Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politika: O možném novém programu ČSSD

ČSSD je historickou politickou stranou. Od roku 1870 do roku 1890 zaznamenáváme počátky její činnosti a až do dnešní doby její dějiny mapují historii moderní samostatný stát. Kam se má nyní vydat? O tom tento článek.

Zaměřila jsem se na sociální stránku programu ČSSD, i když vím, že těch problémů je daleko více. Podle mého cítění a názoru je však právě sociální otázka a její stabilita důležitá a od ní se odvíjí další vývoj v zemi nejen v přítomnosti, ale i do budoucnosti. ČSSD je sice historická strana, která ve svých dějinách měla obdivuhodné osobnosti, ale nyní žijeme v úplně jiném světě, který vyžaduje zdatnost od politiků a od všech lidí, kteří ve veřejném sektoru působí a pracují. Jednak musíme držet krok se světem, řešit mnoho problémů vzniklých současnou neklidnou situací, ale je třeba hlubokého vhledu do naší současné společnosti v celé zemi. A to vyžaduje velký rozhled a vzdělání k tomu, aby se problémy řešily v širokém, nikoliv úzkém spektru. A to nikdo ze dne na den nevymyslí.    

Zaměřování se na celou společnost v kontextu doby

Široce zaměřené programy do samého nitra společnosti v demokratickém  státě  potřebují mít nejen osobnosti s invencemi a projekty, ale také politiky, kteří se nejen umí jasně vyslovit ke svým projektům s takovou důvěryhodností, že zmobilizují voličskou základnu a podnítí ve svých členech iniciativu takové zaměření stále posilovat a budovat tím, že přinesou další podněty do návrhů zákonů, kteří jejich zástupci ve vládě, v parlamentu a jiných orgánech budou prosazovat a naslouchat veřejnosti, přijímat její připomínky a současně tvořit po volbách politické koalice,v nichž se bude politika prosazovat. 

V popředí zájmu má stát člověk a rodina

V současné době všichni vnímáme, že se společenská a sociální témata rozšiřují o další aspekty, které se rodí nejen v naší společnosti, ale také v Evropě i ve světě. A nejde o žádné maličkosti. Všechno je totiž spojeno s moderními náhledy na antropologickou otázku, která by měla stát v popředí zájmu a která stála i v popředí zájmu v historii. S ní souvisí samozřejmě i sociologie, ekologie, ekonomie, právní věda a další obory, které jsou spojeny technickými, zdravotnickými a kulturními i vzdělávacími systémy, které nelze s rostoucím počtem obyvatelstva a jeho oprávněnými nároky na slušný životní standard opomíjet. Nelze se tedy spokojit s řešením dílčích problémů, které ad hoc nastávají a zase zanikají, ale stále sledovat vývoj, který není zastavitelný ani tím, že není důsledně vnímán, tím není vnášen do politických projektů, dále nemůže být zkoumán a řešen ve vládních návrzích zákonů, dále ani prosazován při jejich schvalování. Člověk, který chce kus svého života věnovat veřejné činnosti, by neměl jen sledovat svůj úzký program, ale musí ho vidět v kontextu své doby a v situaci světa, a s těmito širokými otázkami a problémy z nich vzešlých si musí politik vědět nejen rady, ale taky o nich mluvit a čerpat poznatky z veřejného mínění, které bych zařadila na první místo, neboť vyjadřuje v souhrnu potřeby a představy do budoucna, v níž bude žít další generace.

