Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politika: Vzdělávání a vzdělanost v západní společnosti

Co je nutné k získání dobré pozice v životě? Vzdělání, o které člověk opře svou životní cestu a i nutnou seberealizaci, nebo peníze, za které lze získat pozice, jež otevřou cestu do vytoužených "vyšších sfér"?  

Priority západní společnosti

Nepřijde mi nějak zvláštní, že v současné době, tedy v přítomnosti, lidé zápasí o různé výdobytky, protože jsou jednak motivování společensky uznávanými hodnotami, jichž je nutno dosáhnout v určitém postavení, jednak vlastní ctižádostí, pokud ji lidé skutečně mají a dosahují cíle vzděláním a schopnostmi, které u sebe objevují během života a volí prostředky, které se prostě osvědčily. Nebudeme nyní hodnotit jejich morální kvalitu; pro nás je zajímavé, zda si klademe, jako západní společnost, ty správné otázky, které pochopitelně svědčí prosperitě, zahrnující nejen celek, a tím myslím Evropu, co tuto kýženou prosperitu podpoří a zda mají všichni lidé motivaci o ní přemýšlet i ve vlastním životě a něco pro svůj prosperující život obětovat pro budoucnost.

Kvalita vzdělávání je nutnou prioritou

A tím narážím na vzdělání a vzdělávání ve všech oborech, které jsou pro společnost nosné a důležité a na trhu jsou žádané. Takže ti, kteří se snaží dosáhnout vzdělání v žádaném oboru, mají naději. že na trhu uspějí, pokud samozřejmě obstojí v soutěži s ostatními čekateli na seberealizaci a očekávaný přínos společnosti. Co tedy chceme a potřebujeme, abychom obstáli na evropském a mezinárodním trhu? Zdatné lidi, kteří projdou kvalitním vzdělávacím systémem, ovládají jazyky, lze od nich očekávat, že je praxe naučí pracovat s informacemi, dovednostmi  a znalostmi, které během svých studií nabyli; to znamená, že stavař je skutečně stavařem, lékař lékařem na takové úrovni, a proto se dá očekávat, že dostojí svým odpovědnostem i kvalitám, které by právem sám očekával od jiných profesí;  s tím vším se také nese kýžená etika, kterou má každý obor v sobě zabudovaný i tradicí.

Které obory jsou prioritní pro společnost a které zájmové

Myslím, že by v čase mělo být jasné, jaké obory jsou prioritní pro tu kterou dobu, které zájmové a školství by mělo mít připravené nejen učitele na všech stupních vzdělávání, ale také osnovy, podle kterých povedou vzdělávané. Tedy první prioritou je řádné a promyšlené vzdělání v obojím směru, tedy prioritních i zájmových oborech, jelikož v těch zájmových mohou studovat v budoucnu úspěšní a prosperující odborníci. Proto nelze zavrhovat humanitní směry, ale pokud mají o ně lidé zájem, v prioritních oborech se již vzdělali, pracují v nich, mohou mít osobní motivaci vystudovat třeba klasickou filosofii, latinu, starořečtinu apod. Marná sláva, přátelé, pokud se pídíme po kořenech naší civilizace, hledáme v nich hodnoty, chceme znát počátky křesťanské éry či kulturní výdobytky středověké Evropy, pak se musíme dopídit k literatuře. A tímto si kladu otázku: proč Italům, Francouzům a Němcům nebylo a není líno vlastnit ve svých fondech kvalitně přeložené texty raně středověkých filosofů a teologů, kdežto u nás jsme skončili s tímto výzkumem v roce 1930 a tato literatura mohla tak dlouho žít, protože ji zkoumali a překládali v období baroka a národního obrození? A nyní k tomu, proč mluvím o zájmové sféře pro určitý druh vzdělávání: není to proto, že bych ji považovala za něco podřadného, co nepatří do hlavního mainstreamu preferovaných oborů, ale proto, že by mělo existovat kvalitní zázemí i pro ty, kteří se cítí být připraveni jít po cestě nesnadného studia a snášet dobré i zlé pro takové zaměření. Tací lidé totiž připravují půdu pro ty, kteří v budoucnu mohou ovlivňovat veřejnou sféru a když řeknou slovo "tradice" a budou tím mínit západní kulturu, pak budou vědět, o čem přesně hovoří. A to je také v zájmu našeho života v Evropě.

