Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bolí vás hlava?

Často se nám stane, že jsme přetažené. Z práce, z lidí, z rodiny. A tak se dostavují bolesti hlavy. Ty mohou mít ale více příčin a pokud neustávají, je lépe navštívit lékaře a zjistit, zda nemáme vyšší tlak a nebo problémy s páteří či nás hlava bolí  z jiné příčiny.. Ono je lepší vědět, co způsobuje bolesti hlavy,  aby pak odborná léčebná strategie odstranila příčinu potíží. Bylinky jsou sice příjemné, ale spíš působí podpůrně, musíme je užívat dlouhou dobu, než zaberou a bylinkovou terapii opakovat. Nicméně, následující receptury, které zná přírodní medicína, nemohou uškodit, pokud nemáme na na některé bylinky alergii, ale mohou pomoci odstranit tíživou bolest hlavy.

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis)

Říká vám něco pojem Valeriánské kapky? Jsou vyrobeny z kozlíku lékařského. Ten můžeme užívat jako čaj a nebo jako tinktur. Dvě lžíce rozdrceného kořene kozlíku dáme do 250 ml vody, 10 minut povaříme a necháme 15 minut stát. Pijeme vlažný, šálek ráno a šálek večer.

  • Z 10 g kořene kozlíku dáme do 200 ml vody, 1 minutu povaříme, 10 minut necháme stát. Pijeme 2krát denně v době potíží.
  • Asi 25 g kořene kozlíku přelijeme 500 ml 30% alkoholu, necháme 14 dní macerovat. Přecedíme a uschováme v chladnu. Při začínajících potížích užíváme 10 kapek tinktury, na kostce cukru.
  • Tinkturu z kozlíku lékařského si můžeme zakoupit v lékárně. Ke kozlíku lékařskému je nutno dodat, že je stále více ceněnou surovinou pro výrobu léků a působí na tělo tonizačním efektem.

Komonice lékařská (Melilotus officinalis)

-- Něco málo o komonici lékařské ..

Než přistoupíme k používání bylinky, je dobré se s ní seznámit. Komonice lékařská je z rodu bobovitých a zahrnuje asi 20 druhů, které rostou v Evropě, Asii a severni Africe, některé druhy druhotně i v Americe, v Austrálii a na Novém Zélandu. Drogou je nať, která se sbírá v době květu a pomalu se suší přirozeným teplem nebo za umělého sušeni za teplot do 40 °C. V čerstvé rostlině jsou kumarin a melilotin glykosidně vázaný, uvolňují se teprve při sušení. Droga tlumí činnost hladkého svalstva, užívá se při chronickem bronchiálním kataru, při vysokém krevním tlaku (způsobený speciálně přechodem), při křečích v malé pánvi, při střevní kolice i jako prostředek proti nespavosti. V těchto případech se užívá macerátu připraveného z jedné čajové lžičky drogy na jeden šálek vody - denně se piji 2 až 3 šálky (celkem asi 4 g drogy denně). Ve formě obkladu, omýváním nebo jako náplasti se užívá na hojení ran. Rovněž se užívá jako prostředek omezující srážlivost krve (to způsobuje kumarin), čehož se využívá v prevenci embolií. Vzhledem k přítomnosti kumarinu v droze, může ve větších dávkách nebo při dlouhodobém užívání působit bolesti hlavy, spavost, závratě až ochrnuti! Drogu by zásadně neměli užívat lidé trpící poruchami krevní srážlivostí! Tato informace svědčí o tom, že bylinky můžeme používat tehdy, když známe svůj zdravotní stav a víme., že nám neublíží. Komonice léčí bolesti hlavy a migrény spojené s vysokým krevním tlakem. Jednu polévkovou lžíci zalijeme 400 ml vroucí vody. Užíváme 3krát denně 120 ml 15 minut před jídlem. Pokud ji budeme používat, je dobré se poradit s odborníkem.

Kopytník evropský  (Asarum europaeum)

Před tim, než se rozhodneme rostlinu používat, je užitečné se seznámit s přitomností látek, které obsahuje. V oddenku kopytníku evropského je, kromě jiných látek, přitomna silice s asaronem. Asaron působí dráždivě. Dokonce tlumí činnost centrálního nervového systému. Po požití rostliny se dostaví prudké zvracení a průjem, dochází k podráždění ledvin, rozšíření zorniček, otrávený pociťuje celkovou slabost, smrt nastává v kolapsu. U těhotných žen může dojít po požití kopytníku k potratu. Obvykle však otravy nemají fatalní důsledky, neboť droga býva zavčas spontánně a neudržitelně z těla vypuzena, ať už zvracenim nebo průjmem. Ale přesto je nutno mít její jedovatost na zřeteli. Už jsme se dozvěděli, že se jedná o drogu toxickou. Jejímu užíváni je užitečnější se vyhnout nebo ji brát jen s velkou opatrnosti a nejlépe ještě pod dozorem odborníka. V součané době se používá okrajově při kuřáckém kašli nebo při suchém a dráždivém kataru horních cest dýchacich. Droga také prohlubuje činnost srdečního svalu, tlumí bolesti při ischiasu, ústřelu a migrénách, zužuje cévy (zvyšuje krevní tlak), uklidňuje, působí močopudně a zvyšuje střevní peristaltiku. Užívání ve formě prášku, tinktury, odvaru nebo nálevu: Pokud se i přes známé skutečnosti odhodláme kopytník používat, pak ve formě prášku (max. 0,15 g) nebo ve formě tinktury, kterou bereme proti kašli nebo při cévních chorobách. V praxi se osvědčila forma odva nebo nálevu (4x denně 1 polévková lžíce).

Tinktura

Tinktura z listu nebo kořene kopytníku, 15-20 kapek, 2-4krát denně. Kopytník, jak víme nyní, je ve větších dávkách jedovatý (tak jako řada dalších rostlin), proto musíme dávkování dodržet.

Meduňka lékařská Melissa officinalis

Meduňka obsahuje asi 0,1% silic (citral, citronelal, citronelol, geraniol, linalol), asi 4% tříslovin, kyseliny hydroxytriterpenové (např. kyselina ursolová), trochu hořčin, sliz, flavonoidy a minerální látky.  Působí zejména jako uklidňující prostředek, nejvíce v oblasti travícího traktu (žaludeční neurózy) a srdce (srdečni neurózy, bušení srdce apod.), zvyšuje sekreci žluče, zabraňuje tvorbě plynů, zpomaluje tep, mírně snižuje krevní tlak. Uvolňuje křeče a napětí svalstva, lze ji použít u lehčích forem neurastenií, depresí, proti migréně, u alergií nervového původu (např. astma vyvolané stresem), pomáhá při bolestech břicha, při nadýmaní, při infekčních průjmových chorobách, při bolesti menstruaci i v klimakteriu. Zevně lze meduňky použít na revmatické opuchliny, pohmožděniny a krevní podlitiny, u kojících žen při nebezpečí ztvrdnutí mléka v prsech. Nálev se obvykle připravuje z jedné čajové lžičky drogy na šálek vroucí vody- denně se piji 2 až 3 šálky.

Na bolest hlavy se doporučuje tento čaj:

Dvě polévkové lžíce listů meduňky zalijeme 400 ml vroucí vody. Necháme stát 20 minut, užíváme 120 ml 3krát denně 15 minut před jídlem.

Autor: Irena Aghová | neděle 19.12.2010 23:07 | karma článku: 12,55 | přečteno: 478x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...