Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chřipka a nachlazení: Tipy na boj s chřipkou a bolesti kloubů

Našla jsem několik dobrých receptů proti chřipce a také recepty na obklady při bolesti kloubů, pásovém oparu a jiné neduhy. Většina z receptů pochází z německé odborné literatury. Jsou vám plně k dispozici!

Hrozny

Hrozny lidé milují odjakživa a snad proto si zasluhují pozornost a zařazení do našeho jídelníčku, když hrozí virová infekce.

Co obsahují hrozny?

Jeden šálek šťávy z hroznového vína obsahuje : 28 mg vápníku, 30 mg fosforu O,8 mg železa, 5 mg sodíku 293 mg draslíku a malé množství vitamínu A, vitamíny skupiny B-komplex a vitamíny C a P. Jeden šálek hrozinek organismu dodá: 90 mg vápníku, 146 mg fosforu, 5.1 mg železa, 39 mg sodíku, 1 106 draslíku, 30 I.U. Vitamínu A stopová množství vitamínu skupiny B-komplex a C.

Pár receptů proti viróze

Šťáva z hroznů

Hroznové víno před použitím řádně omyjte a odstraňte z něho všechny stopky. Takto upravené bobule vložte do odšťavňovače a zpracovávejte při prostřední nastavené rychlosti. Pokud jste si vybrali červené hrozny, získanou šťávu ceďte přes drátěný cedník s menšími otvory. Tak se zbavíte semínek.

Bobulovité plody zahání chřipku

Mezi bobulovité plody počítáme: ostružiny, maliny, borůvky, červený a černý rybíz, angrešt, bezinky a jahody. Bobulovité plody obsahují organický rostlinný fenol, který je znám jako kyselina elagová. Mají vysoký obsah draslíku, jsou bohaté na železo, obsahují značné množství vitamínů A a C a také hodně vápníku a fosforu.

Ostružina

Ostružinová šťáva je vynikající prostředek proti kašli (pokud se pomalu usrkává plastikovým brčkem), dále je vynikající při léčbě revmatizmu, zánětu mandlí a jiných chorobách.

Červený rybíz

Šťáva z červeného rybízu je mimořádně antiseptická a je vynikající na léčení hnisavých aftů. Horká šťáva z rybízu pomáhá při pocení těla a tím zahání horečku a nachlazení, Jako alternativa – také pomáhá ohřátá voda se šťávou z citronu.

Černý rybíz

Černý rybíz je významným zdrojem vitamínu C a bioflavonidu rutinu. Černý rybíz významně posiluje imunitu organismu.

Borůvka

Šťáva z borůvek působí příznivě při bolestech v krku, ale i jiných neduzích.

Bezinky

Šťáva z bezinek je dobrá na zvětšené mandle, zduřelé žlázy, pomáhá snižovat teplotu a ulevuje od ušních bolestí.

Jak zničit chřipku?

K jednotlivým šťávám z bobulovitých plodů se báječně hodí ostatní ovocné džusy. Šťávu můžeme kombinovat s citrusovými šťávami a zázvorovou limonádou takto:

Šťávu z bobulí smícháme s citrusovou šťávou v mixéru, dosladíme medem, dolijeme zázvorovou limonádu a snad přidáme i kostky ledu. Před podáváním asi čtvrt hodiny mixujeme. Potom pomalu usrkáváme brčkem. Tento koktejl je vynikající při snižování horečky.

A co citrusy?

Kyselé ovoce

Každý z nás je jiný a mnozí z nás nesnáší kyselé ovoce. Kyselou šťávu je rozumné smíchat s nějakým sladším ovocem, třeba ananasem. Velmi lahodný nápoj získáme tak, že smícháme limetkovou šťávu – 1 díl, s mandarinkovou šťávou – 5 dílů. Nezapomeňte přelít hotový nápoj přes cedník s většími otvory, abyste se zbavili pecek.

Jak je to z obsahem výživných látek?

Citronová šťáva

Víte, že jedna malá lžička čerstvé citronové šťávy obsahuje : 1 mg vápníku, 2 mg fosforu, 21 mg draslíku, 7 mg vitamínu C a stopová množství hořčíku, železa, sodíku, vitamínu A a některé vitamíny skupiny B-komplex. Štáva z citronu obsahuje také velmi malá množství zinku, vanadu a molybdenu,. V jedné polévkové lžíci, podle výzkumů, která obsahuje čerstvou limetkovou šťávu je: 1 mg vápníku, 2 mg fosforu, 16 mg draslíku, 5 mg vitamínu C a stopová množství železa, sodíku, vitamínu A a některých vitamínů skupiny B-komplex, dále opak menší množství germania, cínu, selenu a zinku.

