Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čištění pleti, peelingy, péče o ruce a nehty

Sbírka receptů z mých osobních zápisků. Některé pocházejí z ajurvédických rad, jiné z německých časopisů pro ženy.

ČIŠTĚNÍ PLETI

JAHODNÍK OBECNÝ K ČIŠTĚNÍ PLETI

Zevně se používá plodů jahodníku k čištění pleti a k odstranění uhrů:ve 1/4 1 vody se rozmačká 50 g jahod, po čtvrt hodině se přecedí a vymačká. Šťávou se večer před spaním omyje obličej.

KONTRYHEL OBECNÝ K ČIŠTĚNÍ PLETI

Odvar z čerstvých listů kontryhele obecného slouží v některých krajích k večernímu omývání obličeje jako prostředek kos­metický. Čistí prý pleť.

KŘEN SELSKÝ PROTI PIHÁM

Proti pihám se doporučuje často octový výtažek křenu, připravený tím způsobem, že se 50 g nastrou­haného křenu nechá 24 hodin stát v 1/2 1 octa. Výtaž­kem se večer omývá obličej.

MACEŠKA TROJBAREVNÁ K VEČERNÍMU OMÝVÁNÍ PLETI

Jako kosmetický prostředek k večernímu omývání pleti se doporučuje odvar (5 minut) 15 g macešky trojbarevné ve 1/4 1 vody.

PUPAVA BEZLODYŽNÁ NA ČIŠTĚNÍ PLETI

Odvar 30 g kořene ve čtvrt litru vody a 1/8 1 octa slouží jako kosmetický prostředek při nečisté pleti

JEMNÉ ČISTÍCÍ MLÉKO Z PODMÁSLÍ A FENYKLU

Fenykl napomáhá odstranění nečistoty z mastné pleti a hlubokým čistícím účinkem.

Ingredience: 125 ml podmáslí, 30 ml drcených fenyklových semen

V nádobě s dvojitým dnem mírně zahřívejte mléko z rozdrcenými semeny po dobu 30 minut. Nechte stát a vyluhovat dvě hodiny. Sceďte, uchovejte v lahvích v chladničce a spotřebujte do týdne.

ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ – ČAJ PROTI NEČISTÉ A TRUDOVITÉ PLETI

Při trudovitosti a nečisté pleti bývá opět doporučo­ván tento čaj:

Polévková lžíce směsi se spaří 1/4 vřelé vody, nechá 10 minut odstát a přecedí. Pije se polovička čaje ráno a polovička večer.

ZEMĚŽLUČ LÉKAŘSKÁ NA NEČISTOU PLEŤ

Nálevu z 20 g zeměžlučové natě a 1/4 1 vařící vody se užívá k omývání obličeje při nečisté pleti jako kos­metického prostředku.

MEDOVÉ ČISTÍCÍ TONIKUM

Suroviny: 4 lžíce medu, 1 lžíce tekutého mýdla, 1/2 sklenice glycerinu.

Množství: 1 sklenice tonika.

Všechny suroviny důkladně smícháme a vzniklou tekutinu přelijeme do čisté nádoby. Tonikum je možno používat rovněž jako gel do koupele.

ČISTÍCÍ PLEŤOVÁ MASKA

Hmotnost: 60 g, (stačí na 1 - 2 aplikace).

4 lžíce kysané smetany

2 lžíce ovesných vloček

Kysanou smetanu smícháme s ovesnými vločkami a naneseme na obličej a krk. Po 20 minutách opláchneme teplou, pak studenou vodou. Zbytek masky uchováme v ledničce.

PÉČE O PLEŤ – PĚSTĚNÍ PLETI

PEELING Z OBILÍ

Vybereme jeden nebo více druhu obilí. 1- 2 lžíce zrní mixujeme tak, abychom obdrželi hrubozrnný prášek připomínající mouku, a postupně přesypáváme do čisté sklenice. Smícháme 1- 2 lžičky přípravku se stejným množstvím obyčejné nebo pleťové vody, abychom obdrželi hustou hladkou hmotu. Jestliže chceme použít peeling na celé tělo, musíme přidat vetší množství vody (asi pul sklenice). Získanou směs jemně vtíráme do pokožky, pak postupně oplachujeme teplou vodou.

BALZÁM PROTI VRÁSKÁM

Složení: několik kapek vitaminu E, 1 lžička mandlového oleje, 1 lžička růžové vody.

Všechny složky smícháme. Přelijeme do malé čisté lahvičky. Před použitím obsah lahvičky protřepeme, jelikož olej a voda mohou utvořit oddělené vrstvy.