Životní standard a svoboda jeho volby

Další prioritou je otázka životního standardu, zdravé populace po duševní a tělesné stránce, nevynechám ani téma rodiny a rovnoprávné postavení mužů a žen nejen v možnosti dosahování kariéry ve veřejné a soukromé sféře, ale také v osobním životě. Jenže, aby lidé uspokojivým způsobem dosahovali těchto elementárních cílů, musí je za své cíle považovat. Třetí prioritou je směřování populace k takovým cílům, všeobecně prospěšných i jim samotným prospěšných, a tím je míněna výchova spojená s etikou, která je západní společnosti známa už od jejích kořenů.      

S jakousi cudností lidé říkají to okřídlené: peníze nejsou všechno. Záleží na tom, jak je společnost nastavená, co uznává pod významem - plnohodnotný život, uspokojivý život a dává na vybranou, jaký styl si kdo zvolí. Jsou lidé, kteří si připadají nazí, pokud jim před domem neparkují minimálně dvě auta a nemohou se chlubit exotickou dovolenou (nemám jim to za zlé, pokud tak zaměřili svůj život), a jsou lidé, kteří jsou šťastni z mála, kteří kladou své hodnoty nad ty materiální a vědí, že v konci půjdou s prázdnýma rukama stejně, jako se narodili. Není třeba dlouhosáhle zkoumat, kdo jsou ti šťastní. A také se pídit po definicích blaženosti, radosti, lásky a životního zdaru. Řeknu to jedovatě: je to zabudováno v naší západní kultuře a ještě, i po těch staletích, nejsou tyto definice v jejich podstatě překonány. To znamená, že z bohatosti těchto myšlenek si můžeme spolehlivě vybrat vlastní cestu, resp. všichni si mohou vybrat cestu pro dobré pozice v životě, pro seberealizaci, pro to, aby byli co platní pro společnost a pochopili, co je v lidském životě, jehož čas je odměřován, opravdu důležité a co opravdu důležité není.  

   

Autor: Irena Aghová | pondělí 11.7.2016 19:56 | karma článku: 25,48 | přečteno: 601x
  • Další články autora

Irena Aghová

Dějiny ukazují cestu následníkům co je dobře a není .

Nemyslím, že by měla Evropa opakovat chyby svých kulturních předků a dospět ke zkáze, ale měla by hledat východiska a dospívat k určitým cílům, i když vzdáleným.

4.12.2021 v 14:18 | Karma: 18,57 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O soucitu s nemocnými a o predikování smrti přeživších.

Před chvílí jsem si přečetla článek, který mi vyrazil dech a ráda si přečtu Vaše diskusní příspěvky. Studie: Těžký průběh nemoci covid-19 zvyšuje riziko úmrtí v následujícím roce (msn.com). To je výchozí článek.

3.12.2021 v 1:36 | Karma: 24,80 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Politika je věc veřejná na sociální půdě.

Na první pohled se zdá, že společnost rozdělují názory na situaci, která je složitá a v ní se projevuje zranitelnost hodnot a nutnost dosud ustálené hodnoty zvážit a neobávat se jejich přehodnocování.

28.11.2021 v 0:56 | Karma: 15,87 | Přečteno: 184x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Jak je důležité pěstovat ve státě etiku.

Po roce 1989, po sametové revoluci vzešla tendence pokračovat v ideálech První Masarykovy republiky. Jenže po Masarykovi svět prožil II. Sv válku a po ní další vývoj, který známe pod názvem totalita.

6.11.2021 v 14:28 | Karma: 17,32 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Ghosting jako způsob týrání člověka.

Poprvé jsem se setkala s pojmem, jehož obsahem je projev egoismu a sebestřednosti či vážného nedostatku empatie. Tím pojmem je ghosting.

2.11.2021 v 8:09 | Karma: 18,60 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!