Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politika: Výklad pojmu demokracie je náš úkol

Mnozí víme, že pojem "demokracie", pochází z řeckého jazyka a znamená vládu lidu. V Platónově Ústavě najdeme spoustu podnětů, jak o  demokracii uvažovat. Také v dalších dějinách naší civilizace. Jaký máme výklad v současnosti? 

Pár slov o státu, právu, společnosti a demokracii

Jak si představujete demokracii? Já jako fenomén, který se prolíná nejen v pojmu způsobu vládnutí, ale má i duchovní, právní, historické, psychologické a sociologické kořeny v dávné minulosti, když lidská civilizace vytvořila "obec". Je to způsob nazírání na hodnotu života, majetku, vedení a řízení společnosti, na svět a mravnost nejen v mezilidských vztazích, ale také vztahů k přírodě a okolnímu světu. Člověk žije ve vztazích.  Například dějiny filosofie svědčí o tom, že lidé o takové uspořádání usilovali a současně i vztahovou povahu člověka objevovali v náboženství, v politice, v právu i ve svém osobním životě. Je tedy stále o čem přemýšlet, co objevovat, co promýšlet a co rozvíjet. I v dnešní době, která neopouští tento fenomén, o kterém se mluví a hledají se další a další stupně vyspělosti ve vztazích, které fungují na tomto zvláštním modelu soužití s lidmi, s přírodou, se světem, s duchovním světem ve smyslu, jak jej chápeme. Není to uzavřený kruh, který nás svírá v nějakým hranicích a jakákoliv hranice, kterou se lidé pokouší v pojmu objevit, jen omezuje možnosti ho plně pochopit a vyložit.

O modelu představ a domluvě mezi lidmi

Můžeme si jako model vytvořit různé obrazce a vyznačit v něm žádoucí  a důležité vztahy, v nichž se hodláme pohybovat, myslet, vnímat a pracovat a ty deklarovat nejvyšším zákonem - Ústavou, která také není v historii lidstva žádnou novinkou. Ale i když své představy o demokracii sevřeme do do článků, přesto bude stále přetékat přes hranice těchto ustanovení, protože se nedá omezovat lidskou vůlí, ale dá se pochopit a uchopit rozumem, poznáním, co ještě je nebo není v jejím kontextu. Ovšem, že je důležité, aby lidé tvořili rozumné a promyšlené zákony, sloužící k uplatňování vůle orgánů státu a dosahování oprávněných zájmů a práv člověka, vyplývající ze společenské dohody, kterou nazýváme Ústavou. Život lidí není založen na mechanických pravidlech, ale je sám o sobě také fenoménem, který se stále proměňuje a to vyžaduje stále střežit nejen rozumnost práva, ale také mravních norem. o nichž je třeba uvažovat a diskutovat a přizpůsobovat k přítomné době, v níž vychováváme nové generace. Nepovažuji za legitimní, když se někdo ohání demokracií a přitom nedbá na základní předpoklad: svým chováním a jednáním omezuje možnost druhých lidí se chovat podle svého přesvědčení, v němž chce prosadit též své zájmy. A taková strkanice opravdu k ničemu nevede, jen k agresivitě a následné nemožnosti se domluvit, kdo má právo něco uplatňovat a kdo ho nemá.

Všichni se rozčilují, něco prohlašují, ale jen ukazují na nedostatky v právním řádu

Samozřejmě, že je správné, aby lidé, kteří mají pocit, že musí něco veřejně prohlásit, aby tak učinili, a to způsobem, který je podle pravidel naší země legitimní. Mají k tomu spoustu prostředků a mě těší, že jejich zájem o veřejné blaho a soužití na vysoké úrovni projevují peticemi, v jejichž textech jsou významné myšlenky, které mohou přispět k rozvíjení našich úvah o demokracii a demokratickém nazírání na každodenně se projevující lidské vztahy k životu v širokém slova smyslu. Jen je třeba, aby  se adresáti peticemi zabývali a lidem naslouchali. Jsou demokraticky zvolení a měli by hlavně ctít snahu občanů o politické řešení, pokud zákonem z jakýchkoliv důvodů nelze ho dosáhnout. Jen takový tok informací, diskuse a popřípadě shromáždění je vhodnou příležitostí, jak naplňovat fenomén demokracie jasnými postoji k určitým problémům, nikoliv vyhrožováním a používání krajních prostředků. 

Nechť lidé oslovují státní orgány a své představitele, pokud potřebují změnu v tom, co považují za nepotřebné, ustrnulé, málo užitečné. Sem tam padne i ostřejší slovo, rozhoří se debata a hádka, která je sice nepříjemná, ale je třeba do ní vstoupit, pokud se lidé nedokáží vyjadřovat trpělivě a věcně. Všichni víme a vědí to i zákonodárci a jiní lidé veřejně činní, že právní řád potřebuje redukci a zákony podle našeho politického zřízení a směřování k demokracii, musí být srozumitelné, jasné a lidé ho musí používat v každodenním životě, a současně svým jednáním a chováním i konáním naplňovat. Zákony se mění i v rozhodovací praxi soudů a Ústavního soudu,  a je nutné, aby novelizace probíhala postupně a upravovala práva a povinnosti všech složek státu. Jestliže je porušena rovnováha, je třeba ji zákonem či rozhodnutím příslušného orgánu vyrovnat. Právo je nástrojem k uspořádání poměrů ve státě, vyjadřuje vztahy, které jsou žádoucí a potřebné k plynulému životu ve společnosti, má být účinné a vymahatelné a všichni ho máme používat k uspokojení svých práv a oprávněných zájmů.