JEDNODUCHÝ OBKLAD Z HLINKY:

Příprava:

Potřebné množství hlinky nasypeme do misky. Přidáme tolik vody, aby hlinku zcela zakryla. Roztok necháme 60 minut odstát. Mícháme, dokud se jednotlivé složky dobře nespojí.

Vzniklou hmotu nanášíme na kůži. Vrstva by měla být dostatečně silná (kolem 2,5 mm), jinak vyschne příliš  brzy. Používáme-li hlinku nebo hlínu pro terapii, necháváme ji působit na káži nejméně 4 hodiny.

 

BYLINNÁ PLEŤOVÁ MASKA NA RADIKÁLNÍ ZLEPŠENÍ PLETI.

Smícháme stejným dílem (1-2 hrsti) květ lípy, květ černého bezu a květ heřmánku. V porcelánové nebo skleněné misce zalijeme takovým množstvím vroucí vody aby vznikla kašovitá směs. Necháme trochu vychladnout, ještě teplou směs zabalíme do gázy nebo řídkého plátna a vytvarujeme tak, aby se dala přiložit na obličej. Po přiložení dotvarujeme, necháme působit 20 minut. Pak tvář umyjeme teplou vodou a vetřeme polomastný krém.  Výluh z květů černého bezu můžeme používat také jako pleťovou vodu na uhrovitou pleť, nálev z květů heřmánku má také použití jako čistící pleťová voda .

Heřmánek se nedoporučuje osobám, které jsou na něj citlivé, těm může způsobit podráždění, proto se před prvním použitím heřmánku doporučuje citlivost vyzkoušet na malém kousku pleti.

Krém včelí královny

Půl lžičky včelího pylu, lžíce destilované vody, 4 lžíce glycerínu, 4 lžíce nastrouhaného včelího vosku, pul sklenice jemného oleje (např. Mandlový nebo slunečnicový)

Pyl nasypeme do vody a rozmícháme, aby se úplně rozpustil. Do kastrolku nalijeme glycerín, včelí vosk, olej a pomalu ohříváme a mícháme, až se vosk rozpustí. Vychladlou směs dáme do mixéru a pomalu přidáváme vodu s pylem. Mixujeme na vysokých otáčkách 1 minutu. Takto získaný krém nalijeme do čisté nádobky a necháme vychladnout.

PLEŤOVÁ MASKA Z MRKVE A PODMÁSLÍ

Množství: jedno použití. Suroviny: 2 lžíce čerstvé mrkvové šťávy, 2 lžíce podmáslí v prášku nebo mléka v prášku. Mrkvová šťáva obsahuje vitamin A, podmáslí má stahující a čistící vlastnosti.

Mrkvovou šťávu smícháme s podmáslím, abychom získali hladkou hmotu. Nanášíme ji na očištěnou pleť a necháme působit 10 -15 minut. Pak opláchneme obličej vlažnou vodou a osušíme ručníkem

KRÉM Z OLEJEM Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

Olej z vlašských ořechů smíchaný s vitaminem E je vhodný k ošetřování pleti kolem očí.

Množství: 1/2 sklenice.

Suroviny: 2 lžičky nastrouhaného včelího vosku,

4 lžičky kokosového oleje,

4 lžičky oleje z vlašských ořechů,

2 lžičky růžové vody.

V ohnivzdorné nádobce smícháme včelí vosk a oleje. Směs zahříváme pomalu v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni až do úplného rozpuštění. Během míchání přidáme růžovou vodu, pak směs přelijeme do jisté nádoby. Aby během chlazení nedošlo k oddělení oleje od vody,je nutno krém ještě 1-2krátpromíchat.

REGENERAČNÍ NOČNÍ BALZÁM

Množství: 180 g. Tento balzám můžeme používat bud' pro denní ošetření pleti nebo jako noční krém.

Suroviny: čtvrt lžičky čisté sody,

půl sklenice destilované vody,

1 lžíce vitaminu E,

2 lžičky mandlového oleje,

1 lžička oleje z vlašských ořechů,

čtvrt lžičky oleje z pšeničných klíčků,

pul lžičky medu,

1 lžíce nastrouhaného včelího vosku.

V ohnivzdorné nádobě rozpustíme ve vodě sodu a odstavíme. V jiné skleněné nádobě smícháme oleje, med, včelí vosk a vložíme do vodní lázně. Zahříváme tak dlouho, dokud se včelí vosk neroztaví (8 -10 minut). Občas promícháme. Sodu rozpuštěnou ve vodě ohříváme v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Pozor - nesmí projít varem! Horkou vodu se sodou sejmeme z plotny a rychle a energicky promícháme s roztaveným voskem a oleji (můžeme také vše rozmixovat). Směs přelijeme do čisté sklenice s těsnicím uzávěrem. Balzám  zhoustne během ochlazováni. Vychladlý balzám používáme k ošetření celého těla.

EGYPTSKÁ PLEŤOVÁ MASKA

Množství: na jedno použití.

Suroviny: půl lžičky olivového oleje,

1 lžíce mouky,

čtvrt lžičky mořské soli,

1 lžička plnotučného mléka.

Všechny suroviny mícháme, až vznikne hladký krém. Masku naneseme na obličej a krk a rovnoměrně rozetřeme. Necháme 15minut působit. Nakonec pleť pečlivě opláchneme studenou vodou a utřeme dosucha.

 

PÉČE O NEHTY

PŘÍRODNÍ KOSMETIKA SE DÁ VYUŽÍT I PRO KRÁSU NEHTŮ

Choroby nehtů jsou většinou způsobeny špatnou výživou. Lámavost nehtů je způsobena nedostatkem železa, hořčíku nebo křemíku. Železo nám dodají játra, vejce, špenát, petržel, hrášek, mrkev, droždí, hnědý nerafinovaný cukr.. Hořčík získáme z pšeničných klíčků, ryb, mandlí, mléka, kaviáru, řepy, listové zeleniny. Oba prvky obsahuje celozrnná mouka a sója. Křemík nám dodá přeslička.

PŘESLIČKA PĚSTÍ NEHTY

Nať přesličky na čaj rozdělíme na dvě části, jednu část nati jen spaříme vroucí vodou a druhou část necháme alespoň 10 minut vařit. Slijeme a vypijeme, pokud nám čaj zbude, můžeme si udělat koupel pro nehty, pokud ho zbude dost, prospěje i opláchnutí vlasů. Stejně tak ztrátu lesku nehtů působí nedostatek železa. Nehty suché, lámavé, lžícovitého tvaru - problémem je v tomto případě opět nedostatek železa a navíc vitamínu A, který (nebo jeho provitamín karoten) najdeme ve špenátu, kapustě, mrkvi, rajčatech, mléku, citronech, banánech, vejcích, celozrnných obilovinách a také v rybím tuku.

ZÁNĚT NEHTOVÉHO LŮŽKA

Na zánět nehtového lůžka aplikujeme obklady z kaše z mletého semene pískavice řecké seno a potíráme tinkturou z lichořeřišnice větší.

MASÁŽ NEHTŮ CITRONEM

Zbude-li nám slupka z citronu, bylo by trestuhodné ji vyhodit. Nakrájíme ji na kousky a těmi potom postupně masírujeme jednotlivé nehty. Prospěje jim to a navíc se i nepatrně vybělí. Na suché nehty pomůže též koupel v teplém oleji. Vlijeme jej do misky a ponoříme nehty nebo provádíme masáž jednotlivých nehtů pláténkem namočeným v oleji.

KOPROVÁ VODA KE ZPEVNĚNÍ NEHTŮ

Množství: 1 sklenice.

Suroviny: 1 sklenice vařící vody, 1 lžíce sušených semen kopru.

Semena kopru zalijeme vařící vodou, přikryjeme a počkáme, až nálev vychladne. Scedíme a každý den večer  namáčíme nehty nebo je navlhčíme vatou.

 

 

PEELING

TĚLOVÝ PEELING SE SOLÍ

  • 10 lžic jemně mleté mořské soli
  • 5 lžic květů levandule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 5 kapek levandulové silice

Návod: Sůl smíchejte s květy levandule ve sklenici s širokým hrdlem přidejte olivový olej, zamíchejte a poté vkápněte levandulovou silici. Dobře uzavřete a protřepejte.

Použití: Potřebné množství směsi odeberte, potírejte a masírujte jí partie, které potřebujete. Nejlépe však celé tělo. Vynechte intimní a citlivé partie. Poté opláchněte teplou vodou. Po použití bude pokožka ošetřena, hydratovaná a příjemná na dotek, nemusíte poté použít tělové mléko, nebo jiné hydratační prostředky.

Účinky: Sůl obsahuje vitamíny a stopové prvky, levandulová silice uklidňuje pokožku i mysl. Tato koupelová sůl celkově očistí kůži od odumřelých buněk, dodá jí minerály a zklidní podráždění. Olej zabrání vysušování pokožky.

Upozornění: Nepoužívejte na poraněnou či exzémní pokožku. Pokud máte exémy, či drobné ranky, je vhodnější tento peeling použít jako koupelovou sůl.