Pomerančová šťáva

Jeden šálek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy obsahuje: 25 mg vápníku, 42 mg fosforu, O.5 mg železa, 2 mg sodíku, 400 mg draslíku, 500 I.U. Vitamínu A, 1 mg niacinum stopová množství dalších vitamínů skupiny B komplex a 124 mg vitamínu C. Pomerančová šťáva je také zdrojem boru, kterého obsahuje neurčené množství.

Mandarinková šťáva

Jeden šálek právě vymačkané šťávy z mandarinek organismu poskytuje: 44 mg vápníku, 35 mg fosforu, O,5 mg železa, 2 mg sodíku, 440 mg draslíku, 1 O4O U.I. vitamínu A, některé skupiny B-komplex a 77 mg vitamínu C. V mandarinkách je největší množství křemíku ze všech citrusových plodů.

Jablečný ocet nesmí být pozadu

Při angíně

2 lžičky jablečného octa s 2 lžičkami rozmícháme v 1/2 sklenici teplé převařené vodě. Kloktáme velice pomalu. Několik lžiček této směsi polykáme velmi pomalu. A to každých pár minut. Kloktání opakujeme 4 x denně.

Při bolesti hlavy

Přiložíme na čelo obklad z jablečného octa. A to z gázy namočené ve vodním roztoku. Vodní roztok uděláme takto: 1/2 sklenice studené vody, 2 lžičky jablečného octa a 2 lžičky medu. Když se obklad zahřeje, vyměníme ho. Tento obklad můžeme přiložit i na krk.

Tradičně víme, že bylinky jsou nedílnou součástí léčby chřipek, ale málokdo tuší, jak si správně připravit bylinkový čaj, aby byl nejen chutný, ale také měl pro naše léčení význam.

Při chřipce nesmíte hladovět

Připravila jsem pro vás pár nápadů na lehká, stravitelná bezmasá jídla, která si snadno připravíte a přitom tělu dodáte dost důležitých látek. Tato jídla jsou nenáročná na přípravu a tak i v nemoci je snadno zvládnete. Pokud nemáte nikoho, kdo by vám vařil!

Pár nápadů na přípravu jednoduchých jídel

Rýže se zázvorem a česnekem

Až si budete recept číst, dojdete k názoru, že všechny ingredience jsou vhodné pro oslabený organismus a navíc je to jídlo velmi chutné.

Rozpis je pro šest osob, ale vy si ho můžete přizpůsobit podle svých potřeb.

Ingredience

500 g rýže basmati, 1 středně velká cibule, 5 stroužků česneku, 4 cm čerstvého zázvoru, 1 lžičky mleté kurkumy, 3 lžíce lehkého oleje, 8 kuliček pepře, 5 hřebíčků, 6 tobolek kardamomu, 3 tyčky skořice a 1 lžičky soli

Postup:

Rýži propláchneme a scedíme. Přidáme pepř, hřebíček, kardamom v celku a tyčinky skořice. To vše asi minutu smažíme, až koření začne pukat. Pak přidáme česnekovou a zázvorovou pastu a několik minut na mírném ohni mícháme, až ucítíme, jak se k nám linou vůně. Potom přisypeme cezenou rýži a rázně promícháme. Posléze přivedeme k varu, zakryjeme poklicí a na mírném ohni asi 18 minut vaříme. Oheň pak vypneme a rýži necháme ještě 5 minut dojít. Můžeme posypat rozinkami nebo praženými mandlemi.

Okurkový salát s jogurtem

Tento salát je na přípravu velmi jednoduchý a kraluje mezi bezmasými jídly.

Pokud nebudete salát hned jíst, je nutno okurku, než ji smícháte s jogurtem, nasolit a nechat ji „vyplakat“, protože jinak bude salát vodovatý.

Ingredience:

1 okurka, 500 ml jogurtu, 2-4 rozdrcené stroužky česneku, mletý pepř, 1-2 lžíce sušené máty

Příprava:

Okurku oloupejte a po dílce ji rozdělte napůl, potom na nepříliš silná půlkolečka. Posolte a nechte v cedníku nejméně hodinu, aby pustila šťávu. V míse zašlehejte do jogurtu česnek a pepř. Sůl až nakonec. Z okurky spláchněte přebytečnou sůl a nechte odkapat, pak ji smíchejte s jogurtem. Před tím, než se do salátu pustíte, poprašte ho sušenou rozdrcenou mátou. Pokud mátu vynecháte, do jogurtu vmíchejte 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci octa a 3 lžíce sekaného čerstvého kopru.

Salát je velmi osvěžující a poměrně sytý. A česnek? To je vynikající antibiotikum.