Spory, které se vyhrotily v nedávné době, mají jistě v něčem racionální základ, ale řeší se iracionálním způsobem, který vidím v používání nejrůznějších symbolů. Jistě, že demokracie předpokládá, že nejsou omezovány svobody a práva, které jsou v Listině jsou garantovány. Přirozené právo nemůže být Popelkou a že třeba ho reflektovat a současně i rozumět občanskému zákoníku, který je jím prostoupen a po Ústavě je nejdůležitějším zákonem. Opětně garantuje lidská práva z Listiny a současně je i reguluje. Jenomže, podle mého názoru, abychom ho mohli naplňovat a realizovat, je třeba ho také vyložit - výklad by měl být obsažen v soudních judikátech. I ty samozřejmě musí dbát na demokratické základy naší země a občané očekávají, že jejich práva a oprávněné zájmy, jejich oprávněné postoje k té které problematice jsou soudními rozhodnutími zaručena a že se jim dostane spravedlnosti, nejen práva. A někdy spravedlnost funguje neočekávaným způsobem. Je třeba vědět, co pojem "spravedlnost" vlastně obnáší v demokratickém slova smyslu. A někteří lidé postrádají schopnost se soudit, a také chuť se soudit, pokud nechápou správně, čeho mohou dosahovat a jak svou spravedlnost chápou. O ní je také třeba mluvit a její možnosti též chápat ve vztazích, o nichž jsem psala výše.

O nespokojenosti lidí s představiteli státu

Je zřejmé z posledních událostí v naší zemi, že lidé jsou nespokojeni s jednáním, činy a konáním vrcholných a ústavních orgánů v naší zemi. Mohou být nespokojeni a svou nespokojenost mohou svobodně projevit nejrůznějšími způsoby. Tyto způsoby jsou garantovány zákony určité právní síly. Naposledy byl konečně oprášen zákon o shromažďování, v němž se prolínají judikáty našich soudů v jejich rozhodovací praxi. Tedy nikdo neomezil na poslední chvíli jeho základní hodnotu, totiž svobodu shromažďování na veřejných místech, ovšem za určitých podmínek, které se právě vyvinuly z rozhodovací praxe soudu, nikoliv jednostranným diktátem. Na těchto shromážděních lidé řeční, provolávají různá hesla a přináší symboly, které vyjadřují jejich postoje, protože ne každý se dostane ke slovu. Však víme, že svět se stále mění a ani v dávných minulostí tomu nebylo jinak a tyto změny mohou znamenat cokoliv, záleží jen na lidech a jejich postojích, chování, konání a rozumném uvažování, co je prospěšné pro stát a jeho vztahy uvnitř i k zahraničí.

Politici, média a občané

Ale v některých případech je nutné, aby média, obsazená tolika velmi kreativními lidmi, byla schopná a ochotná přinášet informace srozumitelným a nestranným způsobem, protože jsou zprostředkovatelem dění a mají ve veřejnosti své místo. Pak bychom se dozvěděli i o rozhodování na politické a mezinárodně právní úrovni, kam náš stát směřuje a proč směřuje tam či onam a lidé by mohli toto rozhodování komentovat, k tomu mají svobodný prostor a zákonné předpoklady a schopnosti rozeznávat, co společnosti a státu svědčí a co nesvědčí.

A to vyžaduje velkou dávku informovanosti i občanské zralosti k demokratickému postoji k nejrůznějším problémům. Jistě, že český národ, a nebojím se říci, že je to národ zkoušený i zkušený, o něco v jeho očích závažného bojuje. Poloha naší země už v historii sehrála velkou roli a my ji nezměníme, musíme umět jí rozumět jako historické danosti a naši politici ji správně chápat a respektovat ve svém rozhodování. Ústavní činitelé, prezidentem počínaje, stejně jako státní orgány,jejichž představitelé jsou dosazování do svých funkcí jmenováním a pocházejí z různě ideově zaměřených politických subjektů, vstupují do koalic a v těch by měli vydržet do dalších voleb za spolupráce s občanskými uskupeními, které se vyjadřují k jejich práci a činnosti. Jen mi není jasné, zda se lidé nyní vyjadřují k Miloši Zemanovi jako k člověku, nebo ústavnímu činiteli, protože v tom ten rozdíl, jakým způsobem ho ve svých požadavcích oslovují, aby i on buď jako prezident nebo Ing. Miloš Zeman mohl s nimi komunikovat. Jistě si všichni pamatují, že tuto otázku, kdy je ústavní činitel člověkem či ústavním činitelem, řešil Václav Havel. V každém případě je důležité, abychom si vzájemně naslouchali a nepřekřikovali se a nestranně posuzovali naší situaci v každé době, protože co dnes nemusí být zítra.

Přemýšlejme nad demokracií, které teče všemi proudy a průduchy naším životem, nepolapitelná, neomezitelná (pokud zákon nestanoví jinak), s naplňujme její zdroje spravedlností, láskou k bližnímu a touhou po pokroku a rozkvětu ve vztazích, v níž ji žijeme. Nejde jen o nás, ale o budoucnost našich dětí, do níž každý den vkládáme své úsilí, nikoliv tradice, které omezují svým způsobem vždy další rozvoj v budoucnosti a nemusí být vždy užitečné.     

                                  

 

Autor: Irena Aghová | úterý 1.11.2016 8:53 | karma článku: 24,18 | přečteno: 421x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...