Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politika: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina

Možná, že je to jinde docela legrační, když si poslanci a státníci nadávají a vyjadřují se hulvátsky na adresu druhého. Jisté vidláctví je tu zakořeněno a někteří občané také, jak je vidno ze společenského styku, se nedrží na uzdě a díky naší taškařici jsem zjistila, jak je náš jazyk bohatý na předhůzky a nadávky. Asi bychom si to užívali, protože jsme národ veselý a žádnou legraci ani v EU nezkazíme, kdybychom  nebyli v situaci v jaké jsme. Ale kdo zná českou historii, která není prostá takových situací, mávne rukou . všechno už tu bylo ... otázka je, zda máme stále opakovat stejné modely, které nám třeba i nevyšly nebo způsobily úpadek společnosti a země.

Když sprosťačí kníže ...

Já ráda čtu názory knížete a to proto, že sedí. Jednak je to zkušený člověk, jednak k takové společenské roli vychovaný, vždy elegantní, vznešený a umí se chovat. Jadrná slova prokládá do hovoru, když je potřebuje vyslovit a pokud jsem porozuměla například irské řeči, tam takovými slovy nešetří v běžné mluvě, stejně jako Američané nebo Němci. Ale kníže dovede, kromě používání jadrných slov, mluvit věcně, nikoho neuráží a jistě jste si všimli, že dokonce se tu snažil, jak mohl, zavést trochu smíru mezi rozvaděné, rozčílené a bojující politiky.

-- tak co, splnili úkol pana prezidenta

Ti to tedy vzali naprosto vážně a snažili se splnit úkol pana prezidenta, který nad nimi stojí ve své hrozivé póze ze zdviženým ukazováčkem a jistě se v noci v posteli obrací z boku na bok. Ale on nikdy nemluví hrubě, ani v krajním případě, alespoň ne na veřejnosti. Kníže si však i přes tyto šarády určitě zajde do pěkné kavárny a dívá se zálibně na ženy, které se promenují kolem oken. Protože lidé takto vychovaní se nenechají rozházet a nechovají se jako trhovci. Také necinkají drobnými, mnoho svých osobních věcí dokáží utajit a netahají na veřejnost svůj vztek, mocichtivost a chamtivost. A tím by měli být dobrým příkladem těm ostatním, pokud by to ovšem nebyli naši furianti s paličskými náladami. Ale, panu prezidentovi, i když se na něho pomyslně snášely vejce a rajčata z řad lidí, se podařilo dotáhnout věc do konce, a to je pro nás občany, nezaujaté, dobře. A pak způsobně budeme kráčet k hlasování o důvěře a ještě způsobněji k dalším volbám, pokud tato situace nastane a věřme si, že tentokrát v hojném počtu, protože jde o nás, o naše životy a budoucnost této země.

Nemám vztah k žádné politické straně

A tudíž se na věci dívám z ptačí perspektivy. Opravdu, v noci jsem sledovala na internetu zprávy o jednání o ministru vnitra.  A výsledky toho jednání, hned z rána, zvedlo mnohým lidem, kteří zřejmě tak bděli u počítačů, žluč. Pan prezident si žluč rozhodně zvednout nedá, ale zvedne ukazováček, který pak zamíří ke dveřím a budou asi předčasné volby ještě dřív než se plánovalo, pokud tato vláda tuto noc spíchnutá horkou, velmi horkou jehlou neustojí hlasování o důvěře. Myslím, že těžko. Někteří lidé se neudrželi na uzdě, jak to umí kníže, popadlo je ego a pokazili si svou politickou cestu do budoucnosti, i když mohli být perspektivní. Na politiku mají lidé dost času i v době své zralosti. Zřejmě to s našimi mladými tak jednoduše nepůjde, jak se zdálo. Kromě toho, že jsou to vzdělaní lidé, zdá se, že ke zralosti mají dlouhou cestu.

Všichni jsme najednou dospěli

A snad pochopili, že svoboda, demokracie a dodržování práva není žádná samozřejmost, a také ne bezpečnost lidí i této země. Možná, že po dobu, co jsme sledovali hrátky a šarvátky, jsme si uvědomili, že vůči několika lidem v politice, kteří nás, tentokrát tedy moc nereprezentovali, je nás 10 miliónů a ať to chceme nebo nechceme slyšet, i my jsme odpovědní za politickou úroveň této země a za pověst, kterou si děláme v očích daleko větších a demokracii zvyklých států. Možná, že tímto byly naplněny některé naděje z listopadu roku 1989 a po více než dvaceti letech jsme si uvědomili cenu, kterou jsme nemuseli platit krví a násilím. A tak jim nenadávejme, jsou to jen lidé! A možná, že nám trochu nastavili zrcadlo ...

Zkrátka každý jednou dospěje a tady snad sedí přísloví, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. A také, tak dlouho se chodí ze džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Jsme stejně mírumilovný a humanisticky založený národ, to mi nikdo nevymluví. V opačném případě by to celé vypadalo úplně jinak. Bůh ochraňuj Českou republiku, chce se mi zvolat - jenomže i v tom to máme trochu jinak. Takže do toho musíme sami, bez vyšší ochrany. A nebo se pletu?

Autor: Irena Aghová | úterý 19.4.2011 11:54 | karma článku: 9,00 | přečteno: 995x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...