Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K 23. výročí : Posilování národního vědomí a zdroje neklidu

Dnes je 17. listopadu 2012. Den, na který bychom neměli zapomenout, i když od té doby se jeho význam několik přehodnotil, prodiskutoval, podcenil a přecenil. Mezi 17.listopadem 1989 a 17. listopadem 2012 vyrostla jedna generace do dospělosti, která přivádí nyní další generaci. Tu nosí v šátcích na prsou, nebo ji vozí v kočárcích či táhne za sebou, řvoucí a ječící, za ruku, či nosí na zádech, vozí v dětských sedačkách v pěkných autech. Nebo také tato generace studuje doma či v zahraničí, pracuje a žije podle svého rozumu a možností. Mezi 17. listopadem 1989 a 17. listopadem 2012 se naše země proměnila, ale ne k nepoznání. Zůstaly tu ještě některé památníky minulosti, hmotné i nehmotné, co přežívá v současných generacích.     

Národního vědomí - nebo lépe řečeno  - uvědomění?

Národní vědomí - to je pojem, který jsme slýchávali před revolucí, a bylo posilováno neustálým vysíláním filmů o českých osobnostech, kteří svým uměním i hrdinstvím přispěli do podkladnice české kultury (myslím tím pojem kultury v nejširším slova smyslu). Nová generace se o nich učí ve škole anebo se může leccos dozvědět od svých předků doma, ale pro ni je to minulost, o které se sice učí, ale zajímavější je pro ni přítomnost a budoucnost, cesta k prosperitě, a tím i k vybudování životního standardu. Nemyslím si, že národní vědomí je jen posilování k příslušnosti k jednomu národu, jak je to definováno ve slovnících. Pokusím se tu definici rozšířit - na vědomém vztahu k určitému národu, zcela dobrovolném, přijetí kultury, přesvědčením o jeho přínosu pro vlastní tvoření osobních hodnot, spojený se znalostí minulosti, posilovaný aktivním vztahem k přítomnosti a určitou vizí do budoucnosti, která umožňuje přivést a vychovat další generaci bez obav, že bude žít v úpadku, v sociálních i politických otřesech a těžce se protloukat světem. Neustálé změny v legislativě také mění každodenní život lidí a jejich představu o úspěšnosti v podnikání a vedení domácností. Nikdo nemůže říci, s dobrým vědomím, že takový způsob života, jaký je mu predestinován ministrem Kalouskem, na kterého mají lidé zlost, ustojí na další roky. Takže nejde, při tvorbě národního vědomí o národní ikony, ale o živý, každodenní život, v kterém chceme něco kupovat, prodávat, podnikat, vychovávat děti a starat se o starší generaci. Ale, ve smyslu hodnot, které vnímáme jako sobě vlastní, nikoliv vyplývající ze Směrnic EU.   


Nastavený cíl se míjí často s realitou jeho plnění: jsme členy EU 

A tím, že se zvedla šedá a těžká železná opona, nová generace po roce 1989, která jistě nemá tak komplikovaný vztah k dějinám a tím pádem i k přítomnosti, jako jsme měli my. Vyrostla pro konkurenční společnost, tedy - kdo z koho. A tak to bude i s politiky, kteří dnes spravují náš stát (nesprávně: vládnou naší zemi). Čím víc jsou od sebe věkově, nikoliv jen ideově, vzdáleni, tím méně si rozumí v základních věcech, ovšem pro občany klíčových, tím rozličnější prostředky ke své činnosti používají, a tím je horší i vnější efekt, na který lidé vidí a říkají tomu - permanentní vládní krize. 


... Co se má změnit?

No, přeci financování chodu státu, životní standard a sociální podmínky občanů všeho věku. Jak? Na to má odpovědět každá politická strana, která odpovídá za chod země (nikoliv jen vládne a ovládá). Jistě, že lidé se dnes bouří proti změnám, které se jim nelíbí. A je to jednoduché zdůvodnění, proč se jim nelíbí. Jistě, že za dvacettři let mohlo být dávno provedeno ono klíčové rozhodování o  fungování sociálního systému, zdravotnického systému, způsobu vzdělávání a podmínkách práce, jakož i fungování pracovního trhu.  Ne proto, že by lidé o změny nestáli,  ale protože cítí, že jsou opět omezováni ve svých právech a oprávněných zájmech, tentokrát nikoliv ideologicky, ale možnostmi k získávání prostředků k budování svého přiměřeného životního standardu (měřítko přiměřenosti vidí každý jinak) a svou budoucnost vidí nejasně, ne-li mlhavě, a velmi se zlobí.


Tak, takhle jsme si to nepředstavovali 

Místo vybudování nových životních podmínek v novém politickém a ekonomickém prostředí, se stále jen přišívají záplaty na starý kabát. A podle mého názoru, o tom to všechno je a na tom to stojí  a padá - veškeré pokusy o reformy. 

