Ministr spravedlnosti Blažek a "odkloněný" kolega Kocourek

Spravedlnost není slepá, jenom se tak nějak divně kouká. „Blažek podal stížnost na průběh Kocourkovy kauzy „odkloněných" miliónů" - přečetla jsem si na Novinkách.cz (28. 11.) titulek a se zvědavostí otevřela článek. Ale ne...!

Ministr spravedlnosti Blažek si i přes své vytížení našel chvilku, aby si prostudoval kauzu svého stranického kolegy a bývalého ministra Martina Kocourka. A podal stížnost na policii a státní zastupitelství, že se kauzou vůbec zabývají.

Možná si sice v duchu zahartusil: „Copak ten Martin nemá na dostatečně erudovaného právníka, který by kauzu sám posoudil a eventuálně podal stížnost?“ Ale když už jeden vidí nespravedlnost, a je ke všemu ještě ministrem spravedlnosti, musí jednat. To je přeci jasné. Padni, komu padni. A teď to momentálně a náhodou padlo na Kocourka.
Ostatně v jiném článku se dovídáme, že exsenátor Novák nechce jít do vězení, protože se cítí nemocný (iDNES 28. 11. 2012). Tím exsenátorem je další vlivný politik ODS Alexandr Novák, který byl odsouzen za korupci na čtyři roky. Zatímco sám jeho advokát Jan Růžek původně tvrdil, že se Novák trestu vyhýbat nebude, jeho klient už si to rozmyslel.
Už ani ti advokáti nemají dnes nejlepší informace. Tak co s tím tak nahonem? Jak píše iDNES, Novákův nástup do vězení může ještě oddálit ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který obdržel od advokáta Růžka podnět k podání stížnosti na porušení zákona v expolitikově kauze. „K podnětu jsem přidal návrh, aby pan ministr, pro případ, že se rozhodne stížnost podat, k ní připojil návrh na odklad vykonatelnosti rozsudku,“ popsal Růžek.  
Předpokládám, že se pan ministr jistě rozhodne a určitě ještě před tím, než se exsenátor Novák dá zdravotně do pořádku natolik, aby mohl nastoupit do vězení. Někdy takové ministerské vyjádření vydá za tisíc doktorů, podotkl můj muž a hned ocitoval páně ministrova slova přednesená na nedávném kongresu ODS: „…A to je levicový sen, že bychom měli žít ve společnosti, kde všichni o sobě všechno víme, a budeme šťastní. Já nebudu šťastný, až o vás budu všechno vědět. A věřte tomu, až budete všechno vědět vy o mně, také šťastní nebudete.“ Já tedy tomu už věřím.
Ale stejně je to nespravedlivé, Novák si v pouhém jednom jediném z několika případů přišel na úplatek 42 milionů korun. A myslíte, že si je užil? Onemocněl. Jak se říká, nemoc nechodí po horách, ale po lidech. Nebo nějak tak. A Kocourek se zase nedočkal zastání ze strany ministra školství, že obohatil českou slovní zásobu výrazem „odklonění“. Kdepak, nespravedlnost světem vládne. Dobře, že máme takového ministra spravedlnosti. (I když vím, že ani takový Pavel Němec nebyl špatný...)
Ale zpět ke Kocourkovi. V jeho kauze nejde samozřejmě o to, že by někdo přinesl nové důkazy o jeho nevině. Pouze se mu podařilo zařídit včas mimosoudní vyrovnání s bývalou manželkou, která tudíž žalobu o „odkloněných 16 milionů“ stáhla. Jak píšou Novinky.cz: „O původ šestnácti miliónů se zajímá i protikorupční policie. Vede kvůli tomu trestní řízení pro podezření z praní špinavých peněz.“
Nevíte, jestli se někde dá vsadit na to, jak to s oběma na ex "odkloněnými" politiky dopadne?
Ačkoliv politici (a nemyslím, že by šlo jen o ty z ODS) asi tuší, že jim to zase projde, veřejnost to bystře vnímá. Problém je jen v tom, že to nahrává především demagogům. Však už to známe: Demagogové všech zemí, spojte se!

U nás by se jim momentálně mohlo nečekaně dařit!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Kastnerová | pondělí 3.12.2012 0:26 | karma článku: 33,10 | přečteno: 2012x