Podněty z jiných zemí jsou zajímavé, ale u nás je jiná realita

Česká společnost je tradiční a má za sebou dlouhou historii a kořeny. Není snad jediná generace, která by byla ušetřena politických otřesů, které prošly Evropou. Rodinu vnímá jako základní zázemí, ale současně se lidé zabývají i otázkami, které ovlivňují jejich postoje, potřeby a představy o budoucnosti. Jenže, nelze se zastavit jen u otázky rodiny, vyhlídek na naplnění potřeb a zájmů, ale i upevňování mezigenerační soudržnosti, která má zásadní vliv na další citový a lidský vývoj následující generace. Současná ministryně sociálních věcí se zaměřila v podstatě na práva žen, což je sice také důležitá otázka, ale myslím, že rovnováha práv mezi muži a ženami je zajištěna naším právním řádem dostatečně ve všech aspektech. Tím, že vytvoří kvóty pro zastoupení žen v rozhodujících funkcích není řešením pro ženy, které pracují na jiné úrovni a nedosahují často ani průměrného platu, i když se obvykle starají o děti a rodiče a domácnosti. Jestliže se stavíme proti diskriminaci, pak by tato snaha měla být obecně zaměřena. Ale nikdo, podle mého názoru, nevyřeší problémy v rodinách úřední cestou. To je o kvalitách mezilidských vztahů, v nichž hraje velkou roli životní standard, který trápí mnoho lidí zvláště v menších městech a odlehlejších oblastech naší země, tedy tam, kde lidé nenacházejí pracovní místa a musí dojíždět do větších měst, kde také nemají jistotu, že si práci udrží. Citlivou sociální otázku, která se odvíjí od možnosti bydlení, možnosti založení rodiny, možnosti pečovat o své staré členy rodin a děti. nelze řešit vzory z jiných zemí s jinak laděnou společností, ale přímo v zázemí naší společnosti. Úloha ministra sociálních věcí a práce by měl řešit úplně jiná témata, než se doposud od Nečasovy vlády až do dnešní doby řešily. 

Občas masmédii proběhly návrhy, jak vyřešit předčasné odchody do důchodu, jak včlenit zpět do pracovního procesu lidi nad padesát let, jak si poradit s tím, že soukromé firmy nechtějí zaměstnávat absolventy škol a lidi už od 45 let věku. Je to téma, které zůstalo ve vzduchu a není k dohledání, že by se kdy důsledně řešilo. Témata sociální politiky, na kterou se ČSSD zaměřuje ve svých programech, a do kterých patří i práva menšinového obyvatelstva, uhýbají úplně do jiných směrů a čas nemilosrdně běží. A to nemluvím o invalidních důchodcích, kteří často marně hledají své uplatnění, aby měli prostředky na slušný život a mohli si pořizovat léky a absolvovat léčbu, kterou na sto procent nekryje zdravotní pojišťovna. Jen díky tomu, že mnoho lékařů a středního zdravotního personálu se staví ke své práci zodpovědně, i přes problémy, o kterých se dozvídáme z tisku, nikoliv z ordinací, se zdravotnictví drží jakž takž na nohou. Ale i oni mají rodiny, o které se starají, řeší rodinné problémy a jsou to jen lidé. 

Shrnuto: současné situaci nepomůže personální změna ve vládě, ale nový program, zaměřený na politickou a sociální situaci v jejím nejširším spektru se zkušenými, pracovitými a pružnými lidmi, kteří přinesou reálné projekty, kteří oslovují veřejnost svou snahou o zlepšování situace v celé zemi, a tím je míněna bezpečnost, péče o území, redukce rozbujelé administrativy a důsledná vymahatelnost práva, vyžadující srozumitelné zákony a jejich výklad, péče o soudržnost v rodinách, zajištění sociálního bydlení pro začínající rodiny a starší občany, potravinářskou politiku, lékovou cenovou politiku, oblast vzdělávání a možnosti uplatnění absolventů po studiu, i lidí nad padesát let, kteří předčasně ztratili práci pro svůj věk, řešení pracovněprávní problematiky žen-matek a starších žen, které ztratily životního partnera a tím se jim dramaticky snížil životní standard a dětí v obtížné životní situaci. Je mnoho témat, které by mohla být řešena už dávno, kdyby se ČSSD na ně zaměřilo po nástupu Sobotkovy vlády. O to bylo větší překvapení, že se od kardinálních problémů odklonila často do těch zástupných. Není co závidět novým ministrům, kteří zřejmě nastoupí od 1. ledna 2017. Nebudou vědět, kam dřív skočit.    

Autor: Irena Aghová | středa 9.11.2016 0:18 | karma článku: 27,54 | přečteno: 592x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...