Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mešuge: Mládež se vrhla na vodní dýmky

Nikdy by mne nenapadlo, že rozumný evropský člověk se uchýlí ke kouření vodní dýmky. A hle! Navštívila jsem s několika přáteli čajovnu a zůstala jsem hned ve dveřích stát s otevřenou pusou. Zřejmě to byli studenti, ale i mladší lidé, kteří seděli v ratanových křesílcích a soustředěně si pokuřovali s vodních dýmek. Panebože, řekla jsem tiše, ti jsou totálně mešuge." Ze statistiky: ►10% 12-letých dětí v Praze kouří vodní dýmku! ►V ČR je ¼ miliónů kuřáků mladších 18 let!!! ►1/3 dětí v ČR utrácí své peníze za tabák!

Kdo jim to namluvil, že je to zdravější než cigareta?

Jistě někdo, kdo je potřeboval dostat na trh, mezi lidi. Ale i Arabové od kouření vodních dýmek ustupují a dokonce i varují, jak jsou pro člověka, a zvláště mladého, škodlivé. Během několika let strávených v Orientu jsem vskutku viděla jen staré lidi, většinou z tradičních rodinných kruhů, kteří seděli s přáteli kolem vysoké vodní dýmky, na kterou bylo připojeno několik hadic, pili silný čaj a kouřili. Ženy jsem u vodní dýmky neviděla nikdy a mladé lidi už vůbec ne. To by bylo podobné, jakoby si zapálili ovčáckou dýmku s Taras Bulbou.

Po čem nic, toho se hned chytnou

Samozřejmě, že vodní dýmka patří ke koloritu Orientu. Ale ve skutečnosti Arabové kouří většinou americké cigarety nebo egyptské cigarety. Kouření vodní dýmky představuje obřad, ale současně i umění, o kterém samozřejmě nemají naši mladí ani potuchy. Nehledě na to, že bych o kvalitě tabáků, popsaných arabštinou, dost pochybovala. Kvalitní tabák do vodních dýmek, pocházející hlavně z Iránu je totiž velmi drahý! Já opravdu nejsem přiznivcem  zakazování čehokoliv, ale v čajovnách, kde jsou i dětem vodní dýmky k dispozici, bych rozdávala k vodní dýmce i letáky o škodlivosti kouření, jak se to lepí na krabičky od cigaret. A možná, že by se hodně lidí polekalo!

A co takhle nápis?

Nezletilým vodní dýmky nepodáváme! Třeba ale už mají na ně návyk a jistě by pak našli cestu, jak je kouřit mimo veřejné prostory. Neměl by se tímto nezdravým, a pro české lidi zbytečným konzumním jevem zabývat? Podívat se na kvalitu tabáku a popsat nebezpečnost kouření z vodní dýmky tak, aby o tom mohli nejen přemýšlet kuřáci, ale také ti, kteří je každému v čajovně nabízí?

Nemusí to dlouho trvat ...

A někdo bude mít z takového kouření vážné následky. A pak bych mu poradila, jak se dostat k penězům. Zažalovat toho, kdo lehkomyslně a "tržně" nabídl takovou pochoutku širokému zákaznictvu. Vždyť všichni ví, že to škodí zdraví. Ale zase ... koupit si krabičku obyčejných 20 cigaret za stejnou cenu, to není in.  Je lepší sedět u vodní dýmky jako starý Arab a tahat do sebe  za stejnou cenu 200 cigaret, to je přeci jen obchod hodný k zamyšlení.

Rodičům bych opravdu radila, aby se nad tím zamysleli a s dětmi o takovém kouření promluvili. Jsou ve dvojím ohni - jednak ve velmi mladém věku získávají nebezpečný návyk a současně se ohrožují do blízké budoucnosti nádorovými onemocněními. Proč asi sami Arabové vodní dýmky běžně nekouří? Zeptejte se jich.

Na vysvětlenou

Vdechuje se kouř ze spalovaného uhlíku navíc k tabákovému kouři, musí se pořádně tahat, aby tabák hořel. To znamená, že objem potažení je asi dvojnásobný v porovnání s cigaretou. Navíc spalování probíhá za nízké teploty, a kouř je tedy hodně koncentrovaný.

Další iluze je, že se ve vodě pročistí: nepročistí, jen ochladí. A chladný kouř vdechneme mnohem snáze a hlouběji než horký. To vede k hlubšímu vdechování kouře, proto při vykouření jedné vodní dýmky tak vdechne kuřák až 100x více kouře než při vykouření jedné cigarety!

Tabák do vodních dýmek je často nekvalitní, dováží se z rozvojových zemí,může obsahovat ve vyšších koncentracích hnojiva, některé jinde zakázané pesticidy a také může obsahovat vyšší koncentraci nebezpečných látek - např. těžkých kovů.

Mnoho uživatelů vodních dýmek se domnívá, že kouř neobsahuje žádný dehet, protože není uvádět na obalu směsi. Je potřeba si uvědomit, že škodliviny vznikají během hoření směsi. Složení, které je uváděno na krabičce nebo obalu směsi  uvádí pouze povinné údaje. Je-li na obalu uvedeno 0% dehtu, znamená to pouze, že do směsi nebyl žádný cíleně přidán, při hoření směsi na uhlíku, ale dehet vzniká! Díky tomu při vykouření vodní dýmky kuřák vdechne až 100x více dehtu než při kouření cigaret.
Při použití malého rychlozápalného uhlíku je u vodní dýmky evropský limit pro dehet v cigaretách překročen 32x a pro oxid uhelnatý 17x.

A to je vše, co mohu k tomu říci.

Autor: Irena Aghová | sobota 2.4.2011 12:11 | karma článku: 13,23 | přečteno: 2566x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  21:20

Aktualizujeme Na severu Íránu v neděli havaroval vrtulník s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím, jehož stav je...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...