Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Antika: Alexandrijská knihovna a její přátelé

Následující pojednání nás přiblíží do doby, kdy si lidé vážili vzdělanosti a kdy úzkostlivě toužili uchovat vzácné výdobytky své vědy a kultury. Dobou je doba helénská, místem starověké Řecko.

 Nemáme se čemu divit, když na konci antického období se snažili učení Římané převést do nových poměrů toto bohatství antické vzdělanosti s velkými obavami, aby nezmizelo v těch pohnutých dobách, kdy na území Západořímské říše nastoupil germánský lid, který přinesl jinou kulturu. Období rané scholastiky tuto snahu dosvědčuje. Vždyť noví učenci byli již germánského původu.

To, že v naší době smíme otevřít knihy Antické knihovny a vzít do rukou vzácné spisy velkých řeckých myslitelů, básníků a literátů je důkazem, že je tu stále snaha udržet tato díla pro současné čtenáře, ale předpokládá se, že jsou seznámeni s dějinami těchto inspirativních civilizací. Je celkem přirozené, že si mnoho současných lidí myslí, že myšlení dávných učenců je překonáno, že to neplatí, že máme moderní kulturu, kterou jsme překonali antickou, že jsou to knihy pro zábavu a jen pro ty, kteří o antické době něco vědí a dokáží se vlomit do té doby a i do důvodů dávného usilování o vytvoření velké kultury. Nadto si mnozí uvědomují, že antická doba je mýtická a neslučuje se s naším vnímáním reality a ani duchovním životem.

Tak proč otevírat tyto knihy, proč se po nich pídit a proč je číst, či dokonce studovat? Třeba s úcty nejen k těm pilným antickým autorům, třeba pro doplnění vzdělání a třeba i k těm, kteří si dali tu práci, aby z útržků knih antických autorů dokázali vytvořit nejen souvislé texty, ale též v konci vydat knihy pro naši současnost a možná i pro budoucnost dalších generací. Vždyť už jen to rozhodnutí se pustit do takové práce, jako je uchování písemností z antiky přes všechny ty věky do dnešních dob svědčí o zaujatosti k minulosti. Myslím, že dokonce předmluva ke každé knize musela být pracná a vyžadovala další bádání, přemýšlení, nekonečné hledání a čtení.

V dějepisných učebnicích, které otevírají studenti a učí se o řeckých a římských dějinách jsou statě o dějinách antických společností, data všech událostí, které hýbaly životem společností, znají klíčová jména, umí u zkoušení něco říci, aby obstáli, ale to nestačí pro probuzení jejich porozumění i obrazotvornosti, aby skutečně Aristotela, Platóna, Sókrata, Diogéna, Plútarcha a jiné viděli jako skutečně žijící předky naší kultury a rozuměli jim tak, že snadněji porozumí i dalším dobám, s kterými se setkají, protože řecká filosofie a jiné obory řeckého myslitelství okouzlovala učence v době renesance i baroka. Proč ne tedy dnes se nenechat unášet do minulosti s lehkou myslí, nikoliv s potůčky potu na zádech, „že si to teda přečtu, ale to je asi tak všechno?“ Účelem mých článků o antice je probudit úctu od řeckého autora počínaje až k současnému nakladateli, jehož dílo se objeví v regále knihkupectví a i zvědavost k dávnému dílu minulosti a možná v sobě probudit touhu se specializovat natolik, že je člověk tu pochodeň nést dál.  

O helénistické době a autorství spisů

Helénistická doba ve starověku po ztrátě samostatnosti Hellady podstatně změnila život Helénů. Odborné vědecké poznatky se neodloučily od filosofie až do doby Aristotelovy a zůstaly s ní spojeny a to i tenkrát, když sloužily praktickému životu.

Aristoteles ještě obsáhl a pěstoval tehdejší odborné disciplíny, ale nabádal žáky ke specializaci. Ukládal jim různé úkoly, aby je zpracovávali. Stal se organizátorem vědecké práce, takže se jím založená peripatetická škola věnovala odborným vědám a tím je odloučila od filosofie, jež byla nakonec jimi v této škole zastíněna.

Aristotelova knihovna v Lyketu (největší sbírka helénistické vědecké literatury) umožnila Aristotelovým žákům a pokračovatelům hodnotit minulosti z historického hlediska jednotlivých vědních disciplín a tím vznikaly i snahy zaznamenat myšlenky slavných myslitelů.  

