Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politika: Stát jsem já?

Dvacet let se potácíme v nadějích i prohrách, neúspěšném zavádění kapitalismu, jsme svědky vzestupů a pádů jednotlivců i celých skupin. Po každých volbách za krátkou dobu se projeví neschopnost zvolených zástupců vládnout této zemi, ať jsou orientováni vpravo nebo vlevo. Je tu mnoho nedostatků, nevyléčených pocitů křivdy, absence mravnosti a schopnosti žít normálním životem. Protože ať chceme nebo nechceme, dotýká se nás to osobně. Chybí profesionální přístup a řízení země, která nemůže být vedena pouhým manažerským způsobem.

Mladí lidé se v poltice neosvědčili

Stále více vyplouvají na povrch skutečnosti, kterým se nechce ani věřit! Podle jakých modelů vlastně lidé, kteří v rozhodujících pozicích stojí, se chovají a jednají? A kde se stala chyba? Nechci nikoho hájit a ani hanět. Chci věřit, že v každém člověku je trochu cti a poctivosti a ne všechno by byl schopen zaprodat pro vlastní kariéru a prospěch. Ale čest a poctivost není člověku vrozená, je dána správnou výchovou v rodině i ve společnosti, která takové vlastnosti upřednostňuje před hamižností, bezpáteřností a nemravností. Bude jen záležet na tom, jaké politiky chce mít česká společnost ve svém čele. Je však vidět, že mladí lidé, kteří považují starší a zkušené za dinosaury, nedosahují na něco tak závažného, jako je politická moc. V krátkých dějinách, po roce 1989 až do dnešní doby, se prostě neosvědčili, ač v ně byla kladena taková velká naděje. A nejsou to žádní nevzdělanci, právě naopak! Nikdo je však neučil ovládat sami sebe dřív, než se připustili k moci. A to je také vina těch, kteří jim dali zelenou a vyzdvihli je na nejvyšší žebříčky mezi vládnoucí elitu a pak se najednou projeví naprostá absence základních instinktů, která je zrazí na samé dno ze dne na den. Rychlé změny vlád v naší zemi po celou dobu od roku 1989 nedovolují lidem, kteří se dostávají k moci vyzrát a promyslet si své kroky, naučit se řemeslu, umět komunikovat a sbírat každý den zkušenosti.

Rychlé změny vlád devastují zemi i společnost

Rychlé změny vlád devastují tuto zemi, ale současně, pokud se opravdu nenajde uvážlivý a zkušený člověk, který by mohl vést vládu, musíme se prostě s touto situací smířit. Vlády vzešlé z voleb jsou trvale neúspěšné. A nemyslím si, že by se to i v budoucnosti ustálilo. Úřednické vlády jsou jen dočasným řešením. Situace si žádá změny, modernizaci společnosti. Ale váhám, než řeknu, že si lidé ještě tržní kapitalismus přejí. Ale přejí si demokracii, v které však se teprve učí žít a to není jednoduché umět spoléhat sám na sebe, když se stále častěji mění podmínky pro život každého jednotlivce. A nelze nastavit model řízení tak, aby byl vhodný pro každého, ale lze ho nastavit tak, aby byl příznivý pro generace, které zde žijí pospolu. Jenomže lidé mají své potřeby a své city, své životy a osudy. Nelze je pojímat jen statisticky a já věřím tomu, že modernizovat zemi lze i bez diskriminace a vyvolávané generační nevraživosti. Ale nejde to ze dne na den. Je to věc vývoje a nic se nedá uspěchat. Lidé nejsou objekty vládnutí, ale subjekty státu, a to je velký rozdíl.

Vzdělání politiků a státních úředníků

Myslím, že by bylo nutné, po těch všech neúspěších, aby místo všelijakých bizardních oborů, které lidé studují na soukromých školách za drahé peníze a pak se snaží uplatňovat v politice, vznikla státní vysoká škola pro budoucí politiky a státní úředníky a vychovala generaci lidí, kteří budou schopni svá povolání vykonávat kvalitně a profesionálně. Asi už není možné, aby zemi vládli amatéři, kteří mají nějaké představy a přitom jim chybí cílené zaměření. Být politikem je profese a hodně tvrdá a náročná. Nestačí být jen členem politické strany a ta, jak je vidět ani své lidi řádně pro takové funkce není schopna připravovat. Být starostou, hejtmanem, primátorem, ministrem nebo dokonce ministerským předsedou a vést tým lidí, kteří spravují obec, město nebo celou zemi je ohromná odpovědnost, kterou si možná málokdo uvědomuje, když do funkce nastupuje. A možná, že by se chod státu hodně zlevnil, kdyby se omezily nákladné, ale záhy neúspěšné experimenty, které zaviňují i sociální problémy a nespokojenost lidí.

 

Autor: Irena Aghová | pondělí 11.4.2011 0:09 | karma článku: 8,31 | přečteno: 1139x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...