Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Národ: Na český lid je třeba nahlížet jinak ...

Jak jsem už několikrát řekla, miluji české dějiny, a proto si z nich beru také příklad. Proto se nehrnu do politiky a po ničem takovém ani netoužím. Dnes i příští dny bude národ truchlit. A není to přetvářka ...

Na Rudolfa II. také nadávali ...

Pokud se kdo zajímá  o hodně důležitou postavu českých národních dějin a dějin tvorby politiky v Evropě, ale i v Českých zemích, málokdo vzpomene na císaře a českého krále Rudolfa Habsburského. Na člověka, který neměl rád rozpory a zajímal se o duchovní proud v Evropě. Když více historiků ho bude charakterizovat jako podívína, pak si všichni lidé, i do budoucna řekne, byl to podívín. Ale mezi ostatními příslušníky svého rodu byl skutečně výjimkou. Byl to však člověk slabý, trpěl nejen vlastním prostředím, z kterého vzešel, protože byl "předurčen" a tak se s ním také zacházelo, ale jeho jakásí revolta proti svému panujícímu rodu, kterou projevil podepsáním svého Majestátu českým prostestantským stavům, byla osudná jemu i českým stavům zároveň. Nepochopili, jak Rudolf, tak i sbor stavů sám,  jaká dobře manažovaná moc proti nim stojí. Šlo především o peníze a ty stavové neměli. A tak ještě před osudnou bitvou na Bílé hoře, které se tento panovník naštěstí nedožil, si již dělili vítězové Kristův oděv pod křížem, na kterém byly přibity všechny naděje, A na smrtelné posteli Rudolf II. prozřel a pochopil, že pro něho nic dobrého připraveno nebylo. Byl cizinec, ne našinec ...

Jiráskova klišé a jaký je český lid

Rozhodně, český národ nebyl nikdy nebyl žádný beránek a pokorná holubice. Jistě byl a zůstává rázovitým lidem. A když za někým jde s pokorou, tak jde po cestě, ke které je předurčen a vyvolen. A to splnil nejen Mistr Jan Hus, ale i jeho současníci, jejichž díla zapadla do zapomění, ale v nich tkví to poselství, z kterého čerpala i pobělohorská elita v emigraci. Aloise Jiráska jsem četla, vážím si jeho díla, ale chybí mi v nich poslání a syrovost reality. Někdy si myslím, že jsou příliš starozákonní a archetypy nic zvláštního nevypovídají. Ale protože už nikdy nikdo nenapíše takové dílo, které by zobrazovalo na pozadí dějin stav mysli českých lidí, zůstane uloženo v knihovnách skalních Čechů jako památka na jeden pokus o získání sebedůvěry. Do dějin se vlomily také jiní a obraceli je a převraceli je, aby našli jakousi definici pro to, co jsou Češi, jakou mají úlohu a jak se ve světě projevuje jejich historická tvář. Masaryk to říkal ve svých dílech, ale kdo jim rozumí? Je to řeč, která má silný českobratrský přídech a tomu se Čechové vzdálili. Potřebovali vzápětí přežít, ideály proto stranou. A dobře ví, že vracet se nemá cenu. Jde přeci i milóny lidí, ne o úzkou elitní skupinu!

Truchlení Čechů je vážná věc

Je to těžké definovat, musí se to cítit v srdci a v duši a musí se to chápat v takových dobách, kdy se sejdou, aby něco důležitého projevili. A já věřím, že nyní mnoho lidí truchlí společně. Jinak by je ani nenapadlo vytáhnout paty ze svých domovů a k něčemu se angažovat. A odmítám názor, ať ho řekl kdokoli, že je to divadlo. Je to český smutek, česká duše, v které zní hymny staletí, a proto nejen před rakví, ale také před truchlícím národem by se měl kde kdo poklonit a já tak činím. A cítím, že si něco myslí. Že něco vážného symbolizují a signalizují. A nebude jim lehko, až odstoupí z funkce Václav Klaus, který lecos pochopil, byť je takovým skalním pragmatikem. Jeho příklon k duchu národu byl sice nenápadný, ale lecsos změnil a přibrzdil.

Co z toho vyplývá?

Kam dohlédnete, do jakého chcete období dějin českého národa, tak vás trkne jeden proud: spravedlnost, rovnost, víra. Ovšem, není to náboženské myšlení, protože pod pojem víra se dá přiřadit mnoho přání a skutků. Český národ pociťoval svou svébytnost a nešel tupě za cíli jiných mocností. A protože byl nepočetný a neměl dost přesvědčených lidí, kteří lavírovali mezi vlastním prospěchem a prospěchem celku, nebyl ani zvlášť úspěšný. A já bych se držela té jedinečnosti! Je to odvěká touha, která se projevuje i nyní, nad rakví pana Václava Havla, která se projevuje mlčky. Nad ní totiž stojí ty duchovní dějiny stále pokračující, prožité, tušené, nevyslovené.

Doufejme, že nebude v brzké době žádná taková příležitost, aby se národ český scházel v slzách, ale že bude příležitost, aby se sešel nad radostnějšími událostmi. A nebo s tou svou hrozící pěstí. Čechům chybí člověk, který by s nimi byl srostlý a dokázal je umravnit a spojit. Všichni, kteří tu dosud příliš neuspěli, mají svou zkušenost, která je obsažena v historických statích. Je třeba to studovat stejně bedlivě, jako jiné obory. A na to nestačí být pouze teologem, sociologem, právníkem či jiným expertem. Měl by být vším, ale hlavně symbolem, standardou, člověkem, kterého si všichni budou vážit, i když budou nadávat. Bůh s Vámi, lidé.

Autor: Irena Aghová | středa 21.12.2011 12:52 | karma článku: 20,96 | přečteno: 1227x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...