Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Antika: Život proti smrti: Úvahy o dosažení nesmrtelnosti - 1. kap.

Takový obyčejný podzimní den to byl. Ve své zapálenosti k starodávným příběhům jsem kdysi neminula knihkupectví, trochu zapadlé mezi velkými obchody a našla jsem v regále knihu Epos o Gilgamešovi. 

Cesty necesty

Pracovala jsem po maturitě na knihovnické škole ve Fakultní nemocnici v Brně, protože jsem nedostala jiné místo. A možná, že to bylo moje štěstí. Knížky, to byl můj mor a knihovna by mne tím pádem umořila. Znáte to, že? Není dobré pracovat tam, kde realizuje hobby. Většinou domácí knihovny dominují domácnosti, ale i bez toho. že bych se stala knihovníkem, jsem časem toho slušně dosáhla. 

Epos o Gilgamešovi - mé cesty za nesmrtelností

Takže mí kolegové nosili naškrobené bílé stejnokroje, kolem krku fonendoskopy a vedli řeči, které laik dost špatně snáší, a já pracovala v dokumentačním středisku na jedné velké klinice. Žádná slast, spíš smutek a bolest. Není možné, aby takové prostředí v člověku nevyvolaly myšlenky o životě, smrti a ceně lidského života. Nenapadlo mne, že potkám člověka v bílém plášti v kuřáckém koutku, který umí Epos o Gilgamešovi celý zpaměti. Asi proto, že ho zaujalo Gilgamešovo hledání nesmrtelnosti. Já jsem ještě v té době takové potřeby neměla, ale ty, kteří sestupují do toho údolí, chápu. Berou to totiž vážně a ne nějakou pohádku, kterou mají přeříkat u zkoušky.

To rozhodně nejsou pohádky. Lidé denně se dívajíce na umírající, to tak asi chápou a hledají v duchu odpověď.

Nyní se odkloním od vzpomínek a vrátím se k mému oblíbenému milovanému Eliadovi, který také silně ovlivnil můj budoucí život, než v medicíně, ale pokračoval dál na humanitních školách s neméně vzrušujícími tématy. Kupodivu, byl to můj syn, které předznamenal cestu za mýty, mytologiemi a mystériemi, když začal studoval religionistiku a já byla zvědavá na literaturu, kterou bude používat  Skvělí autoři religionistické literatury přitáhli mou zvědavost. Nebyla jsem ale osudem určená studovat religionistiku, ale teologii - tyto obory nezaměňovat a jeden ze skvělých učitelů religionistiky a odborník dr. Franc mně velmi pomohl, abych opět na ty koleje vjela jak pendolino. Četla jsem i další knihy, které rozvíjely etnologickou a antropologickou vědu směrem ke společnosti a člověku. 

Eliade ve své knize Dějiny náboženského myšlení I. (str.83) píše: Epos o Gilgamešovi je navzdory svým předchůdcům dílem semitského ducha. Právě v akkadštině bylo z různých izolovaných epizod složeno jedno z nejdojemnějších vyprávění o hledání nesmrtelnosti či přesněji o konečném neúspěchu snahy, jež měla všechny předpoklady uspět. Tato sága začíná erotickými výstřelky hrdiny a tyrana v jedné osobě, odkrývá vposled neschopnost čistě hrdinských ctností překročit radikálně lidský úděl.  

To je docela zajímavá zpráva o přirozené lidské ambivalenci, která nedovoluje překročit lidský úděl a hlavně, radikálně.

