Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politika: Pohled za panem Drábkem a jiné souvislosti

Bývalý ministr sociálních věcí a práce odchází a nikomu to není líto. Ale může nám být líto, že jeho činnost byla jednou z mnohých, která poškodila českou pravici, a tím, dlužno říci,  i mnoho slušných a pracovitých lidí, kteří působili jak v komunální, tak i veřejné  politice na straně české pravice. Sociální a důchodová reforma byla témata, pro které byla pravicová vláda volena, a je těžké přiznat, že za tímto úsilím, které v tomto ohledu předvedla, je jeden významný výsledek - naštvaní občané, a právem naštvaní. Ale nikdo nemůže tvrdit, že vláda nebyla včas varována ... lidé si jsou dobře vědomi, že Česká republika nezkvétá a že prochází řadou problémů, které vznikly za minulých vlád a nebyly řešeny a do toho vpadla Nečasova vláda s hektickým způsobem prosazování reforem, které však nebyly ani dostatečně představeny a ani řešeny situace, do kterých se lidé v jejich průběhu dostávali tím, že snížením příjmů, nezaměstnaností a nízkou úrovní pracovního trhu nebyli schopni plnit své finanční závazky a padali do sítě exekutorů i lichvářů a jejich situace se stále více zhoršovala. Nebýt toho tlaku, který nebyl adekvátní k momentální situaci, jistě by nebyl tak silný odpor proti vládě, která měla zprvu obrovskou podporu, dá se říci větší podporu, než jiná v minulosti. Zvláště, když mnoho slušných lidí se dostalo na úroveň nepřizpůsobivých "nefakčenek" a místo, aby byli podpořeni nabídkou zaměstnání na příslušných úřadech, tak byli odkázání na veřejné práce, za které neměli dostat žádné peníze, aby si tak zasloužili pobírat dávky v nezaměstnanosti. A mnoho lidí to pociťovalo jako urážku, bouřili se, vysvětlovali, ale nebyli vyslyšeni. Tím si pravice neposloužila ani trochu a bohužel, tato situace strhla do propasti mnoho chytrých a slušných lidí, členů pravicových stran. Za panem Drábkem zůstala spoušť, kterou těžko někdo v dohledné době napraví, stejně taková, jako za panem Dobešem ve školství. A na to lidé jen tak nezapomenou - třeba na státní maturity, které stály tolik peněz a byly k ničemu. 

Neplýtvejme lidmi schopnými a ochotnými pracovat ve veřejném zájmu

Tvrdím, že se v této zemi plýtvá lidmi, jejich schopnostmi a silami, i trpělivostí. V politice mohou působit lidé jakéhokoliv zaměření s vědomím, že tak činí ve veřejném zájmu, nikoliv jen proto, aby si "nahrabali" protože naše zemička, položená mezi mocnostmi jako otevřená dlaň, by měla mít velký zájem na tom, aby se lidé angažovali v nejrůznějších činnostech, které jsou důležité k překonání problémů společenských vrstev. Ty přicházejí s labilitou státních financí, jež mají vazbu na finanční politiku v EU. Myslím si, v určitém úhlu pohledu, že se vytrácela soustředěnost na všechny občany, zvláště na střední vrstvu, která nesla velkou zátěž, a zanedbávaly se problémy, které dlouhou dobu hrozily výbuchem v kritických oblastech, až skutečně vybuchly.

... například Moravskoslezský kraj

Dlouhodobě probíhající sociální krize si bude vyžadovat vynaložení nemalých veřejných prostředků, protože potlačením bouří se ještě neřeší základní problém, a to jsou pracovní příležitosti a vztahy mezi lidmi. Ale stejně tyto oblasti dosud nebyly posilovány o pracovní příležitosti a ani o zlepšení sociálních a zdravotních podmínek lidí. Poslední skandál, který se zejména odvíjí v Moravskoslezském kraji v souvislosti s otráveným alkoholem, znovu vrhá pozornost na poměry v této oblasti. A znovu se vynakládají veřejné prostředky na vyšetření této kauzy, ničení otráveného alkoholu a šetření celé obchodní sítě, která alkohol nejen vyráběla, ale i distribuovala. Vzpomínám si na jeden rozhovor - Zaorálek versus Heger.  Každý nechť si svůj názor vytvoří sám. Pokud ČSSD vyhraje i Parlamentní volby, bude mít dost sil a vůle např. odstranit problémy tohoto opomíjeného kraje jednou pro vždy? Nebo vznikne nové politické uskupení, které to vezme "od podlahy" a příčiny netěšených poměrů vykoření otevřením podnikatelských příležitostí a přísunem lidí, kteří se tam zabydlí a vnesou do kraje jiný způsob života aktivním přístupem? Pan Zaorálek v tomto videu hovoří o tom, že je tam dostatečný počet vysokoškoláků - ale to není měřítko pro to, že Moravskoslezský kraj je v situaci, v jaké je, a je to škoda, protože je to kraj oplývající přírodní krásou, ale se špatnou pověstí. Ale je to také kousek naší vlasti.    

