Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prezident a média: Prezidentem dolních deseti miliónů

Noviny a časopisy jsou naplněny dojmy z inaugurace prezidenta, jeho projevu, závěrečné modlitby,  zákulisí před složením slibu a někteří redaktoři si všímají i různých jemností, kterých si lidé obvykle nevšimou. Na Hradě zavlála naše vlajka a přichází nová epocha. Mnoho lidí, kteří se politikou zabývají dnes a denně, vysílají prognózy, jak nám bude s prezidentem Zemanem a pokouší se vystrkovat růžky. Ti, co ho znají, ať už mají k němu negativní nebo pozitivní vztah, o něm hovoří "zasvěceně". Víceméně se o něm dá říci, že je "našinec", a to znamená víc, než si uvědomujeme. Miloš Zeman je bezesporu výrazná osobnost, široce vzdělaný a přemýšlivý muž a hlavně státník. Nabízí jednu věc, která mne zaujala ...   

Zřejmě je nastolena cesta k sociálnímu smíru

Nabízí cestu k sociálnímu smíru, který od roku 2010 byl silně narušen. Co by si společnost měla více přát, než klid, jakési "jistoty" a "normální" život rodin, které nejen potřebují příjem k zajištění rodin, opatrování svých stárnoucích rodičů a obnovu důvěry ve stát? S lidmi hluboce otřásly divoké exekuce, které zasáhly všechny věkové kategorie. Také neustálá hrozba ztráty pravidelného příjmu a v mnohých případech i neschopnost, při nejlepší vůli, ochránit rodinu před hrozícím bankrotem. Neustále i uměle vyvolávaný existenční strach v obyčejných lidech, na které to nejvíce doléhalo, a cítili se být obětmi, udělal své dílo. Přeci to stojí v novinách, ohrazovali se lidé při pokusu jim cokoliv vysvětlovat. Nejistota je strašlivá věc při stoupajících cenách, obav o práci, zvláště v odlehlejších oblastech, kde lidé těžko hledají práci a jsou z jakýchkoliv důvodů připoutáni ke svému místu, kde žijí.  

... pan Klaus: rychlý sestřel z žebříčku oblíbených politiků

Mnoho lidí rezignovalo na zákony a pod heslem "zachraň, co můžeš", dělali v zoufalém stavu zoufalé kroky, které se často proti nim krutě obrátily. Exekuce i na dvě stovky, které někdo zapomněl zaplatit anebo světe div se, je prostě neměl. A kouzelná věta "neznalost zákona neomlouvá", měla za následek pokrčení ramen. A tak lidé, často nikým nevyslechnuti, přicházeli o majetky a zoufalí lidé dělali zoufalé činy i nadále. Bylo nám to všechno třeba? A není nic podivného, že tyto hrůzy se schovaly za značku "Klaus", nikoliv lidé, kteří vedou orgány státní správy a mají rozhodující pravomoci ze zákona, mají moc. Jeho aura byla "natržena" a do toho volného prostoru začínaly vnikat podivné aktivity, jež vyvrcholily podáním žaloby a jeho konečnou prohrou. Byl to velmi rychlý sestřel z jeho stále vysokého umístění oblíbenosti, kterému sám nemohl již zabránit a všechno se obracelo proti němu. Mediálně byl téměř vyřízený a to je pro každého politika, byť by se mohl upracovat k smrti, pohroma. Až dějiny ukáží, jaký byl politik, co všechno udělal a neudělal, ale jedno je jisté, že jeho druhá polovina mandátu byla zasažena Nečasovou vládou, která rozhodně neměla podporu takovou, aby současně nepoznamenala i jeho působení v prezidentském úřadě. 

... nyní je třeba sociálního smíru

Rozhodně si nemyslím, že panu prezidentovi Zemanovi nebude v prezidentském křesle horko. Ale on je trochu jiná osobnost. Za prvé, je zkušený a zná dobře, velmi dobře mentalitu našeho národa. Určitě ví, kde může očekávat odpor a není příznivcem chaosu (někomu se v něm dobře žije, záleží a povaze). Je konzervativní a rozhodně nehraje vabank, což může někdy v jeho profesi být slabou stránkou, zvláště mezi ostřílenými hráči. Pokud získá podporu širších vrstev občanů a podaří se mu utlumit neustálé provokace k nenávisti toho či onoho, mohou i lidé konstruktivněji nahlížet na problémy, v kterých se naše země může octnout v současném měnícím se světě, který z jedné strany tolik nabízí a současně i hrozí různými pohromami. Podle mého názoru, dá každému šanci a ten, kdo ji dostane, musí konat tak, aby ji nepropásl, protože druhou nedostane. Konečně, demokracie, to není žádná pohovka, do které si kdekdo dřepne a myslí si, že se věci budou prostě dít. Aby fungovala, je třeba podpírat její dávno vybudované pilíře. A to je úkolem všech lidí, kteří si ji zvolí nejen jako systém státního uspořádání, ale také jaké doslově a do písmene, jako životní styl. Bez toho to prostě nejde. Myšlení lidí, jejich snahy a tendence nejsou jednolité a sami máme nyní zkušenost, jak se snadno nabourávají například v době krizí nebo špatným nakládáním s mocí. Každý člověk v této zemi má stále právo hájit své oprávněné zájmy způsobem, jak je nabízí zákony země a vyjadřovat se, z pozice svých názorů, k problémům, které se dotýkají. Třeba blogem, třeba tím, že napíše otevřený dopis anebo vyvolá petiční řízení či využije možnosti podání stížností. I to je součástí hry o svobodu, snaha zachovat civilizovaný řád a pořádek.


Váha slov, označujících mezilidskou soudržnost

V jednom novinovém titulku je poznámka, že Zeman je ateista. Ráda bych se proti tomu ohradila. Myslím, že dobře chápe cenu mravnosti, důstojnosti člověka, jak je vedena v křesťanské nauce a dále v současné době stále sledována, zejména v otázce eutanazie a potratů. A tak doufám a věřím (tajně), že dojde i otázky stárnutí, zachování lidské důstojnosti a umírání, potažmo na zacházení s některými lidmi postiženými Alzheimerovou v některých ústavech (jak občas proběhne mrazivě  v tisku), a že dojde i na posilování hospicových zařízení, z nichž některé vede zejména katolická církev a bude zavedena i paliativní péče o umírající ve velkém utrpení na nevyléčitelné nemoci každého věku. A také věřím, že se pan prezident Zeman zasadí o zájmy rodiny a dětí, které v mnohých případech trpí nedostatečnou péčí i proto, že se rodina ocitá v nepříznivých sociálních podmínkách a je ji tak upřena svoboda se rozhodovat o svém životním standardu a tím i dá průchod názorové pluralitě odborníků zaměřených na tuto problematiku i z křesťanských iniciativ, aby se obnovila váha slov jako je milosrdenství, soucit a lidská solidarita v plném významu. Takové vztahy se nedají penězi vyjádřit, ale slovy, to ano - a to je práce pro média, jak dělaná.           

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | sobota 9.3.2013 13:36 | karma článku: 16,05 | přečteno: 707x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!