Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Libye: Země, která nás hostila

Pro ty, kteří Libyi nikdy neviděli na vlastní oči, bych chtěla představit krásná místa, která nemají na světě obdoby. Ti, kteří se budou dále zajímat, najdou hodně publikací, aby se se vším podrobně seznámili. Nyní, po těch nešťasných událostech, vzpomínám na tu zvláštní dobu, plnou překvapení i okouzlení. Silnice, lemovaná vysokými eukalypty, které voní v horkém chvějivém vzduchu, budovy i obydlí pískové barvy vystupují v rovném či mírně zvlněném terénu a stále vás provází horko, horko a šplouchání moře. A do přístavu jezdí lodě z celého světa, které  vozí zboží. Kéž by zůstaly bez pohromy krásné římské památky a i muzeum, které stojí v Tripolisu, v němž jsou překrásné antické sochy ...

Do Tripolisu jsme dorazili v noci, z letiště. Na nebi zářily hvězdy a bylo slyšet moře. Vzduch byl velmi těžký a horký, takže jsme se raději uchýlili do našeho bytu, který jsme měli pronajatý. Trochu čaje a pak spát. Celý den jsme byli na cestách! A tak jsme viděli večerní Tripolis.

Ráno jsem se probudila, manžel dělal snídani, vonělo to po celém bytě. Byl zvyklý odjakživa jíst po anglicku. Já jsem si dala místní chleba (placky) s ovčím sýrem, a tak jsme mlčky snídali. A pak mně pokynul, abych šla za ním a rozhrnul ve velkém pokoji závěsy. Odhalil vysoká francouzská okna a já uviděla Středozemní moře. Bylo modré jako akvamarin a na něm se houpaly velké lodě. A v tu chvíli jsme si tu zemi zamilovala!

Tradiční hudba

http://www.youtube.com/watch?v=Yw28B_xflHk

 

Když jsme si zorganizovali domácnost než jsme nastoupili do práce, uzavřeli jsme dohodu se starší Egypťankou, která se nám pak po celou dobu starala o domácnost. Rozhodli jsme se tak po zralé úvaze, k když nám došlo, že musíme udržovat úzkostlivou čistotu v domácnosti a nikde nenechávat ani drobky a neustále lovit šváby, kteří byli ovšem všude, jen ne tam, kde neměli co jíst. A také musím přiznat, že jsme byli vždycky odpoledne tak unavení z horka, v kterém jsme pracovali, i když kanceláře byly stále vychlazené, že na nějaké lovy jsme neměli ani pomyšlení. Zpočátku jsem ze sebe vydávala zdařilé vysoké C, když jsem ho uviděla a hned jsem se hnala po něm sprejem a náš domovník mne ujistil, že i kdybych vyzpívala stupnici, že nemám šanci s nimi nic udělat a vysvětloval mi, jak jsou užiteční. Koupili jsme si všelijaké přípravky, abychom je vystrnadili a to se nám podařilo. Velmi mne udivilo, jaké opovržení cítí ke švábům Arabové sami. A vůbec k veškerému hmyzu, který se tam vyskytuje. Ale to všechno nebylo nic proti tomu, když jsme poprvé jeli do míst, kde se rozléhá polopoušť s mírným pohořím. Samozřejmě, že se tam nedá procházet a prohlížet si kraj pro velké horko.

Krásná libyjská hudba

http://www.youtube.com/watch?v=MKJgjyvTWPk&feature=related

 

Ale je krásná! Z rána růžová a pak barvy se západem slunce fialoví. Před toto území vedou cesty, pro kterých jezdí auta a nebo kráčí karavany. Neuběhl ani měsíc od našeho příjezdu, kdy nás vyhledali přátelé a vzali nás na výlet, do slavné Sabrathy, starořímského města. Je to zvláštní pocit stát uprosřed ruin, pod modrou oblohou a dotýkat se zdí a dívat se na hlavy bohů, které se na vás dívají přes prizma věků. Myslím, že si Libye dala hodně práce, aby zrekonstruovala římské památky, které se staly pak častým cílem lidí, které hostila a hostí.

Instrumentální hudba

http://www.youtube.com/watch?v=y8HhTqo4h3o&feature=related

Ale pak jsme navštívili Leptis Magnu a to byl teprve úžasný zážitek, který se jen tak někde na světě nevidí.Druhým největším městem Libye je Benghází. Krásné, moderní město, kam jsme se občas přepravovali letecky. Příjemné hotely, restaurace a jako všude, příjemní lidé,

Lid Sahary

http://www.youtube.com/watch?v=xggIl_VXNHc

 

 

Chtěla jsem Vám zhruba představit krásnou zemi Libyi, která nás před lety hostila. Odvezli jsme si krásné vzpomínky a samozřejmě, že se nás velmi dotkly všechny ty události, které se v posledních dnech sběhly. Přikloním se k mínění některých lidí, že Kaddáfí se měl zodpovídat před soudem. Tak si možná lidé nevzpomenou na to, co udělal dobrého a jak se proti lidu provinil a nebo naopak. Nyní čeká Libyii jiná doba, dlouhá a těžká. A já bych všem lidem dobré vůle této země chtěla popřát hodně vytrvalosti a silné vůle do budoucího dění, s kterou stejně tak překonávají nepřízeň podnebí, sucha a bojují s rozmanitostí přírody, což je na rozdíl od Evropy pro běžného evropského člověka nepředstavitelné.

 

Leptis magna a jiná místa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Irena Aghová | pondělí 24.10.2011 19:36 | karma článku: 23,70 | přečteno: 1650x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...