... politická uskupení či politické strany?

Volby jsou velmi nákladné, a kromě toho, že strany dostávají prostředky ze státního rozpočtu, jsou i sponzorované, a sponzoring politických stran je Pandořinou skříňkou, jak jsme se přesvědčili při různých kauzách. Politické strany se řídí zákony vzešlé z ústavy, z nichž nejvýznamnějším je zákon o politických stranách, a ten vychází ze zákona o sdružování. Ten směřuje k novelizaci spolu s příslušnými ustanoveními protikorupčního zákona. Zákon o sdružování však ve svých ustanoveních hovoří o politických uskupeních, které mohou být soky pro tradiční politické strany, které od roku 1990 nabízejí stále stejné tváře, jež dlouhodobě působí ve veřejném životě a nepřinášejí nic nového pro vnitřní rozvoj země a omezování negativních vlivů, které prorůstají velmi hluboko do společnosti. Slibované reformy, které si občané přejí, však k takovému cíli nevedly, naopak, jejich průběh byl předmětem nepokojů z pohledu snižování příjmů a navyšování cen, i když se může kdokoliv odvolávat na to, že ve Francii, v Německu a jinde to také tak probíhalo. Jenomže - může se Česko porovnávat se zeměmi s úplně jinými společenskými poměry a mzdami? Zatímco pan ministr Kalousek se dívá na situaci z pohledu EU, lidé se zase soustředí na své životní podmínky a škrtací politice říkají důrazné - ne. Je třeba řešit situaci všech lidí, nejen podnikatelů, kteří mohou však těžce zhavarovat na neustálé změně výše daní. Je třeba hledat jiná, neotřelá řešení, která současně i vyhoví vnitrostátním podmínkám. Všichni rozumní a uvážliví lidé ví, že je reforem třeba - ale ne takových, které dlouhodobě vrhají určité společenské vrstvy do sociální a finanční nejistoty, čím se společnost radikalizuje, a chátrají ideové pilíře, na kterých stojí podle Ústavy. A tu je třeba stále dodržovat a usilovat o práva i plnění povinností, které směřují ke státu (potažmo státním orgánům) i státním občanům.

 Kosmetické úpravy jsou k ničemu

 Život v České republice nic nezlepší, pokud nebude vytvořeno skutečné kvalitní řešení pro kritické oblasti v celé naší zemi, jako je zdravotnictví, sociální a pracovní politika, vzdělávací politika a bezpečnostní politika, národní hospodářství a mezinárodní vztahy, které budou vnímat Českou republiku jako rovnocenný stát mezi ostatními vyspělými zeměmi. A k tomu asi bude třeba něco víc, než střídání pravice a levice u moci a opakování neustále stejných problémů, které se krátkodobě utlumují. Tomu mohou napomoci lidé, kteří se sdruží do politických uskupení, získají odborníky a vytvoří nosné programy. Jestliže někdo namítne, že nemají zkušenosti s řízením státu, jako ti, kteří ho léta řídí, pak se musí kdekdo ptát, jak to, že jsme od roku 1989 nenašli pod vedením těchto lidí cestu k prosperitě, i když jsme se vydali cestou kapitalismu, podlehli chamtivosti a lenosti, pocitu neomezené moci. A zapomněli na obezřetnost před úpadkem, v kterém jsme se ocitli ve všech směrech. A z toho musíme zase vyjít - na štítě.                     

Autor: Irena Aghová | sobota 27.10.2012 13:49 | karma článku: 24,59 | přečteno: 1754x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!