Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč jsi tak svůdné, baroko? Část 13 - Díl 1 - Intermezzo

A dál nám historie říká, jak těžce dopadly ty rány na obyvatele Zemí Koruny české i na další země a jak se třicetiletá válka podepsala na obyvatelstvu celé Evropy. Ale nyní, v dalších pokračováních tohoto seriálu bych se ráda zastavila u osobností, které předznamenaly další časy.

Listujme dějinami, ale zpětně ...

Když hledáme v dějinách období, v němž se začínají, i když v mlhách, vynořovat nejasné obrysy baroka, pak se nebojme vrátit do dob gotiky, kde se odehrával zápas mezi císařství a papežstvím. A tento boj vedl již tehdy k postupnému uvolňování vztahů mezi účastníky politické moci a vlastní ústřední státní moci, kterou zosobňoval panovník, a to možná naznačilo i určitý pojem "svobody". Tam došlo k omezení moci panovníka s požadavkem křesťanské spravedlnosti ...

Ústřední pocit baroka ...

Odehrávající se děje v 15. a 16. století, jak jsem je jen naznačila, vyvolávaly pocity střídavého zoufalství a štěstí, rozbouřené vlny války činí život nevypočitatelným a nejistým. A člověk, v tom stále se převracejícím světě hledá Boha. Hledá ho přímo. Chce se "přiblížit Bohu skrze tento svět" (Kalista: České baroko, str. 11). Celý svět, jak se člověku zdá, je obrazem Boha, nebo jak napsal J.A. Komenský ve své pansofii: ... kde se poznává Bůh...

A tak v druhé polovině 16. století ...

... lidstvo vstupuje do období baroka, v jehož formách a výrazech je zosobněn ten neklid, který vrůstá do mohutného výrazu, který můžeme spatřit v chrámové architektuře, v obrazech italských malířů, zesíleného subjektivismu lidské duše.  Umělci silně zlatí své obrazy a oltáře, aby upozornili na záři nadpřirozena a odvážné architektonické fantazie se pouští do perspektivy zosobňující jiný svět, aby tak upokojil svou touhu po prostoru, po nekonečnu, aby vytrhl člověka z toho světa a pokusil se o mystické spojení s Bohem.

Vnitřní zápas ...

...a můžeme i dnes pozorovat ten vnitřní zápas, který tenduje k tomuto světu, ale z druhé strany hluboce touží po tom duchovním. Jak řekl Šalda: .. jen vznos, ale i v původním svém významu řeckém: utrpení, nekonečné utrpení vysilujícího a marného boje ...

Vnitřní jednota světa u Rubense ...

Až u Rubense najdete v samých kořenech jeho instinktu vnitřní jednotu světa, kterou se církev a monarchie pokouší vytvořit zvenčí, ale současně už předává svou duši 18. století, jehož umělci se k jeho dílu vrátí. Protože v jeho díle je již předznamenán Rousseaův naturismus, Diderotův univerzalimus a Buffonův transformismus. Nejde už, jak to bylo u starých Řeků, o vyšší tvary souladné fantazie, aby ideálně vyjadřovaly předchod sil od vyvážených těles, která jsou vzájemným pokračováním a které si vzájemně korespondují. Rubens nyní přijímá všechny stránky světa v jeho vyjádření a nezajímá se o jeho vlastní povahu.  Vše, co mu život přinášel, se stalo prvkem jeho dramatického a jednotného pojetí přírody. A ostatní se dělili o jeho vesmír ...

Frans Hals

Zřejmě měl na něho později vliv René Descartes, kterého ve své době maloval s tak velkým porozuměním pro neklid filozofova ducha.

Van Ostrade ...

Toulal se po všech vesnicích, vešel do všech domů. Když houslista hraje k tanci, stojí v první řadě diváků a pozoruje. Všechny neživé věci jsou pro něho přátelé, které prozlacuje paprsek slunce a tak je oživuje, Všechno žije, všechno má totéž právo na život, a to na život nestrojený.

Rembrandt ...

Pravým tajemstvím života je to, že obyčejný posunek je krásný, jakmile je správný, a že hluboké pravdě odpovídá vždy hluboká spojitost pohybů a objemů. A tak sledujeme Rembrandta od jeho nejskromnějších poznámek, jen tak letmo kreslených den co den, k jeho dílům, která jsou tak promyšlená.Byl stále přítomný ve všem, na co se díval. Nepotřeboval přidávat Ježíši svatozář, když vcházel do sklepení, kde leželi ti nejbědnější, nemocní a umírající. Neboť, sama životní síla, která jím prochází přetéká do umírajících těl a jejich cáry, vybledlé a nuzné, pokrývá nachem. Rembrandt vypráví životní drama od kolébky až do hrobu, lidské drama, které sám prožíval. Nachází sebe v číkoliv narození, v číkoli smrti.Jeho lidství je skutečně osudové. Jako jeho nářek, jako jeho láska ...

A to je ... baroko.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 11.11.2010 2:08 | karma článku: 12,23 | přečteno: 766x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  10:13

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Putin se na okázalé inauguraci ujme dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájí svůj šestý mandát v...

Žákům v Berlíně se vymkla tiktoková výzva s dušením. Dívka upadla do bezvědomí

7. května 2024  10:03

Na berlínské základní škole Hunsrück ve čtvrti Kreuzberg dva žáci škrtili dívku tak dlouho, až...

Expert na péči o seniory: Ukrajinci pomáhají omezeně, nezvládají češtinu

7. května 2024

Vysíláme Česko stárne. Důchodců přibývá a na trh práce přichází stále méně mladých lidí. Zvládne Česko...