 ... Změny v legislativě: jak je provádět v praxi a co hrozí při nesplnění 

Reformní vláda nepřinesla ani tak nové zákony, šité na míru v podmínkách našeho státu, ale pouze další novely. Přinesla jen významné změny v jejich aplikaci a používání podmínek, které jsou zákony uplatňovány. Za předpokladu, že každý má doma počítač anebo poblíž bydliště je přístupný. A tak se můžete napojit na jakýkoliv úřad a komunikovat s ním. Jak pohodlné, jak přehledné! Ale rozumí si s počítačem úplně všichni, kteří jsou závislí na rozhodování klíčových, resortů? Umí bez problémů řešit své tzv. životní situace a vyplňovat formuláře k žádostem? Ví docela přesně, o co mají požádat a jakým způsobem, kdy bude jejich žádost vyřízena a jak se zachovat při zamítnutí žádosti, a tak řídit svůj osobní život, víceméně se odehrávající v intencích právních předpisů, kterým běžný občan těžko porozumí? Pro zajímavost : od 1.1. 2013 bude platit novela stavebního zákona, nový zákon o ochraně zvířat proti týrání (pro zemědělce a lidi, kteří nakládají ze zvířaty), OSVČ budou v roce 2013 platit vyšší minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, ministerstvo práce a sociálních věci připravenu vyhlášku, která s účinností od 1. ledna 2013 stanovuje údaje o průměrné mzdě (prozatím není vyhlášena ve Sbírce listin). Z průměrné mzdy vyplývají rovněž redukční hranice pro výpočet důchodů v roce 2013 a pro účely nemocenského, tedy i náhrady mzdy hrazené zaměstnavatelem v době prvních 21 dnů nemoci. A podnikatelé, pozor! Pan ministr Kalousek něco nastrojil pro vás, i jako pro zaměstnavatele, pokud osoby zaměstnáváte. A tak se náš život mění z roku na rok, těžko odhadnout, co se ještě vyplatí. zda podnikat, či se stát zaměstnancem.

... na závěr: je to v pohodě ...

Takže mnoho lidí si řekne, co vlastně přinesl 17. listopad a jak se nyní lidem žije po třiadvaceti letech po něm. Zda je to porovnatelné - to před a po - a zda jsou možné nějaké radikálnější změny v pojetí státu a způsobu řízení vládních resortů, kteří hluboce mění naše rozhodování ve všech aspektech našeho života. To je dobrá úvaha, ale ještě je lepší se mrknout po té legislativě a seznámit se s ní. Toulky do minulosti jsou dobrým rozjímáním, ale tvrdá realita nám říká, že je třeba počítat hlavně s tou mlhavou a nepředvídatelnou budoucností, a podle svých možností si nastavit podmínky pro - přežití v oparu národního vědomí a na území tohoto státu, který je obklopen stále se přibližujícím světem, "až je ten vzduch k zalknutí", myslí si mnozí. Ale - pro tu novou generaci to není nic těžkého - nemá s čím svůj svět a čas, v kterém žije, porovnávat. Takže - v pohodě, přátelé, čas ukáže, kdo čím byl a zda to, co se nám jeví jako zlo, bylo zlem skutečně. Život jde dál ... co je po něm, to se nebude týkat našeho hmotného těla ... o tom jsou úvahy pro jiný způsob uvažování.  

 

Autor: Irena Aghová | sobota 17.11.2012 11:47 | karma článku: 21,70 | přečteno: 853x
  • Další články autora

Irena Aghová

Pár slov k výročí našeho státu.

Aby člověk miloval svou vlast a naši předkové ji sloužili až do krajnosti, musí se naučit hledat její hodnoty a najít motivaci ke své službě pro ni v jakékoliv profesi. Láska se dostaví výchovou nebo zážitkem.

28.10.2021 v 22:28 | Karma: 17,31 | Přečteno: 248x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Moudrost a pošetilost na rozcestí.

Vydaly se cestou, která byla nebezpečná a zrádná. Z jedné strany hrozil pád do propasti, z druhé strany pustá rovina, na niž nebyla patrná žádná cesta, která by vedla do cíle. Cíle byly vytčeny, každý ví, co má dělat.

16.10.2021 v 11:24 | Karma: 16,97 | Přečteno: 221x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Modleme se též za naši vlast.

Letošní volby silně zapůsobily na většinu občanů, a to rozhodně ne proto, že zrovna nevyhrála ta strana, kterou volili, ale z nečekaných reakcí médií se line též celá řada názorů na zdraví hlavy státu.

12.10.2021 v 18:25 | Karma: 19,82 | Přečteno: 335x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Nastane nový politický kurz, nebo půjdeme stejnou cestou?

Volby se blíží a spekulace o vítězích v mediích zvyšují napětí ve společnosti. Kdo vyhraje volby může nastolit nový politický kurz ovšem v rámci ústavního pořádku.

2.10.2021 v 0:05 | Karma: 17,10 | Přečteno: 250x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Komisař Moulin by slavil své nedožité narozeniny.

Ives Reniére se narodil 29. 9. 1942, Bernu, ve Švýcarsku. Věnovala jsem se seriálu "Komisař Moulin" pro něhož tvořil scénáře. Byly chvíle, kdy mne příběhy děsily neútěšnou cestu práva.

28.9.2021 v 23:48 | Karma: 20,00 | Přečteno: 275x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč