Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chybí úcta, soucit a pochopení

Kdo to neprožil, tak nechopí, jak hluboko dokáže zasáhnout odchod celoživotního partnera. A čím se doba od smrti vzdaluje, tím více to bolí. Samota, náhradní životní programy, to všechno jde ruku v ruce se strádáním a současně i pocitem, že je nutno žít. Protože jsou děti, vnoučata, práce ... Ale o to víc se lidé cítí jako oběti svého osudu.  Je třeba jim sypat do ran ještě sůl?

Lidé, kteří příjdou o svého partnera velmi dlouhou dobu nezvládají myšlenku, že žijí sami a bohužel, v prvních letech se "dělí" o svůj smutek a průběh s jeho zvládáním jako i s pocitem osamělosti, se svým okolím. Vstup do vlastní intimity, to je velká změna života a pokud jsou ti lidé starší, nemohou se s tak velkou změnou smířit, a tak, díky svému netolerantnímu okolí, se stahují do sebe a brzy umírají a nebo raději změní bydliště a jdou tam, kde je nikdo nezná. A nemohou si zvyknout, že nemají s kým promluvit, protože okruh lidí, s kterými se mluví, je uzavřen. Lidé, kteří vytuší váš smutek, se k vám nehrnou. A vy upadáte do samoty, protože jste dřív byli zvyklí ze svým životním parterem chodit mezi lidi, na párty a do společnosti. A tomu je konec. A vůbec nejhorší je, když potkáte někoho, koho jste dříve znali a on vám začne vykládat, jak je škoda, že jste ovdověli, když vám to spolu tak slušelo.

Spousta zařizování a styk s úřady

Je třeba odhlásit svého zemřelého partnera z inkasa, z placení za odpad, nájemného, pojistek, účtu. Odškrtávání jeho jména ze života působí velkou bolest a pocit zmaru. A čekáte, vzhledem ke svému smutku, šetrné zacházení na těchto místech. Kus jako kus, zapomeňte, že ta mladá holčina za přepážkou má pojem o vašem soužení. Sem tam mrkne na hodiny, jak je ještě daleko do odchodu domů. Můžete ji soudit? Můžete se na ní zlobit? Vyštěkne na vás dotaz a vy musíte nahlas pronést jméno toho, kdo tu už není.  A opakovat tak dlouho, dokud nejsou věci vyřízené. Protože smrt je právní skutečnost, tito lidé se s tím denně setkávají a nemohou truchlit nad každým, i když se mohou chovat šetrně, ale co je k tomu nutí?

Příběh jedné staré paní

Bydlili spolu v jednom domě naproti našemu, kde odjakživa vládly podivné vztahy. Ten dům byl stavěn svépomocí a ti, kdo ho stavěli, tedy staří usedlíci, šikanují každého, kdo jim není po chuti. A také se pořád starají o co nemají s právem svého starousedlictví. Dokud žil její manžel, staral se o pořádek. Byl velmi komunikativní, srdečný a hodný. Když dosáhl požehnaného věku 90 let, najednou mu to tak nešlo jako dřív. A tak se ta stará paní, které měla přes osmdesát let a sama zvládala své zdravotní problémy s nasazením své vůle, už nemohla svého manžela zvedat, vodit ho stále na toaletu a umývat. A jedné noci u domu zastavila sanitka a odvezla starého pána do nemocnice. Potkala jsem ji v obchodě. Táhla velkou tašku. Pomohla jsem ji s tím nákladem a ona mi vyprávěla, co se stalo. A źe si nemyslí, že se z toho dostane. Co budu dělat, až mi ho přivezou domů? Uplynul týden. Šla jsem zase nakoupit do toho samého obchodu, ona tam stála a vybírala si zboží. Pozdravila jsem ji. Obrátila se a zašeptala - chtěla bych s vámi mluvit. A po cestě mi řekla, že její manžel je v hospicu, že se tam o něho starají líp, než by to zvládla doma, že už neměla sílu a že se bojí, že ji sousedé budou pomlouvat, že ho tam odstrčila umřít, aby si udělala pohodlný život. Ale podívejte se - ukázala mi oteklé kolena a ruce. Bylo to jediné řešení. Do týdne jsem našla ve schránce parte. Starý pán umřel. Chodila jsem za ní, protože to těžce nesla a plakala, když ji sousedka řekla : Já bych svého muže nikdy do hospicu nestrčila. Tam těm lidem dají injekci, aby se nemuseli o ně starat. A vy teď máte  pokoj, že paní? Uběhla zase nějaká doba a paní se někam odstěhovala. Bůh ví kam. Nikdo o ní nic neví. Třeba ji děti našli nějaký domov důchodců. A tak skončilo jedno dlouholeté, šťastné manželství slušných lidí.

Nejde jen o starší lidi

Díky autonehodám, násilí a neštěstí, nemocem umírají také mladí lidé. Díky tomu zůstanou z mladých žen mladé vdovy, z mladých mužů mladí vdovci. A i když pokračují v životě dál, tento zážitek nikdy nezapomenou. Stává se, že se rozhodnou pro osamělý život. A to není nic jednoduchého, zvláště, jsou-li malé děti.

Bylo by dobré, kdybychom z našeho života odstranili intoleranci, agresivitu a egoismus. Nikdy nevíme, co se může stát právě nám, a pak pocítíme na vlastní kůži, jak se těžko žije s problémem, když se každý odvrátí, jakoby se ho neštěstí druhého v nejmenším netýkalo a nebo ještě si přiloží polínko, bůh ví, z jakých pohnutek.

 

 

Autor: Irena Aghová | pondělí 30.8.2010 13:22 | karma článku: 30,50 | přečteno: 1763x
  • Další články autora

Irena Aghová

Norimberský proces a Arendtová

I když jsem se narodila po válce, přesto její dozvuky v mém dětství rezonovaly. Jednak tím že se o válce mluvilo a též existovaly knihy, které jsem bohužel našla v knihovně v příliš dětském věku.

1.2.2022 v 23:37 | Karma: 17,53 | Přečteno: 311x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O milostných dopisech.

Psali jste někdy za někoho milostné dopisy? Jestli ne, tak to nikdy nedělejte. Můžete v sobě odhalit něco, co jste o sobě nikdy netušili. Povídka je psána v ich – formě, osoby jsou fiktivní.

1.2.2022 v 12:26 | Karma: 16,48 | Přečteno: 212x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Povídka. Seminárka a co všechno způsobila.

Příběh je fiktivní, je psán v ich formě. Postavy příběhu jsou též fiktivní. Snad se takové příběhy nedějí, možná, že v jiném světě a mezi jinými lidmi.

20.1.2022 v 7:45 | Karma: 16,93 | Přečteno: 213x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Aghová

Obraz světa a jeho vliv na úroveň společnosti

Od Sumerů až po současnou dobu se všechny generace v historii snažily zanechat světu své vidění světa. Jaké je vidění světa současných obyvatel naší planety?

18.1.2022 v 6:50 | Karma: 16,82 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Vláda a lid jako konstitutivní prvky státu

Ano, k těmto prvkům ještě náleží ohraničené území. Ale já nyní uvažuji o sepjetí těch dvou jmenovaných. Jak se vlastně navzájem míjejí anebo se chápou jako lidé, kteří jsou svázáni zákony a odpovídají za dění v zemi jako občané?

20.12.2021 v 7:55 | Karma: 16,86 | Přečteno: 164x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...