Dnes již nevíme, jak byla katalogizace prováděna, nelze ji podrobně zrekonstruovat, ale víme, že všechny tehdejší literární poklady hlavní alexandrijské knihovny roztřídil podle oborů její knihovník, básník a učenec Kallimachos v první vědecké bibliografii o 120 knihách Seznamy všech, kteří vynikli ve veškeré vzdělanosti a jejich spisů, kde byli uvedeni vynikající zástupci různých literárních odvětví a u každého seznamu jejich děl počet řádků, doba složení a poznámky o pravosti.

Počátky bibliografických snah je nutno hledat hlavně ve škole peripatetické, v Lyketu, v němž vůbec nejprve vzniklo pochopení pro poznání vynikajících osobností a jejich děl.

Tak Dikatarchos, autor Života Hellady, prvních kulturních dějin Řecka, sepsal životopisy sedmi mudrců, dále životopis Pythagora a Platóna rovněž také Aristostochenos, vynikající teoretik v oboru hudby napsal životopis Pythagorův, Sókratův a Platónův a mimo to spis o Pythagorův a jeho přátel, žák nástupce Aristotelův ve škole peripatetické. Theofrastos, rovněž polyhistor jako jeho učitel a autor vynikajících botanických spisů, napsal dílo Názory přírodních filosofů nejméně o 16 knihách. Spis, který byl po smrti Theofrastově jako důležitý pramen excerpován, se nezachoval, ale o jeho hodnotě se můžeme přesvědčit ze zachovalého delšího zlomku o vnímání, v němž se kritizují a vykládají názory Empedoklovy, Platónovy a Demokritovy o vnímání pomocí zraku a chuti.

Peripatetik z konce III. století Hermippos ze Smyrny psal o sedmi mudrcích, Pythagorovi, Aristotelovi a Theofrastovi v souborném díle Životy proslulých ve vzdělanosti, v kterém věnoval hodně místa zprávám o smrti filosofů. Hieronymos z Rhodu, rovněž peripatetik z 3. stol. vyprávěl v Rozptýlených poznámkách příběhy ze života významných lidí, hlavně filosofů.  Z této doby pochází asi od mladšího Aristippa, vnuka kyrénského hédonika Arristippa, vydané dílo O dávné rozmařilosti, jež bylo snůškou výstředností, hlavně erotických, uváděných na potupu filosofů.

Kolem roku 250 př. n. l. podával Antigonos z Karystu životopisy současných filosofů, a to akademiků Polémona. Ktratéta,Krantora, Arlesíláa, dialektika Menedéma, jehož byl žákem. Díla stoiků Zénóna a Dionýsia a skeptiků Pyrrhhóna a Timóa. Spis o filosofických školách a Seznam filosofů složil i Hippobotos z konce 3. stol. př. n. l.

V  2. stol. př. n. l. byly skládány životopisy tak, že do jednotlivých knih se umisťovali filosofové téže školy, aby byla patrna jejich posloupnost. První a hlavní dílo napsal Sottón z Alexandrie, jehož nástupnictví mělo 13 knih.

V  1. století n. l. za Neróna složila učená Egypťanka Pamfila Poznámky, sbírku anekdot o filosofech v 33 knihách, Výtah o 4 knihách z tohoto velkého díla uspořádal ve II. století Favorinus, původem Gal z Areláty, jenž žil za císaře Hadriána nejprve v Římě a po rozchodu s císařem Athénách, záhadný muž, filosoficky a rétoricky velmi vzdělaný, přítel akademického skepticismu který složil spisy filosofického obsahu, zvláště Vzpomínky a Rozmanité příběhy ze života filosofů klasického věku.

Všechna tato bohatá bibliografická díla jsou ztracena, ale zachoval se jediný spis tohoto druhu, Životy, názory a výroky proslulých filosofů od Diogena Laertského, který je dostupný.

 To jsou osudy Alexandrijské knihovny, o níž můžeme jen snít. Leč, bohatá sbírka Antické knihovny existuje a to je dobře, protože nám dovoluje nahlédnout do předmluv, psaných znalci antické literatury každé knihy, z nichž se můžeme dozvědět zajímavé informace a souvislosti k bohatému antickému písemnictví.

 

Zdroj: Prof. Jan Kolář, Předmluva ke knize Diogenes  Larentios, Životy, názory a výroky proslulých filosofů.

Autor: Irena Aghová | pondělí 1.1.2018 13:39 | karma článku: 14,57 | přečteno: 518x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...