je přijímáno mnoho jednoduchých cukrů, chirurgický zákrok, umělá výživa, získané poškození imunitního systému, jako je AIDS, příliš mnoho cukru v krvi při cukrovce, přemíra alkoholu, léků a drog.  Kvasinkové onemocnění může způsobovat zápach těla tím, že se tvoří některé formy akné, plísňová onemocnění kůže, nehtů i pohlavních orgánů.

Hyperhidróza

Hyperhidróza, neboli nadměrné pocení je nemoc značně společensky handicapující, protože spolu s nadměrným množstvím potu znepříjemňuje nemocnému život neustálý zápach. Přitom se však záchvaty pocení nedají ničím vysvětlit, protože nemají žádný racionální základ. Záchvat pocení je zcela nepředvídatelný a nedá se ovlivnit. Výsledkem pocení je nepříjemný pocit nepohodlí a trapnosti, který pocení bohužel ještě zintenzivňuje a člověk se ocitá v bludném kruhu. Navíc symptomy umocňuje i to, že má nemocný zkušenost, že se v určité situaci začal nekontrolovaně potit a automaticky předpokládá, že v podobných situacích se jeho tělo zachová stejně. Předvídá tak problémy, které si v podstatě vsugerovává svým očekáváním. Příčiny patologicky nadměrného pocení mohou být dvě; buďto je na vině psychika člověka, nebo skutečná tělesná nemoc. Problém je v tom, že pravou příčinou nadměrného pocení nedokáže často odhalit ani odborník a z neporozumění důvodu vzniká celá řada nejasností a dalšího zmatení. Nadměrné pocení totiž doprovází obvykle jinou chorobu nebo neduh. Například onemocnění či zranění míchy může způsobit pocení jedné nohy. Pocení je obvykle asymetrické a postihuje pouze jednu část těla. Existuje diagnóza, generalizovaná hyperhidróza. Obvykle je způsobena skrytým onemocněním. Existuje celá řada onemocnění, která mohou zvyšovat míru pocení: úzkostné poruchy, problémy se srdcem, poškození nervů, onemocnění míchy, vedlejší účinky určitých drog a léků, hormonální problémy včetně hyperaktivní štítné žlázy, infekce, jisté typy rakoviny a podobně.

Mnoho vážně nemocných lidí velmi trpí nejen nemocí samou, tedy fyzicky, ale také psychicky, protože lidé, kteří nemohou o jejich utrpení vědět, se od nich odvrací, často jsou nepříjemní pro své kolegy v práci, a tak zaměstnání opouští. Omlouvám se odborníkům, pokud jsem něco vynechala, ale snad mne doplní v komentářích. Cílem mého článku bylo upozornit na řadu trpících lidí, kteří za svůj společenský handicap nemohou a proto hovořit o tom, že někdo páchne a někdo voní je pochybné bez toho, aby nebylo upozorněno na tyto případy.

A proč některé národy zvládají potlačování tělesného pachu?

Víte, že v hrobce královny Nefertiti se našel flakón, v kterém byl vzácný parfém? A již před 2000 lety řecký lékař Theophrastus napsal studii o vůních. Svou studií položil základy k aromaterapii. V 11. století perští chemikové získali destilací růžový olej. Tradice parfémů a vůní se soustřeďuje do zemí, kde lidé trpí silným slunečním žárem a pocením. Výroba parfémů a tělových vod, ale i tuhých parfémů se zakládá na kombinaci koření, výtažků z rostlin a ze žláz některých živočichů, dokonce i keřů, stromů i rostlin, které obsahují látky k výrobě kadidel. Výroba těchto přípravků nebyla samoúčelná. Silice, vyrobené na Dalekém a Středním východě, v Egyptě, Číně i Indii, sloužily i v medicíně. Ale o této problematice další blog, který bude věnován hlavně těm, kteří zápasí s výše uvedeným problémem.

Bylinná léčba:

Antihidrotika

 


Antihidrotiká - proti nadměrnému neúčelným pocení
Základní drogy: list šalvěje a kořen kozlíku.
List šalvěje - 20 g.  Kávovou lžičku drogy zapařit 2,5 dl vařící vody a nechat stát 10 minut. Pije se neslazené (1 šálek před  spaním).
List ořechu - 30 g, nať yzopu a řebříčku a list šalvěje - po 10 g.
1 lžička čajoviny na šálek zápary. Pít během dne.
Kořen libečku - 50 g, list šalvěje - 10 g.
1 lžička čajoviny na šálek odvaru. Pít 3 x denně.
Nať přesličky a řebříčku, kořen kozlíku, list šalvěje - z každého po 25 g.
1 lžička čajoviny na šálek odvaru. Pít 3 x denně.
Nať přesličky a list břízy - po 25 g, list šalvěje - 10 g. .
1 lžíce čajoviny na 2 sklenice zápary. Pije se mezi jídly 1 -2 skleničky denně. Působí antibakteriálně  i antihidroticky, proto se osvědčuje zejména při hnisavý zánět potních žláz.
Nať třezalky a fialky tříbarevné, kořen lopuchu a plod šipky - po 20 g.
1 lžíce čajoviny na 2 sklenice zápary. Pít 2 x denně 1 sklenici 8-12 týdnů, pak přerušit na 3 - 4 týdny  a znovu zopakovat dlouhodobou kúru. Čajovina zvyšuje odolnost organismu.

Antihidrotika - proti nadměrnému neúčelným pocení

Základní drogy: list šalvěje a kořen kozlíku.

♣List šalvěje - 20 g.  Kávovou lžičku drogy zapařit 2,5 dl vařící vody a nechat stát 10 minut. Pije se neslazené (1 šálek před  spaním).

♣List ořechu - 30 g, nať yzopu a řebříčku a list šalvěje - po 10 g.  1 lžička čajoviny na šálek zápary. Pít během dne.

♣Kořen libečku - 50 g, list šalvěje - 10 g.  1 lžička čajoviny na šálek odvaru. Pít 3 x denně.

♣Nať přesličky a řebříčku, kořen kozlíku, list šalvěje - z každého po 25 g.  1 lžička čajoviny na šálek odvaru. Pít 3 x denně.

♣Nať přesličky a list břízy - po 25 g, list šalvěje - 10 g. 1 lžíce čajoviny na 2 sklenice zápary. Pije se mezi jídly 1 -2 skleničky denně. Působí antibakteriálně  i antihidroticky, proto se osvědčuje zejména při hnisavý zánět potních žláz.

♣Nať třezalky a fialky tříbarevné, kořen lopuchu a plod šipky - po 20 g. 1 lžíce čajoviny na 2 sklenice zápary. Pít 2 x denně 1 sklenici 8-12 týdnů, pak přerušit na 3 - 4 týdny  a znovu zopakovat dlouhodobou kúru. Čajovina zvyšuje odolnost organismu.

 

 

 

 

 

 

Autor: Irena Aghová | středa 15.12.2010 19:31 | karma článku: 12,68 | přečteno: 3700x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...