Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pouze předčasné volby současnou krizi ve společnosti nevyřeší

Jelikož na Velký pátek ještě nedošlo k ukřižování koalice, nemohla ani na Velikonoční neděli vstát z mrtvých. Přesto se letošní Velikonoce alespoň virtuálně mezníkem staly. Premiér stylově doporučil stále ještě spoluvládnoucím stranám půst a zpytování svědomí. Nepochybuji, že byl vyslyšen.

I proto předpokládám, že povelikonoční úterý 10. dubna 2012 nevstoupí do dějin naší země jako den, kdy byla ukončena koaliční spolupráce, vláda podá demisi a bude otevřena cesta k předčasným volbám. Už slyším: „Pokud existuje alespoň nepatrná naděje na provedení tolik potřebných reforem, bylo by od nás nezodpovědné koaliční projekt opouštět!“ Jenom nevím, v kolik hodin se tento výrok dostane do agenturních zpráv.

Také nevím jaký a jestli vůbec bookmakeři vypsali kurs, ale předpokládám, že jako vítězná uspěje zřejmě následující formulace: „Dohodli jsme se (ve prospěch naší země), že se dohodneme (ve prospěch naší země)!“ A to navzdory tomu, že by si dle sociologických výzkumů předčasné volby přála více než polovina oslovených respondentů. Copak veřejnost, ta už to má nacvičené. Většina z nás jistě nezapomněla na skandování z listopadu 1989: „Svobodné volby!“ Pouze přídavné jméno nahradíme jiným – „předčasné“. Však i zástupci současné vládnoucí garnitury začínají stále častěji mluvit o možnosti předčasných voleb. Opozice to samozřejmě vítá. Podle průzkumů veřejného mínění má totiž reálnou naději v předčasných volbách vyhrát. Bohužel, současná situace je mnohem horší, než aby ji pouze předčasné volby vyřešily.

Všichni (kromě pana prezidenta) víme, že v zemi vládnou mocenská lobby prostupující téměř všechny politické strany, nevyjímaje justici, policii, státní úřady. Pokud by snad někdo ještě věřil, že se celá situace vyřeší pouhou změnou politických stran, stačí připomenout působení vlád Stanislava Grosse či Jiřího Paroubka. Obávám se, že pokud by se předčasné volby opět odehrály podle stávajícího volebního systému, bude nás brzy po nich čekat opětovná deziluze a totální ztráta nadějí na nápravu. Proto bychom měli především … Co?

Také tonoucí v politickém bahně se i stébla chytá. A Jan Štern, podle mého názoru, nabízí něco jako první záchranný člun: V názoru nazvaném Mazánek a demokracie, aneb co s tím a jak na to (http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-stern.php?itemid=16020) navrhuje, na čem by měla veřejnost razantně trvat:

„Za prvé předčasné volby, protože tím dáme najevo, že s touto politickou garniturou jsme skončili, že chceme kompletní výměnu. Za druhé než půjdeme znovu volit, chceme nový volební zákon, protože ten starý umožňoval stranám naší vůli obcházet. Chceme zrušit limit pro uznávání preferencí tak, aby o tom, kdo bude zvolen, rozhodovali voliči a ne stranické sekretariáty. Také chceme limit nákladů na volební kampaň, aby o volbách nerozhodovaly peníze, ale vůle občanů. Za třetí bychom měli chtít parlamentní komisi pro vyšetření napojení kmotrů na politiku za účasti nejen politiků, ale i důvěryhodných občanů a zástupců protikorupčních sdružení. Tedy jakousi obdobu Komise 17. listopadu, která vyšetřovala zásah na Národní třídě. Cílem této komise bude odhalit, jak to vlastně s napojením kmotrů na politiku je, a informovat o tom veřejnost, protože tu existuje podezření z rozvracení státu klientelistickými skupinami v pozadí.“

Osobně se domnívám, že by se měla navíc rozumně snížit procentuální hranice pro vstup stran do parlamentu (například na 3,5 - 4%). Ta stávající pětiprocentní totiž podle mého názoru omezuje spektrum stran, které mají ve společnosti podporu a důvěru, a na druhé straně nechrání společnost před chytráky, kteří pouze chtějí z politiky těžit ve vlastní prospěch. Jak už někdo přede mnou řekl, volby by tak umožnily dostat se do parlamentu i menším stranám a zaručilo by se tak širší a spravedlivější zastoupení společnosti.