A přece byl Gilgameš ze dvou třetin bytost božská, syn bohyně Ninsuny a smrtelníka. Na počátku text oslavuje jeho vševědoucnost a obrovské stavby, které zbudoval. Ale vzápětí vidíme despotu, který znásilňuje ženy a dívky a muže usiluje těžkou prací. Zajímavé je setkání Gilgameše s lodivodem Uršanibem.  Překročí spolu vody smrti a přijíždějí na pobřeží, kde žije Uta.- napištim. Gilgameš se ho ptá, jak získal nesmrtelnost. A tehdy se dovídá o potopě i o rozhodnutí bohů. Dále se Gilgameš dostává k iniciačním zkouškám, které byly hrdinského typu a nichž se dozvíte z textu podrobnosti. Jen tak Gilgameš dosáhne nesmrtelnosti. Rozhodně mu ji nedají zadarmo. První zkouška byla nejtvrdší - přemoci spánek a druhá byla duchovní, tedy zkouška duchovního řádu, protože jen výjimečná síla soustředění  může způsobit, že člověk zůstane probuzený šest dnů a sedm nocí. Ale Gilgameš usíná a spí šest dní a sedm nocí, i když ho Uta.- napištim budí, vyčítá mu, že ho probouzí, sotva usnul. Pak uzná zjevnou pravdu a naříká: 

"Co jen mám dělat, Uta-napištime. Kam teď mám jít: Mého těla zmocnil se démon a v mé ložnici sedí smrt. A kamkoliv obrátím svůj krok, číhá jen smrt".

Uta-napištim mu odhaluje tajemství bohů

.Prozradí mu místo, kde se nachází rostlina, která navrací mládí. Gilgameš sestupuje na dno moře, utrhne rostlinu a šťasten se vrací domů. Po několika dnech chůze uvidí pramen s čerstvou vodou a spěchá se vykoupat. Z vody vyleze had, kterého vylákala vůně rostliny, bylinu odnese a svlékne se z kůže. 

V slzách si Gilgameš stěžuje Uršanabimu na své neštěstí. 

Co Gilgamešovi chybělo, aby dosáhl svého cíle - je to poučné - moudrost. 

V Eposu o Gilgamešovi byla spatřována dramatická ilustrace lidského údělu - nevyhnutelnost smrti. Ale toto dílo dává tušit, že některé bytosti by byly schopné získat nesmrtelnost bez pomoci bohů a vyšly pod podmínkou. že by vítězně překonaly řadu iniciačních zkoušek…    

Příště: O osudu a bozích 

          

 

Autor: Irena Aghová | úterý 5.12.2017 20:30 | karma článku: 10,57 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Irena Aghová

Dějiny ukazují cestu následníkům co je dobře a není .

Nemyslím, že by měla Evropa opakovat chyby svých kulturních předků a dospět ke zkáze, ale měla by hledat východiska a dospívat k určitým cílům, i když vzdáleným.

4.12.2021 v 14:18 | Karma: 18,57 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O soucitu s nemocnými a o predikování smrti přeživších.

Před chvílí jsem si přečetla článek, který mi vyrazil dech a ráda si přečtu Vaše diskusní příspěvky. Studie: Těžký průběh nemoci covid-19 zvyšuje riziko úmrtí v následujícím roce (msn.com). To je výchozí článek.

3.12.2021 v 1:36 | Karma: 24,80 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Politika je věc veřejná na sociální půdě.

Na první pohled se zdá, že společnost rozdělují názory na situaci, která je složitá a v ní se projevuje zranitelnost hodnot a nutnost dosud ustálené hodnoty zvážit a neobávat se jejich přehodnocování.

28.11.2021 v 0:56 | Karma: 15,87 | Přečteno: 184x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Jak je důležité pěstovat ve státě etiku.

Po roce 1989, po sametové revoluci vzešla tendence pokračovat v ideálech První Masarykovy republiky. Jenže po Masarykovi svět prožil II. Sv válku a po ní další vývoj, který známe pod názvem totalita.

6.11.2021 v 14:28 | Karma: 17,32 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

Ghosting jako způsob týrání člověka.

Poprvé jsem se setkala s pojmem, jehož obsahem je projev egoismu a sebestřednosti či vážného nedostatku empatie. Tím pojmem je ghosting.

2.11.2021 v 8:09 | Karma: 18,60 | Přečteno: 763x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Objednávka USA a Británie, prohlásilo o obvinění z útoku ve Vrběticích Rusko

3. května 2024  17:35

Obvinění Ruska z podílu na výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 jsou...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  17:16

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Škody po požáru v Mionší jsou malé, prales podle hasičů zřejmě někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  16:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...