Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Péče o duši - výzva, která platí i dnes.

Naši dobu vnímáme jako uspěchanou, chaotickou, všechno se mění, ceny stoupají a stoupají také nároky na každého člověka. To vše si uvědomujeme a mnohý člověk pociťuje podivnou tíseň. Zvládnu to, nebo se vzdám? 

Když se podíváme do minulosti, zkonstatujeme, že téměř neexistovala klidná doba, v níž člověk něco obdobného nepociťoval. Svět kolem nás byl vždy v pohybu, jinak by se nedalo hovořit o pokroku. Svědectví nám poskytuje umění, v němž můžeme spatřovat rozpoložení mysli našich předků, ať již v hudbě, malířství, poezie, která citlivě odráží stav mysli člověka, v literárních dílech, odrážející atmosféru staletí, jimž procházela evropská společnost. A tak se obdivujeme mistrovství umělců, kteří dokázali vyjádřit svou přítomnost a vydat svědectví do budoucna o své době. Vnímání těchto umělecky vysílaných zpráv chápeme jako vzdělávání se, aniž se snažíme zachytit signály řeči dávných duší, aniž si to uvědomujeme. Této snaze říkáme "pochopení" umění a v tu chvíli pociťujeme uspokojení, že jsme nějak vzdáleni tomu všeobecnému spěchu a chaosu. Možná, že ten malíř nebo hudebník také toužil být s tím krásným vnuknutím sám.

 Pokus o dnešní obraz: získání chvilky ticha a získaná šance být sám/sama se sebou zaměňujeme za pocit osamělosti. Není to omyl? Ta chvíle, kdy se spojujeme do jednoty a snažíme se vytvořit vnitřní harmonii, je přeci tou nejvzácnější. Ticho, mlčení, místo nekonečného tlachání, plánování, sledování známých lidí, jak se jim daří v práci, podnikání či po odchodu do důchodu přeci není žádné naplnění, kterým je nutno naplňovat mysl. při vzájemných rozhovorech se zabýváme starostmi jako jsou světové problémy, náboženské otázky, často si stýskáme nad kulturním úpadkem, divíme se nápadům různých poradců, radících, co jíst a nejíst, kterými se naplňují internetové stránky a pak přijde den, že si necháte udělat od lékaře testy a zjistíte, že hodnoty sodíku, draslíku, magnesia a vápníku jsou na kritickém bodě a organismus se bouří. Takový rozpad způsobuje stavy úzkosti, nejistoty, strachu, neuhasitelné žízně a nevysvětlitelných bolestí, zřejmě jako důsledek toho, jak málo jsme se věnovali sami sobě a svému sjednocení a jak mnoho energie jsme vynaložili na nepodstatné záležitosti. Jen tiše se lidé svěřují s důvěrnostmi o emocionálních problémech, o problémech v zaměstnání, a to přeci neutužuje přátelství s tím, komu se svěřujeme, ale riskujeme, že se dozvědí další lidé. Téměř nikdy nevyřkneme slova, která by vycházela z nitra naší duše – z hloubi naší bytosti – která by měla moc a z nichž bychom cítili život. A téměř nikdy nezaslechneme slova, která by v nás podnítila život a která by vlila naději do oněch prázdných míst kdesi hluboko v nás do míst naplněných pouze strachem, vztekem a zklamáním. Téměř nikdy nevyřkneme slova, která by vycházela z nitra naší duše — z hloubi naší bytosti — která by měla moc a z nichž bychom cítili život.

Kam ten svět spěje? Denně jsme informováni o různých tragédiích a neštěstích, které nemohou nikoho nechat klidným. Čteme o cynických křesťanech, zoufalých svobodných, a ještě zoufalejších ženatých a vdaných, čteme o zmatených rodičích a všechny tyto příběhy předáváme dál, abychom vypadali jako autentičtí lidé, kterým svět není lhostejný. Pokyvujeme hlavami s postojem Kam jen ten svět spěje? Politici nabízejí řešení společenských, ekonomických a bezpečnostních problémů a slibují více, než jsou schopni udělat; hodní lidé dobrovolně vozí přestárlé spoluobčany k lékaři, vysokoškolští profesoři píší knihy, jež formují myšlení lidí žijících ve věžích ze slonoviny, Je to však pořád stejné. Lidé po celém světě zůstávají osamělí – nikdo nejeví zájem o ně osobně, nikdo se jim osobně nevěnuje, nikdo k nim osobně neproniká. Málokdy vyslovíme slova, která by propojila naše duše takové, jaké opravdu jsou pod vší přetvářkou, předstíráním a politickou korektností. Málokdy slyšíme slova, která by vtáhla naši duši do duše druhé lidské bytosti. Hledejme smysl života, lásku a štěstí. Učme to i naše děti. Budou to hodně potřebovat.

Autor: Irena Aghová | středa 29.5.2019 2:05 | karma článku: 14,40 | přečteno: 232x
  • Další články autora

Irena Aghová

Pár slov k výročí našeho státu.

Aby člověk miloval svou vlast a naši předkové ji sloužili až do krajnosti, musí se naučit hledat její hodnoty a najít motivaci ke své službě pro ni v jakékoliv profesi. Láska se dostaví výchovou nebo zážitkem.

28.10.2021 v 22:28 | Karma: 17,31 | Přečteno: 248x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Moudrost a pošetilost na rozcestí.

Vydaly se cestou, která byla nebezpečná a zrádná. Z jedné strany hrozil pád do propasti, z druhé strany pustá rovina, na niž nebyla patrná žádná cesta, která by vedla do cíle. Cíle byly vytčeny, každý ví, co má dělat.

16.10.2021 v 11:24 | Karma: 16,97 | Přečteno: 221x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Modleme se též za naši vlast.

Letošní volby silně zapůsobily na většinu občanů, a to rozhodně ne proto, že zrovna nevyhrála ta strana, kterou volili, ale z nečekaných reakcí médií se line též celá řada názorů na zdraví hlavy státu.

12.10.2021 v 18:25 | Karma: 19,82 | Přečteno: 335x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Nastane nový politický kurz, nebo půjdeme stejnou cestou?

Volby se blíží a spekulace o vítězích v mediích zvyšují napětí ve společnosti. Kdo vyhraje volby může nastolit nový politický kurz ovšem v rámci ústavního pořádku.

2.10.2021 v 0:05 | Karma: 17,10 | Přečteno: 250x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Komisař Moulin by slavil své nedožité narozeniny.

Ives Reniére se narodil 29. 9. 1942, Bernu, ve Švýcarsku. Věnovala jsem se seriálu "Komisař Moulin" pro něhož tvořil scénáře. Byly chvíle, kdy mne příběhy děsily neútěšnou cestu práva.

28.9.2021 v 23:48 | Karma: 20,00 | Přečteno: 275x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....