Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ochrana osobnosti: Ten, kdo je bez viny, hoď po ní kamenem!

Nelíbí se mi, když se stále vynořují tendence snižovat význam slavných a známých osobností líčením pochybných sexuálních a jiných sklonů a tím jejich význam zastínit v očích lidí. Všimla jsem i toho výrazněji, když se začaly trousit informace o soukromém životě K.H.Máchy, kterého budu považovat vždy za velkého básníka s tragickým osudem. Nyní přichází na scénu novinka, kdy Jackie Kennedyová hovoří o tom, jaké ve skutečnosti byly velké osobnosti její doby, jaké měly ohavné sklony, a také kniha o Václavovi Havlovi a jeho vztahu k jedné dámě, která se o tom nestydí psát na veřejnosti. A budou další a další. Najednou je sex něco, co je nepatřičné, jakoby se předpokládalo, že o kom se mluví, žije v celibátu, je nad křišťál jasnější a sex: No fuj ...

Člověka neznečišťuje to, co vchází do těla ústy, ale co vychází z jeho úst

Moderní a otevřená společnost se přihlásila ke svobodě a ochraně soukromí. Na ni mají právo i osobnosti, které veřejně působí, umělci, politici i vědci, lidé, kteří jsou vnímáni jako elita. Nevidím důvod, proč by neměli vést normální život a proč by je měl kdokoliv dehonestovat vytahováním citlivých informací z jejich ložnic a pracoven. Ti lidé se nemohou nijak bránit, pokud nechtějí riskovat, že se bude tato záležitost čím dál více veřejně propírat, vymýšlet se nové a nové historky, až se zcela a zbytečně obnaží před světem jako nemravný a ubohý jedinec, který přes svou velikost, jak ji lidé vnímají, přeci jenom má něco, co je v očích chtivého davu svrhne z jejich piedestalu. Pro jejich zcela soukromý život, po kterém nikomu nic není. Jistě, že je správné se vyjadřovat k lidem, kteří působí veřejně a svým způsobem ovlivňují naše postoje a názory. Můžeme s nimi souhlasit, nesouhlasit, blogovat o jejich názorech, a tak k nim otevřeně hovořit. Ale proč jim nahlížet do ložnic, do talíře, do soukromých diářů a propírat je z pohledu jejich soukromí, to neslouží k ničemu jinému, než že nebude nikdo, koho bychom si mohli vážit, protože i když jsme, mnohdy nedobrovolně, neustále obklopováni sexuálními historkami lidí, kteří se tím živí, polonahými lidmi, kteří se honosí svým sexuálním uměním, to u jiných vadí a patří to ke způsobu, jak je ponížit. A kdo je, podle názvu tohoto článku, horší? Sexualita člověka není nic, co by ho mělo ponižovat a znevažovat, má zůstat v jeho hlubokém soukromí, a tak by měla být i všeobecně chápána. Sexualita nepatří, a o tom se svobodná, otevřená a demokratická společnost dohodla, k tabuizovaným záležitostem. A přesto, začínám si myslet, že se k tomu vrací. To není odhalování "pravdy", ale dehonestace, velmi škodlivá, která nepřinese nic dobrého. A to nesmírně poškozuje integritu a svobodu lidské osobnosti, od níž se odvíjí i svoboda celé společnosti a politiky.

Každý cítí, že není všechno v pořádku

Urazili jsme, od roku 1989 společně hezký kus cesty. Velmi obtížné cesty, která nás měla zařadit zpět mezi demokratické země. Z historického pohledu je to pouhý okamžik a i když narážíme na mnoho problémů, které jsou přeci jenom věcí dlouhodobého vývoje a jsou spíš záležitostí i uvědomění si pravých hodnot. Nemám pocit, že neustálé vnášení zástupných problémů, byť sebelákavěji podaných, by mělo být hlavním cílem, nad čím je nutné hluboce přemýšlet, dokud nejsou náběhem k pokusům omezovat svobodu a autonomii člověka. Dodržování pravidla úcty ke svobodě osobnosti má svůj velký význam. Když někoho nařknete, že je zloděj, podvodník, může se bránit, protože ten, kdo ho nařkl má důkazní břemeno, aby to dokázal. Ale pokud někdo vytáhne nějaké intimní historky z jeho soukromí, pak se těžko ten napadený bude hájit, že to není pravda, protože to těžko dokáže. Problém je, když se vytahují pouze za účelem jeho dehonestace v očích široké veřejnosti. Do jaké míry je možné sexuální praktiky hodnotit jako něco nemravného, co může člověka, jinak významného smést z piedestalu, je otázka veřejného mínění a chápání hranic, odkud pokud považuje jakékoliv sexuální praktiky za běžné a kde to přesahuje vkus, ale rozhodně by to nemělo, pokud to myslíme se svobodou a autonomií lidské bytosti vážně, hlavní roli v jejím hodnocení a jen pokrytectví lidí může udělat takovému člověku peklo ze života. Proč?

Jestliže někdo má pocit, že je potřeba někomu něco konkrétního vyčítat, nechť se mu postaví tváří v tvář a vážně mu to řekne do očí. Komukoliv. Ostatní způsoby jsou nehodné moderního člověka, který má už lecos v průběhu dějin za sebou. Nelíbí se mi to kamenování na veřejnosti přes média a prostřednictvím psaného a tištěného slova. Jsme kousek dál! A nebo se mýlím?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Aghová | úterý 13.9.2011 22:22 | karma článku: 12,99 | přečteno: 1074x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...