Dále se domnívám, že pokud už musíme volit z kandidátek politických stran, proč neumožnit podobný systém jako v komunálních volbách. Mít tedy možnost volit osobnosti napříč politickým spektrem. Tento systém by mohl oslabit vliv politických stran a jejich aparátů a posílit úlohu osobností, které by však měly i větší politickou odpovědnost.

Mohla by to být ona povzbudivá zvěst vzešlá z letošního velikonočního rozjímání? Ba ne, domluvili jsme se, že se domluvíme. „Pokud existuje alespoň nepatrná naděje na provedení tolik potřebných reforem, bylo by od nás nezodpovědné koaliční projekt opouštět!“ slyším jako ze zaseknuté gramofonové desky.

Věděla bych o potřebnějších reformách...

Autor: Irena Kastnerová | pondělí 9.4.2012 21:27 | karma článku: 15,66 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Irena Kastnerová

Advokátní komora už nepokládá pomluvy a lži za trestuhodné?

V pátek 12. září jsme si na idnes.cz mohli přečíst, že Česká advokátní komora snížila pražskému advokátovi Vladimíru Zavadilovi pokutu za lživý předvolební inzerát proti prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi z 850 tisíc korun na 20 tisíc!

15.9.2014 v 0:27 | Karma: 15,67 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ostatní

Irena Kastnerová

Nám, nám, narodí se (nový prezident)

Dodnes mám před očima ty poslední, politickými stranami realizované volby prezidenta republiky. Díky přímému televiznímu přenosu jsme se veškerou tou džunglí doposud neobjasněných zákulisních dohod dobrali až k mrazivému finále...

24.1.2013 v 18:52 | Karma: 11,26 | Přečteno: 478x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Jeho Milost Václav Klaus, nekončící amnestující

Byla amnestie vyhlášená na konci posledního novoročního projevu Václav Klause opravdu tak nečekná, nebo naopak potvrzuje kontinuitu jeho vnímání světa?

3.1.2013 v 1:49 | Karma: 43,20 | Přečteno: 5352x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Ministr spravedlnosti Blažek a "odkloněný" kolega Kocourek

Spravedlnost není slepá, jenom se tak nějak divně kouká. „Blažek podal stížnost na průběh Kocourkovy kauzy „odkloněných" miliónů" - přečetla jsem si na Novinkách.cz (28. 11.) titulek a se zvědavostí otevřela článek. Ale ne...!

3.12.2012 v 0:26 | Karma: 33,10 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Politika

Irena Kastnerová

Exministr Barták k výslechu nemůže, fandit tenisu ano

Už více než čtyři měsíce se nemůže hnout z místa vyšetřování kauzy Tatra, protože už více než čtyři měsíce se nemůže hnout z místa bývalý ministr obrany Barták, který údajně požádal o několikamilionový úplatek. Už více než čtyři měsíce se dotyčný vyhýbá výslechu.

26.11.2012 v 0:01 | Karma: 42,80 | Přečteno: 5265x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Na trhaviny pro Ukrajinu přispěli Češi téměř komplet, sbírka na vrtulník vázne

19. května 2024  10:29

Nadační fond pro Ukrajinu známý jako Dárek pro Putina od jara 2022 vybírá prostředky pro obranu...

VIDEO: V Londýně hořel autobus. Hasiči požár zvládli až po více než hodině

19. května 2024  10:09

Pět hasičských vozů a třicet hasičů zasahovalo v sobotu odpoledne v Twickenhamu na jihozápadě...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1864x
Bez svého muže Jana neudělám ani ránu (a někdy ani blog).
Jinak se stále učím. A stále žasnu...

Seznam rubrik