BYLINNÝ PEELING S OVESNÝMI VLOČKAMI

-       1 balíček ovesných vloček

-       1 balíček mandlí

-       50 g  máty peprné

-       50g  levandule

-       50 g listů kostivalu

Výroba : Bylinky, vločky a mandle postupně umeleme, či rozsekáme v robotu. Suroviny smícháme a uzavřeme do tmavé sklenice s pevným a neprodyšným uzávěrem.

Použití : Potřebné množství zředíme podle druhu pleti buď vodou, nebo olejem a potíráme a jemně jí masírujeme pleť, případně celé tělo.

Účinky : Máta čistí pokožku a stahuje póry, levandule zklidňuje nejen pokožku, ale i psychiku a kostival, obsahuje alantoin a tím pomáhá hojit  kůži, mandle obsahují nevysýchavý olej, šetrný k pokožce a vhodný nejen k pleti suché, či zralé, ale též mastné a aknózní.

Peeling z lískových oříšků na pleť

Suroviny: 1 lžíce jemně, pomletých lískových ořechů, 1 lžička čisticího mléka, 1 lžička medu.

Všechny suroviny důkladně promícháme a vložíme do čisté nádoby. Peeling jemně vmasírujeme do pokožky obličeje a šíje (mleté ořechy mohou způsobit, že se nám bude zdát trochu drsný a hrubozrnný). Pak ho opláchneme důkladně vlažnou vodou a pokožku osušíme ručníkem.

Bylinný peeling s meduňkou a kostivalem

Bylinný peeling s meduňkou a kostivalem připravíme takto:

3 sáčky varné rýže

1žíce meduňkového listu (sušeného)

2 lžíce kostivalového listu (sušeného)

Postup: Bylinky a rýži postupně rozemeleme v robotu a smícháme.

Příprava: Směs zřeďte buď vodou, nebo olivovým, či jojobovým olejem a naneste na pleť. Jemně ji masírujte a poté opláchněte. Účinky: Jemně rozemletá rýže odstraňuje při masáži odumřelé kožní buňky, meduňka uklidňuje pleť i mysl a kostival díky obsahu alantoinu pomáhá hojit pokožku. Poznámka: Tuto směs můžete použít také do koupele. Nasypte do koupele o max. teplotě 37 stupňů  4 - 6 lžic směsi a setrvejte 20 - 30 min. Poté se opláchněte a odpočiňte si ještě na pohovce. Tato koupel díky meduňce uvolňuje napětí a pomáhá proti bolesti svalů a hlavy.

 

Peeling z obilných zrn

OVES. Tato populární obilovina je základní surovinou při výrobě kosmetiky. Je vhodná pro péci o každý druh pleti. Oves můžeme použít k čištění pleti místo mýdla a vody. Ovesné vločky připravené z celého zrna jsou účinnější než z loupaného ovsa.

PŠENIČNÉ KLÍČKY. Jsou bohaté na bílkoviny a vitaminy E a B. Díky svým uklidňujícím a léčivým vlastnostem výborně hodí na jemný peeling, zejména pro suchou a citlivou plet.

JEČMEN. Odedávna je známým krášlícím prostředkem,ze kterého lze vyrobit jemný peeling uklidňující a vyhlazující drsnou plet. Ječmen a další obiloviny se hodí na peeling obličeje pro všechny typy pleti.

Vybereme jeden nebo více druhu obilí. 1- 2 lžíce zrní mixujeme tak, abychom obdrželi hrubozrnný prášek připomínající mouku, a postupně přesypáváme do čisté sklenice. Smícháme 1- 2 lžičky přípravku se stejným množstvím obyčejné nebo pleťové vody, abychom obdrželi hustou hladkou hmotu. Jestliže chceme použít peeling na celé tělo, musíme přidat vetší množství vody (asi pul sklenice). Získanou směs jemně vtíráme do pokožky, pak postupně oplachujeme teplou vodou, nakonec utřeme dosucha.

 

PÉČE O RUCE

SUCHÁ A NARUŠENÁ POKOŽKA

Přípravek výborně působí na ruce zničené saponáty a pracími prášky. Šťávu z jednoho rajčete trochu osolíme a přimícháme polovinu kávové lžičky glycerinu. Vmasírujeme do pokožky.

POPRASKANÉ RUCE

Rozmačkáme vařené brambory s mlékem na kaši, kterou doplníme pšeničnou moukou, tak aby vznikla hustá pasta. Naneseme na ruce a necháme působit 10 minut.

 

Autor: Irena Aghová | pondělí 20.12.2010 1:03 | karma článku: 12,83 | přečteno: 759x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...