Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domácnost: Je lepší život na venkově nebo ve městě?

Kdo by z nás nevzpomínal, jak jsme si krásně prožívali prázdniny a volna s babičkou a dědou! Jenže naši prarodiče byli přeci jiní! Cílem článku je zamyšlení nad hospodařením a životem v domácnostech na venkově i ve městě.

Idealizovaný pohled na venkov může být zcela ztracen, pokud se mladý městský člověk ocitne tváří v tvář realitě venkovského života. Nestačí si koupit dům a pozemky, pořídit si zvířata a mít velké plány s malým farmařením a dokonce i mít finanční prostředky na zajištění chodu celého komplexu venkovského obydlí. Odcizenost od přírody v celém jejím projevu a dopadu jejího chování připraví mnohým dosud městským „odvážlivcům“ velká překvapení, ale klobouk dolů, když to bezvadně zvládnou a poperou se s překážkami. Pak se jim příroda ukáže v celé její kráse a vznešenosti, začnou objevovat nové hodnoty a mohou být velmi šťastní. Uvidí za sebou výsledky svého úsilí v první podařené úrodě, při pohledu na pěkný trávník a z vůně květin či ze sladkých bobulí z keříků, které předvedly své ovoce. To jsou výsledky jejich úsilí, které však musí prohlubovat, protože každý rok přináší změny a někdy i nemilá překvapení v podobě povodní či sucha. A na to je nutné se připravit: znalostně, finančně i psychicky, třeba v případě zaplavené zahrady či polí.  

Městské děti a jejich vztah k domácnosti

Městské děti se těší, jak si dny volna, když není škola, užijí na venkově v jakémkoliv ročním období. Ovšem, jejich prostředí, v kterém žijí s rodiči, je diametrálně jiné. Mají větší pohodlí, nemusí se podílet tolik na chodu domácnosti, protože to obstará maminka a tatínek. Rodiče je k jejich velké škodě nenutí, aby převzali podle svých sil a možností podíl na úkolech a povinnostech v městské domácnosti, a tak nemají představu, jak to v životě chodí. A tak, když si založí své domácnosti, nemusí se jim dařit. Chybí jim běžné dovednosti, nedaří se jim naplňovat své sny a vztahy mezi nimi uvadají. Co sami neumí, musí si sjednat a to stojí často velké prostředky. A hlavně, co jim chybí – umění hospodařit s penězi, zvláště když nebyli účastni rodinného finančního hospodaření, rozdělování peněz a přemýšlení, co si mohou během měsíce ze svého kapesného koupit. A také nelze opomíjet umění hospodařit s domácím rozpočtem. To umění spočívá ve vůli nesahat do jiné obálky, kde jsou uloženy peníze na poplatky, daně, na kulturu atd., protože není pak kam sáhnout, až přijde den D.  

Idyla i drama venkova

Venkovská domácnost je však jiná. K venkovské domácnosti obvykle patří i pozemky pro pěstování zeleniny, obilovin, ovoce, takže práce je od jara do jara je pro obyvatele domácnosti zajištěna. Kromě pozemků se často starají i o domácí zvířata, a to není rozhodně jednoduché. Chod venkovské domácnosti řídí i příroda, což vyžaduje znalosti, pracovitost a flexibilitu (ten pojem jsem si vypůjčila z manažerského slovníku, znamená: ohebnost, pružná přizpůsobivost) k práci, k ostatním lidem v místě, k podnebí, kde žijí, k prostředí a k vybavenosti obce, která poskytuje možnosti pro běžný život svých občanů, kteří se podle daných podmínek zařizují. I když není dnes vzácností, že mladí lidé, narození a vychovaní ve městech vyhledávají ke svému životu venkovské prostředí co nejblíže však k městu, kde jsou zaměstnáni, nebo studují, dá se předpokládat, že do venkovského prostředí vstupují nepřipraveni, pokud si ho neosahali v dobách svého dětství u babičky a dědy. A tak jim zpočátku chybí jejich dovednosti, myšlení a znalosti, ale i vztah k venkovu. V počátečním období prožívají stres a možná, že svého rozhodnutí litují. Šupiny jim padají z očí a ztrácejí iluze z dětství. Jenže, jednoho dne mohou objevit přírodu, jejíž půvaby jim v jejich městském prostředí byly skryté, a to je obrovská odměna za počáteční nejistotu a trápení. 

Vedení venkovské domácnosti není jednoduché

Nedá se říci, že ve městech je pohodlnější život než na venkově, každý způsob života má svá úskalí, ale i půvab. Jenže ten bezprostřední kontakt s přírodou na venkově je pro některé daleko dramatičtější a nákladnější, pokud nemají ani představu, jak příroda funguje, jak promyslet pěstování plodin pro domácnost v daném podnebí s trochou předvídavosti pro každé roční období. Dříve sloužily drobným zemědělcům a chovatelům tzv. "Stoleté kalendáře", které vedly jejich uživatele k přemýšlení nad životem na statcích a venkovských usedlostech, „Zlaté knihy hospodáře“, které obsahovaly nejrůznější rady pro chod venkovských domácností i knihy „Domácí lékař“, podle kterého lidé získávali znalosti o nemocech, nebo "Tradiční medicína" na běžné choroby, s kterou měly celé generace zkušenosti a získávali dovednosti od svých předků – doktor se volal, až když bylo zle!  Z těch starých knih se dá ještě leccos vytáhnout i v dnešní vyspělejší době, ale umět je úspěšně v současnosti použít, to je už jiný problém. Ale jedno je jisté, že člověk získává nejvíc znalostí zkušeností tehdy, pokud si vypěstuje vztah k novému prostředí a k lidem, kteří se vzájemně potřebují více než ve městech, kde je všechno snadno dostupnější. Například lékařská péče, státní i komunální úřady, notáři, obchodní sítě a jiná občanská zařízení. Vedení rodinného rozpočtu je samozřejmostí. Je třeba mít peníze na běžné i všeobecné opravy domu, na krmivo pro zvířata, mají-li nějaká, na zemědělskou výrobu, na daně, na údržbu zemědělských strojů, jako jsou sekačky trávy a jiná zařízení i jiné platby, které podle předpokladu vzniknou během roku. Lidé nejsou tedy domácího účetnictví a vytváření domácího rozpočtu nikdy ušetřeni. Nejlépe je děti učit hospodařit podle jejich věku a schopnosti chápat smysl života v domácnosti. A to přinese v době dospívání a dospělosti své plody.

Každý člověk může být šťastný, spokojený v životě  a  vyrovnaný s realitou, pokud respektuje život, jak se říká, jak stojí i běží. Vyspělé technologie jsou úžasné, ale rozum, vůle a schopnost se přizpůsobovat prostředí, v kterém žije je pravé lidské umění. Jen se umět správně rozhodnout a vytrvat i v době, kdy se zrovna nedaří. Život přináší příjemná překvapení, je dobré se poučit, ale také nepříjemná, v tom případě je dobré se vyvarovat chybám a z nich pocházejících následkům. Jsme součástí živé přírody, nikoliv technologií, ať jsou sebevíce lákavé, a tak není radno se od přírody odvracet. A pokud se někdo rozhodně v ní trvale žít, pak se s ní musí umět domluvit, pochopit ji. Pak mu nebrání nic v jeho rozhodnutí žít kdekoliv a ještě ke všemu - úspěšně.                            

Autor: Irena Aghová | pátek 8.1.2016 19:09 | karma článku: 30,80 | přečteno: 3559x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...