Obklady na oteklé klouby a kolena

obklad na zánět žil

Smícháme stejné díly listů kapradě a květu (listu, plodu) jírovce. Deset lžic směsi vaříme bez pokličky ½ hodiny v 1 litru vody. Do gázy nebo jemného plátna dáme celou uvařenou hmotu. Ještě teplé přiložené na postižené místo a ovážeme, Necháme působit ½ hodiny. 
obklad na křečové žíly
Čtyři hrsti čerstvých nebo sušených květů komonice dáme do plátěného pytlíku nebo jemné ponožky. Na 10 minut jej ponoříme do horké vody, necháme okapat a ještě teplé přiložíme na bolavé místo. Přikryjeme ručníkem a necháme působit přes noc. Během dne pijeme čaj na zředění krve a bolavá místa potíráme olejem.
obklad na pásový opar
Stejné díly nasekané dubové kůry, mletých ovesných vloček, květu heřmánku, natě šalvěje a komonice krátce povaříme v malém množství vody. Necháme trochu vychladnout a ještě teplé bylinky dáme do plátna nebo jemné ponožky, přiložíme a ovážeme. 
obklad na bolesti svalů
Mladé, šťavnaté, ale už dost velké listy devětsilu poklademe na prkénko a paličkou naklepeme. Dáme na kousek plátna, pokapeme tinkturou z prhy, přiložíme na bolavé místo, překryjeme igelitem, ovážeme a necháme několik hodin působit, nejlépe přes noc. 
obklad z kostivalu
Sušený kořen pomeleme na prášek, přidáme trochu panenského oleje a horké kaše a vymícháme na kaši. Ještě teplé natřeme na lněný hadřík, přiložíme na bolavé místo a ovážeme. 
obklad na bolesti pohybového ústrojí
Pomeleme kořen zázvoru a přidáme asi ¼ objemu mletého semene hořčice nebo lnu. Všechno rozmícháme s horkou vodou na kašičku. Vložíme do plátna, ohřejeme nad párou a přikládáme na bolavé místo několikrát denně. 
křenová placka
Nastrouhaný kořen křenu smícháme s troškou mouky, másla a přírodního octa. Dáme do tenkého plátna a vytvarujeme v placku, pak přiložíme na bolavé místo. 
obklad na vodu v koleně
Květy heřmánku zalijeme malým množstvím mléka oslazeným medem a krátce povaříme. Necháme stát a hustý odvar i s heřmánkem dáme v tenké vrstvě na plátno, polijeme vaječným bílkem a teple zabalíme, nejlépe na noc. Přes den doplníme léčbu přiložením kořenové placky.
obklad na oteklá kolena
Uděláme bylinkovou směs ze stejných dílů natě mateřídoušky, řebříčku, květů heřmánku a mladých výhonků borovice, Čtyři lžíce této směsi dáme do ½ l vody, uvedeme do varu a necháme 15 minut vylouhovat. Do odvaru namočíme látku, dáme na ni bylinky, přehneme a ještě horký obklad přiložíme a ovážeme teplou dekou, Necháme působit 15-20 minut, obklad opakujeme víckrát.

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 3.11.2011 18:37 | karma článku: 24,17 | přečteno: 4185x
  • Další články autora

Irena Aghová

Dějiny ukazují cestu následníkům co je dobře a není .

Nemyslím, že by měla Evropa opakovat chyby svých kulturních předků a dospět ke zkáze, ale měla by hledat východiska a dospívat k určitým cílům, i když vzdáleným.

4.12.2021 v 14:18 | Karma: 18,57 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O soucitu s nemocnými a o predikování smrti přeživších.

Před chvílí jsem si přečetla článek, který mi vyrazil dech a ráda si přečtu Vaše diskusní příspěvky. Studie: Těžký průběh nemoci covid-19 zvyšuje riziko úmrtí v následujícím roce (msn.com). To je výchozí článek.

3.12.2021 v 1:36 | Karma: 24,80 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Politika je věc veřejná na sociální půdě.

Na první pohled se zdá, že společnost rozdělují názory na situaci, která je složitá a v ní se projevuje zranitelnost hodnot a nutnost dosud ustálené hodnoty zvážit a neobávat se jejich přehodnocování.

28.11.2021 v 0:56 | Karma: 15,87 | Přečteno: 184x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Jak je důležité pěstovat ve státě etiku.

Po roce 1989, po sametové revoluci vzešla tendence pokračovat v ideálech První Masarykovy republiky. Jenže po Masarykovi svět prožil II. Sv válku a po ní další vývoj, který známe pod názvem totalita.

6.11.2021 v 14:28 | Karma: 17,32 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Ghosting jako způsob týrání člověka.

Poprvé jsem se setkala s pojmem, jehož obsahem je projev egoismu a sebestřednosti či vážného nedostatku empatie. Tím pojmem je ghosting.

2.11.2021 v 8:09 | Karma: 18,60 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!