Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politik: Může se vrátit, až se očistí ...

Pravil pan Benda na adresu pana Bárty a já jsem hned zpozorněla. Samozřejmě, že bych panu Bártovi velmi přála, aby se očistil od těch "nevoňavých" splašek a všech těch nařčení, všechno řádně a věrohodně vysvětlil a hlavně, aby jeho vysvětlování k očisťování  mělo nějaký zákonem stanovený postup, aby byl celý proces příkladem a precedentem pro další pošpiněné, pomluvené, zneuctěné a nevoňavě poskvrněné funkcionáře, zástupce státních a nestátních organizací, i samozřejmě pro občany, na které občas také něco ze shora nebo zdola cákne ... Možná, že z toho vznikne kultivovaný způsob, jak se zbavit nečistých praktik některých jedinců, kteří v mnoha případech ze závisti, v některých případech ze ziskuchtivosti nejen zvedají druhým tlak, ale také vyvolávají všelijaké kauzy, kterými se pak kde kdo zabývá, papíruje se až do alelujá, policisté nestačí zpracovávat trestní oznámení, stěžovatelé si nepřestávají stěžovat a v mnoha případech se vozit po úřednících státní správy.

Jsem ráda, že žiji v zemi všech možností ...

Ano, naši občané si povídají - u nás je všechno možné! A přitom zdvíhají oči k nebi, snad chtějí spatřit tvář Boží, ale mají smůlu, kdo nevěří, neuvidí. A tak nemohou spoléhat na vyšší moc, které je nakonec všechny zachrání před důsledky všech lidových taškařic a jarmarečních způsobů veřejného života. A sem tam padne furiantské slovo a rozjíždí se kauzy, jedna za druhou, takže lidu v podhradí poskytují zábavu a ten je neváhá ve všem napodobovat. Chápe to dobře, před Bohem a zákony jsme si všichni rovni, tak co. Bylo by to veselé, kdyby nás to nestálo fůru peněz. Neboť soudci, státní zástupci, policie - ti jsou placeni ze státní kasy. A jestli na ty kauzy někdo má, pak to neumenšuje tu skutečnost, že platíme všichni za úředníky a instituce. Nejen penězi, ale také morálně. Ono nestačí říci - beru to zpět, byla to jen sranda, protože člověk, který se nakonec ukáže jako nevinný nebo nespáchal do puntíku všechno, co ho na veřejnosti pošpinilo, by měl mít možnost satisfakce přímo uměrnou ke spáchanému skutku.

Kdo o tom rozhodne?

Není od věci se nad tím zamyslet, protože zákony padají na všechny občany stejně, naštěstí, takové to úsloví padni komu padni je docela trefné a jistě nepříjemně zasáhne ty, kteří si mysleli, že někomu, kdo je i hlavou ústředního státního orgánu, strčí snadno hlavu pod vodu nějakou intrikou. Padla řada trestních oznámení. Jenomže některé věci, které hodně člověka bolí, nemusí mít skutkovou podstatu v trestním zákoně. Křivda je zlá věc a pošpiněná čest a důstojnost člověka je věc bolestná a často neodčinitelná ani uznáním škody a viny toho, kdo tak učinil. Rozhodně to musí být někdo nestranný, kdo nemá s oběma stranami, které byly účastny takového nařčení a na které padá podezření, nic společného. Parlament by rozhodně měl rozšířit kontrolu politiků ve veřejném zájmu a jistě by to bylo i v jejich prospěch. A současně posoudit skutkovou podstatu a předat kauzu kompetentním orgánům.

V případě komunálních politiků a občanů

Neustálé podávání stížností ze strany občanů na práci komunálních a státních úředníků je pro stát zatěžující a chybí tu hranice, kdy příslušný orgán již naplnil svou povinnost stížnost šetřit a doporučí další postup k šetření a řešení příslušným orgánům. V případě podávání trestních oznámení - to je v mnohých případech pohodlnost lidí se obracet na soudy a podávat příslušné žaloby. Navrhovala bych, aby se za podání trestního oznámení, kromě toho, kde se stal vážný trestný čin, musel zaplatit tučný poplatek. Vždyť je to  úkon státního orgánu, kterým je Policie ČR a jistě to zvedne příjem státní kasy. Žaloby za urážky na cti a na ochranu osobnosti jsou pod vysokým soudním poplatkem, ale v některých případech to postiženým stojí za to, aby si ho zaplatili, protože v posledních letech stoupla agresivita, zloba a zášť neúměrně k významu skutku, který takové vášně roznítil.

Zatím nevíme, jestli všechny ty informace, které padly na hlavu pana Bárty, jsou pravdivé. O tom ať rozhodnou  příslušné orgány a ať on sám podá pravdivé a transparentní vysvětlení. Ale jedno je jisté, že v naší zemi je třeba eliminovat agresi jednoho vůči druhému a vést lidi ke slušnému a uvážlivému chování prostřednictvím zákonných nástrojů a omezit mnohdy nesmyslné žaloby a oznámení i stížnosti, kterými se lidé navzájem drží pod krkem, aniž by tím něco vážného sledovali. Zkvalitní se nejen práce příslušných orgánů, ale také se trochu zředí jinak hustý vzduch, který tu nad námi stojí a jehož zdrojem jsou v mnoha případech nemorální pohnutky, které si nikdo tak neošliví, aby se daly společenským míněním eliminovat.

 

Autor: Irena Aghová | neděle 17.4.2011 17:17 | karma článku: 12,20 | přečteno: 1587x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  6:54

Aktualizujeme Izraelská armáda zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Test nákupu lístků na MS od překupníků. Nevyplatí se to, hokej nejspíš neuvidíte

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....